Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Så bra är nya hälsomaten: chiafrön, ghee, bovete, kvarg, mandelmjölk...

Skippa pastan, mixa en grön juice och drick mandlar i stället för mjölk. Trenderna när det kommer till mat och hälsa är många. Vi inspireras gärna av det som är populärt i USA och med hjälp av sociala medier kan vi få lust att byta frukostmackan mot chiapudding.
Näringsfysiologen Kristina Anderssson, som är aktuell med boken "Eat clean", menar att rena råvaror är det allra trend­igaste just nu.

1 av 9

1. Nötmjölk - bra som bas

Att utesluta mjölk ur kosten blir allt mer populärt och i dag finns många alternativ för dig som vill ersätta mejeriprodukterna. I kyldisken finns nu substitut baserade på både havre, ris och nötter. Man kan också göra egen mjölk på mandlar eller frön.

Expertens kommentar: "Här gäller det att tänka till, vill jag ersätta mjölken näringsmässigt eller bara mjölkens funktion? Letar du efter något som bas i smoothies eller som ett mjölksubstitut till gröten kan nötmjölk fungera men det är inte en bra proteinkälla. Mjölksubstitut är också ofta dyra och innehåller mestadels vatten".
1 av 9