Att välja baljväxter är bra för både klimatet och hälsan.
1 av 3: Att välja baljväxter är bra för både klimatet och hälsan. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mer grönt och mindre kött, kan leda till bättre hälsa, enligt studien.
2 av 3: Mer grönt och mindre kött, kan leda till bättre hälsa, enligt studien. Foto: Shutterstock
3 av 3

Så äter du för både klimatet och hälsan

Redan 2019 varnade den ansedda tidsskriften The Lancet i en rapport att vi människor måste äta mer hållbart för att jorden inte ska drabbas av ”katastrofal skada”.

Nu visar en ny studie från Lunds universitet att det inte bara är en god idé för miljön att följa de hållbara kostråden – det är också bra för hälsan.

Personer som följer råden löper nämligen mindre risk för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Hannes Lännerholm

Det var den ansedda vetenskapliga tidsskriften The Lancet tillsammans med Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet som år 2019 publicerade en rapport som varnade för att vi människor måste ändra våra kostvanor. 

Detta för att inte orsaka vår planet på ”katastrofal skada”.

I rapporten står det bland annat att andelen rött kött måste mer än halveras, samtidigt som grönsaker och frukt måste utgöra en dubbelt så stor andel än vad det gör i dagsläget, enligt TT. Vidare bör även 35 procent av våra kalorier komma från rotfrukter och fullkorn, samt att våra proteinkällor i huvudsak bör vara vegetariska. 

Om jordens befolkning följer dessa kostråd och minskade matsvinnet med hälften skulle vi kunna försörja jordens befolkning hållbart, enligt rapporten.

Bra för hälsan och miljön

Nu visar en studie från Lunds universitet att det också är bra för hälsan att följa kostråden. 

Forskarna studerade 22 421 deltagare från Malmö kost- cancer-studien och där undersökt kopplingar mellan hälsa och kost. De deltagare som visade högre följsamhet till metoden fick högre poäng i forskarnas modell – därefter via teoretiska beräkningar uppskattade forskarna kostens förbättringar för människans livslängd och hälsa. 

Resultatet var något överraskande.

– Vi ville vetenskapligt undersöka hur den kost som rapporten föreslår kan kopplas till hälsa. Resultaten visar tydligt att Eat-Lancetkosten kan kopplas till lägre risk för död i förtid, säger Anna Stubbendorff, en av forskarna bakom rapporten i ett pressmeddelande.

Minskar risken att dö i förtid

Studien visade att individer som i hög utsträckning följde Eat-Lancetkosten hade 25 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med andra deltagare som följde kostråden i mindre utsträckning. Samma individer hade även 32 procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom och 32 procent lägre risk att dö i cancer.

– Även när studiedeltagarnas kosthållning låg långt ifrån målsättningarna för Eat-Lancetkosten såg vi en tydlig skillnad i risken för total dödlighet, redan när deltagare nådde till hälften av målet, säger Anna Stubbendorff.

Det går alltså bra att äta hållbart och samtidigt vara snäll mot sin egen hälsa, visar forskarna.