Foto: Monkey Business Images

Så blir du lyckligare - på endast tio minuter

Vem vill inte bli lyckligare, mindre stressad och känna sig mer tillfreds?

Det fina är att med små enkla förändringar kan du förändra hela ditt liv.

Här får du 12 tips - och ingen av dem tar mer än tio minuter!

1. Finnas till för andra

Ett av de bästa råden att bli lyckligare är faktiskt att hjälpa andra. 100 timmar per år, två timmar i veckan, är den magiska tiden som forskare kommit fram till att vi borde lägga på att hjälpa andra för att berika våra egna liv. Pengar och tid spenderat på upplevelser och andra människor bringar mycket mer lycka och tillfredsställelse än att shoppa materiella ting till oss själva.

 

2. Skratta mycket

Håll aldrig tillbaka ett skratt. Skratta åt stort som smått, allt som gör livet roligt. Le mot dem du möter. Det finns massor av forskning som visar att vi både håller oss friskare och blir positivare som människor. Dessutom smittar det av sig och skapar en kedjereaktion.

 

LÄS OCKSÅ: Tilde de Paula kopplar av med hemlig dag

 

3. Lägg undan mobilen

När impulsen att kolla av mobilen kommer, håll emot. Även om du känner oro, få inte panik. Det är normalt, men efter ett tag kommer du att känna både lugn och ro, en ny sorts frihet, och att stressen försvinner. Låt hjärna, sinne och själ vila från det digitala. Var här och nu.

 

4. Ta djupa andetag

Sitt på ett bekvämt ställe, andas naturligt, koncentrera dig på andningen. Vid varje in- och utandning ska du inombords reptera orden ”in” och ”ut”. Vandrar tankarna i väg, låt det hända utan att fördöma, ta sen tillbaka koncentrationen. Du kan också repetera frasen ”Jag kommer att bli lycklig, jag kommer att känna frid” - den kan du ta med dig under resten av dagen också. Det har en större inverkan än du tror.

 

5. Lugn och ro när du vaknar

Läs inte mailen eller sätt på teven eller radion när du vaknar. Sitt bara lugnt med en kopp te eller kaffe och tillåt dina tankar att vandra i väg. Tio minuter räcker, det ger en stund av lugn, och ger en bra start att samla energi på inför dagen.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir ditt sex- och kärleksår 2015

 

6. Fråga dig vad du vill

I bland är vi så inne i att bara ”rusa fram” att vi aldrig tar oss tiden till att lyssna till vad vår kropp, sinne och själ säger till oss. Sitt i en bekväm ställning, samla ihop din andning, slut ögonen, och medan du andas ska du säga ”jag är” till dig själv i fem minuter. Efter det ska du fråga dig själv ”vad vill jag?”, två till fyra gånger utan att känna att du behöver ge ett svar. Det kommer att få sitt sinne att slappna av och sen ”dyker saker upp”.

 

7. Torrborsta hela kroppen

Detta kan du göra för att få bättre cirkulation och lenare hud, men det tar också bort stress och ger ett lugn. Innan nästa dusch, börja vid fötterna och arbeta dig uppåt. Borsta med långa raka drag i riktning mot hjärtat. Varje drag bör ta två sekunder, hoppa över alltför känsliga ställen som hals, dekolletage och ansikte.

 

8. Planera en resa - även om du inte reser

Bara genom att planera en ledighet eller resa kan hjälpa till att förbättra din lycka. Enligt en studie publicerad i Applied Research in Quality of Life visade det sig att den högsta peaken av lycka kom just under planerandet av ledighet, om så bara för en kväll. Allt handlar om förväntan, och bara genom att sen titta på det planerade datumet i kalendern kan få dig glad en dålig dag.

 

9. Mörkt och svalt sovrum

Håll sovrummet i en temperatur av 18 till 21 grader. Ett svalt sovrumt hjälper till att minska kroppstemperaturen vilket krävs för att framkalla en vilsam och oavbruten sömn. Håll sovrummet kolsvart eftersom det gör att du kan sova bättre och djupare hela natten. Du kan till och med använda en svart eltejp för att täcka över eventuell ljusavgivande elektronik.

 

10. Ha ett öppet sinne

Tillåt din hjärna att vara snäll och öppen för nya idéer. Uppmuntra din hunger för kunskap, och lär dig att det aldrig kommer att komma en dag där du inte kan lära dig mer. Och döm inte. Försök alltid att sätta dig in i den andres skor. Inse att ingen bär samma börda som någon annan och vi måste alla arbeta för att övervinna och lära oss av varje dag.

 

11. Visa kärlek

För att verkligen visa människor att du älskar dem, rör vid dem. Ge stora kramar. Kyss din älskade länge så att du går in med hela kroppen och glömmer allt annat. Känn och existera fysiskt med andra. Tillbringa mer tid med vänner och familj. Det kommer påverka din lycka. Även för introverta.

 

12.Träna din hjärna

Skriv ned tre saker som du är tacksam för varje kväll. De kan vara små, som en god kopp kaffe, eller stora, som att du fått stöd av din familj. Att påminna sig om bra saker varje kväll har ett stort inflytande på vårt välmående. Sök det positiva i livet och dela det med andra. Träna din hjärna precis som din kropp.

 

 

Källa: Prevention.com, Huffington Post, Inc.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!