Får du ofta ont i öronen? Då kanske du använder fel metod för att göra rent dem.
1 av 2: Får du ofta ont i öronen? Då kanske du använder fel metod för att göra rent dem. Foto: Shutterstock
Har du mycket problem med öronvax och vaxproppar kan det vara läge att besöka vårdcentralen. Men innan du ringer 1177 tipsar vi om att läsa vår artikel!
2 av 2: Har du mycket problem med öronvax och vaxproppar kan det vara läge att besöka vårdcentralen. Men innan du ringer 1177 tipsar vi om att läsa vår artikel! Foto: Shutterstock

Så blir du av med öronvax utan att skada öronen – doktorns smarta tips

Får du ofta problem med för mycket öronvax? Vet du inte riktigt hur du ska ta bort det ordentligt eller hur det kan skada vår hälsa? Frågorna kan bli många när vi börjar fundera på öronvax, men det finns hjälp att få. 

Till Health svarar flera läkare på varför vi får öronvax – och vad vi kan göra åt det.

Det kanske inte är någon nyhet att alla människor ibland får problem med öronvax eller vaxproppar. Att rengöra hörselgången kan vara svårt, dessutom kan det även vara skadligt för dina öron och din hörsel. Hur man håller öronen rena kan dock skilja sig en del och gör du fel kan det ha negativa konsekvenser även för din hälsa. 

Men frukta inte! Att få bort öronvax är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Nedan listar vi läkarnas egna tips med inspiration från sidan Health. 

Vad är egentligen öronvax?

Öronvax kan skilja sig åt i både färg, lukt och konsistens. Vissa människor har lite mer torr, flagnande öronvax medan andra har en mer kladdig massa. Vaxet bildas av en kombination av olika avfall från kroppen, oljor, smuts, sekret från dina körtlar och döda hudceller från hörselgången.

Shujaat Syed, specialistläkare på öron, näsa hals-kliniken i Örebro, har tidigare förklarat för Hälsoliv hur vaxproppar bildas. 

– När man stör det naturliga systemet som hörselgången har för att bli av med vaxet så kan det bildas proppar, säger han i en tidigare artikel.

– Huden förnyar sig hela tiden i hörselgången, vaxet är där för att skydda.

Varför är öronvax så viktigt för vår hälsa?

Nu när vi vet vad öronvax faktiskt är för något kan det kanske låta lite äckligt, men öronvaxet är viktigt för att skydda hörselgången och vår övriga hälsa.

För det första hjälper öronvax att hålla vår hörselgång ren från smuts och andra saker som kan ta sig in. Huden i hörselgången är väldigt tunn och känslig, så öronvaxet skapar en barriär mellan huden och allt annat som kan skada hörselgången.

Varning för känsliga läsare, men öronvax hjälper faktiskt även till att hindra insekter och andra bakterier att ta sig in i örat. Dr. Yin Ren är öron-, näs- och halsspecialist vid akademiskt center för medicin i Ohio och förklarar till sidan Health att öronvaxet även har antiinflammatoriska egenskaper.

– Öronvax har lite lägre pH-värde vilket gör att det är lite mer surt. Det gör så att vaxet har antibakteriella egenskaper som förhindrar att vi får öroninflammation, säger Dr. Yin Ren till Health.

Hur du vet om du har för mycket öronvax

När öronvaxet börjar bli för mycket brukar det självmant hitta sin väg ut ur våra öron, till skillnad från dina naglar eller ditt hår som behöver tas hand om oftare. 

Enligt en rapport från Harvard Health Publishing kan olika saker påverka hur vaxet tar sig ut ur hörselgången, som när vi rör på oss eller tuggar.

Men att det ibland blir för mycket har nog alla varit med om. Här kan den ökända topsen vara boven, eller att du producerar ovanligt mycket vax naturligt. Det kan också vara så att just du producerar ett hårdare vax som öronen själva inte kan göra sig av med.

För mycket vax kan lätt fastna i hörselgången, vilket vi märker genom att hörselgången känns tilltäppt, du kan få nedsatt hörsel eller att det till och med kan göra ont. 

– Men det är ganska ovanligt att öronvax skulle proppa igen öronen så mycket att du inte hör någonting alls. Så länge det finns ett litet hål som ljud kan ta sig igenom så kommer din hörsel inte påverkas, säger Dr. Yin Ren.

Hur du lättast tar bort öronvax enligt läkaren

Du kanske har hört det klassiska tipset att ”ingenting mindre än en armbåge ska in i öronen”. Men hur ska man då ta hand om öronen på rätt sätt? Enligt Dr. Yin Ren kan något så simpelt som en vanlig olja räcka. 

– Mineralolja eller barnolja kommer göra vaxet mjukare. Ta bara några droppar i örat och låt det vara. Det är snällt mot öronen och kommer göra vaxet så mjukt att det rinner ut av sig självt, säger han. 

Har du inte mineralolja eller barnolja hemma? Vanlig olivolja fungerar också. 1-2 droppar i örat mjukar upp vaxet och gör det lättare för örat att transportera bort det.

Du kan också använda receptfria läkemedel som går att köpa på Apoteket, som Revaxör eller öronvaxlösande medel, som örondroppar eller öronspray, som mjukar upp vaxet. Att skölja öronen med ljummet vatten i duschen fungerar också.

Det här ska du INTE göra

Som du säkert har förstått vid det här laget ska du inte använda dig av tops eller liknande saker som papper eller bomullstussar i öronen. Det går däremot jättebra att använda för att göra rent utsidan av örat, men när du gör rent hörselgången ska den vara fri från pet och pill med tops.

Inte nog med att tops gör ett uselt jobb av att ta bort öronvax - det kan vara rentav skadligt för din hörsel.

– Tops och liknande kanske ser ut att vara ämnat för just rengöring av hörselgången, men om du använder det eller andra små instrument som skedar, hårnålar eller liknande kan det skada huden i hörselgången, förtydligar Dr. Yin Ren.

Till och med det minsta lilla skrapande i hörselgången kan skada den så pass mycket att du får en inflammation - och sådana gör ont! 

I värsta fall kan du föra in topsen för långt och då kan du verkligen skada öronen.

– Det värsta som kan hända är om topsen eller föremålet man använder förs för långt in i hörselgången. Då kan det skada hörseltrumman vilket är ett större problem. Det kan i sin tur leda till smärta, förlorad hörsel eller permanenta skador som måste fixas med hjälp av operation, säger Dr. Yin Ren.

Två andra metoder som också kan vara skadliga för öronen är att ta bort öronvax med hjälp av små kameror man köper online eller ett så kallat öronljus, det är helt enkelt inte effektivt och kamerorna bör bara användas av läkare som har koll på hur örats anatomi ser ut.

Annons: Läs över 50 magasin digitalt i appen ARCY 

När ska du söka vård?

I de allra flesta fall kan din vårdcentral hjälpa dig om du får problem med öronvax, läkaren kommer troligtvis då försöka spola öronen rena vilket har visat sig vara effektivt.

Om du har haft problem med öronen tidigare, som öroninflammation, punkterad hörseltrumma eller tidigare kirurgiska ingrepp kan det vara bra att boka tid hos en öron-näsa-halsläkare.

Så, vad har vi lärt oss? Huskurer kan ofta vara till hjälp om du har mycket öronvax, men om det blir för mycket problem är det kanske dags att söka vård hos en specialist. Skippa topsen och satsa hellre på oljan om du vill förebygga en vaxpropp.

Aktuellt just nu