Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Enligt Sven Andréasson har rödvin inte den skyddande effekt som det tidigare hävdats.
Enligt Sven Andréasson har rödvin inte den skyddande effekt som det tidigare hävdats.
Enligt Sven Andréasson har rödvin inte den skyddande effekt som det tidigare hävdats.
Hans tips är att hellre dricka lite och ofta än mycket och sällan. Då får organen vila.
Hans tips är att hellre dricka lite och ofta än mycket och sällan. Då får organen vila.
Hans tips är att hellre dricka lite och ofta än mycket och sällan. Då får organen vila.
1 AV 2
Enligt Sven Andréasson har rödvin inte den skyddande effekt som det tidigare hävdats.
Foto: iStock
2 AV 2
Hans tips är att hellre dricka lite och ofta än mycket och sällan. Då får organen vila.
Foto: iStock

Så dricker du smart – för vikten och hälsan

Om du dricker för hälsans skull, välj alkoholfritt. De senaste rönen pekar på att inte ens rödvin har den skyddande effekt man hittills trott.

Däremot löper den som dricker alkohol ökad risk att drabbas av cancer och andra sjukdomar.

– Vad jag kunnat utröna har alkohol ingen positiv inverkan på hälsan, säger alkoholläkaren Sven Andréasson. Man kan säga att alkohol inte imponerar på mig.

Här kan du få hjälp

Enligt alkoholläkaren Sven Andréasson drar sig många för att berätta om sitt drickande av rädsla att bli socialt brännmärkta. Men hur man då göra om man vill ha hjälp att bli kvitt sitt alkoholberoende? Här är Sven Andréassons råd:

 Sök hjälp på nätet, till exempel på alkoholhjalpen.se. Där finns bland annat ett forum där du kan ställa frågor.

 Ring alkohollinjen, 020-84 44 48. Kostnadsfri telefonrådgivning. Det går att ringa från hela landet och du får vara anonym. Hjälpen vänder sig både till den som vill fråga om sina egna eller någon annans alkoholvanor.

 Vänd dig till din husläkare. Hon eller han kan slussa dig vidare.

Så dricker du smart, bästa tipsen

 Hellre lite och ofta än sällan och mycket.

 Drick inte varje dag i veckan. Kroppen måste få återhämta sig.

 Drick långsamt. Låt en öl ta cirka en timme.

 Välj alkoholfritt ibland. Numera finns många goda alternativ att välja mellan.

 Bestäm innan hur mycket du ska dricka och håll dig till det.

Testa dig själv. Är du alkoholberoende?

Uppfyller du tre eller fler av kriterierna nedan? Då kan du vara alkoholberoende.

1. Du känner ofta en stark längtan efter alkohol.

2. När du väl börjar dricka blir det mer än du tänkt dig från början.

3. Du gör avkall på annat som är viktigt för dig, till exempel att köra till barnens fotbollsträning, för att få dricka.

4. Ökad tolerans. Du kan dricka allt mer utan att bli påverkad.

5. Du får abstinens om du håller upp med drickandet några dagar.

6. Du förstår att du dricker för mycket, men lyckas inte göra något åt det.

(Källa: Sven Andréasson)

Sven Andréasson fick tillsammans fem andra forskare från USA, Kanada, Australien och Sverige uppdraget av Svenska läkarsällskapet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO att undersöka tidigare forskning om lågdoskonsumtion av alkohol. Resultatet presenterades på Medicinska riksstämman i Stockholm i början av december 2014 och visar att lätt eller måttlig konsumtion av alkohol inte har någon skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller andra sjukdomar.

Men om man ändå vill fortsätta med alkohol, för att det är gott och trevligt, hur gör man för att dricka smart?

"Bättre att dricka lite och ofta"

– Det är bättre att dricka lite och ofta än sällan och mycket, säger Sven Andréasson. Det gör att man undviker för hög blodkoncentration av alkohol. Däremot bör man inte dricka varje dag och det av två skäl. Dels behöver organen få vila, dels riskerar man att glida in i ett beroende.

Den beroendemottagning Sven Andréasson arbetar på, Riddargatan 1, har funnits i tre år och inriktar sig på de personer med alkoholproblem som beroendevården hittills haft svårt att nå. Kort sagt, alltifrån direktören till förskolläraren och hantverkaren. Sådana som du och jag, men där alkoholen börjar bli ett problem.

– Vår målgrupp består av i princip välfungerande personer med de flesta pusselbitar på plats, säger Sven Andréasson. Man kanske har börjat få problem på jobbet eller med familjen på grund av alkoholen, men i de flesta fall beror det på att personen har en känsla av att alkoholen börjar ta överhanden. Det är ungefär lika många kvinnor som män som söker upp oss, vilket innebär att kvinnor är lite överrepresenterade här på mottagningen. I samhället är fler män än kvinnor alkoholberoende, men kvinnor söker tidigare hjälp oavsett vad det handlar om.

Alkoholberoende vanligt bland unga

Till skillnad från en del andra alkoholexperter menar Sven Andréasson och hans kolleger på Riddargatan 1 att vissa som är kemiskt beroende av alkohol kan lära sig att dricka måttligt. Det är dock viktigt att betona att detta inte gäller alla.

– De flesta högkonsumenter med riskbruksbeteende har inget kemiskt beroende, säger han. Och det är ett jättespann mellan de som är lindrigt beroende och de som är katastrofalt beroende. Numera vet vi att den som är lindrigt beroende oftast lyckas ta sig ur det. En stor andel av dem klarar att återgå till ett måttligt drickande även om de uppfyller kriterierna för alkoholberoende.

Studentlivet ger många tillfällen att dricka både ofta och mycket. Därför är det knappast förvånande att studenter är den grupp som dricker mest.

– Alkoholberoende är också vanligast bland unga människor, säger Sven Andréasson. Men de flesta klarar att ta sig ur, de slutar att dricka för mycket av egen maskin.

Vissa tål mer

Att vissa människor tål mer alkohol än andra beror, enligt Sven Andréasson, på en kombination av genetik och förvärvad tolerans.

– En del har medfödd hög tolerans. De klarar mer alkohol än kompisarna. Detta gäller exempelvis ofta barn till alkoholister. Hög tolerans gör att man riskerar att dricka mer än andra och hamna i beroende. Men toleransen kan också öka genom att man dricker regelbundet och allt mer.

Hur mycket kan man då dricka innan det klassas som riskkonsumtion? Totalt bör en man inte dricka mer än 14 standardglas per vecka och kvinnan inte mer än nio glas. Män bör begränsa sig till fyra standardglas alkohol som mest under en kväll. Ett standardglas motsvarar cirka 15 cl vin eller 33 cl starköl. En kvinna bör inte dricka mer än tre glas vid ett och samma tillfälle.

LÄS MER: Håll vikten! Så väljer du rätt dryck i sommar

Då bör du hantera alkohollintaget

Och inte ens på ålderns höst verkar det som om vi kan dricka för hälsans skull. Hutten på hemmet kan vi ta för smakens eller samvarons skull, men inte för att den skulle göra oss friskare. Snarare är det så att ju äldre vi blir, desto mindre alkohol tål vi.

– Efter 70 bör du halvera ditt alkoholintag, säger Sven Andréasson.

Att dricka smart handlar inte bara om mängden, utan om hur snabbt vi får i oss alkoholen.

– Drick långsamt, manar Sven Andréasson. Snabb promillestegring gör att hjärnan inte hinner med. Då tappar du omdömet efter ett par drinkar så att reptilhjärnan tar över. Sug på din öl en timme ungefär. Vad gäller öl finns för övrigt så många goda alkoholfria alternativ att det egentligen inte finns någon anledning att dricka alkoholhaltig öl.