Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kost är otroligt viktigt för hälsan. Hur äter invånarna i världens mest hälsosamma länder?Kost är otroligt viktigt för hälsan. Hur äter invånarna i världens mest hälsosamma länder?Kost är otroligt viktigt för hälsan. Hur äter invånarna i världens mest hälsosamma länder?
Svensk filmjölk hyllas exempelvis för sina grymma egenskaper.Svensk filmjölk hyllas exempelvis för sina grymma egenskaper.Svensk filmjölk hyllas exempelvis för sina grymma egenskaper.
1 AV 2
Kost är otroligt viktigt för hälsan. Hur äter invånarna i världens mest hälsosamma länder?
Foto: iStock
2 AV 2
Svensk filmjölk hyllas exempelvis för sina grymma egenskaper.
Foto: iStock

Så äter de i världens mest hälsosamma länder

Vissa länder lever mer hälsosamt än andra, så är det bara.

Och som svensk kan du sträcka på dig lite extra. Sverige pekas nämligen ut som topp tre bland världens mest hälsosamma länder.

Enligt The Independent spelar vår kosthållning stor roll.

Nyligen publicerades en rejäl studie i den anrika tidskriften The Lancet.

Baserat på en stor mängd data från åren 1990 till 2015 försökte forskarna slå fast vilka länder i världen som är mest hälsosamma.

Faktorerna de har tittat på är många - bland annat sjukvård, övervikt, tobaksvanor och alkoholkonsumtion.

Enligt dietister som The Independent intervjuat spelar även maten en stor roll.

Så här äter invånarna i världens fem mest hälsosamma länder.

LÄS OCKSÅ: Matvarorna som ger dig cancer

5. Storbritannien

Historiskt sett kan det här uppfattas som en bubblare. Britternas inhemska mat är inte direkt känd för att vara supernyttig. Men enligt dietisten Shona Wilkinson har det hänt något i landet. Invånarna undviker färdigmat mer och mer och fokuserar istället på närodlade säsongsprodukter. Kålrot, palsternacka och brysselkål är exempelvis mycket populära och innehåller en mängd viktiga vitaminer och bra fibrer.

4. Andorra

Alkoholkonsumtion är ett växande problem när det kommer till global hälsa. Ändå hamnar Andorra på plats fyra, landet som dricker näst mest vin i världen per capita (Vatikanstaten är nummer ett).

Det råder delade meningar kring hur nyttigt vin faktiskt är men Shona Wilkinson menar att det har en rad hälsofördelar, bland annat för hjärthälsan. Andorras kök brukar i övrigt beskrivas som en mix av Frankrike, Spanien och Katalonien. Närodlade råvaror ligger i fokus.

LÄS OCKSÅ: 6 matvaror du borde sluta äta direkt

3. Sverige

Topp tre, inte illa! Bäst i Skandinavien och näst bäst i Norden. Läkaren och dietisten Marilyn Glenville hyllar svenskarna för att vår mat är utmärkt för matsmältningen. Våra mjölkprodukter håller hög klass och "den nationella delikatessen" filmjölk lyfts fram för sin rika bakteriekultur.

2. Singapore

Folket i Singapore älskar färska örter och kryddor. Deras matkultur bär starka influenser från stora delar av världen, från Kina och Indien till brittisk och portugisisk matlagning. Hälsosamma kryddor som ingefära och gurkmeja är grundpelare i den klassiska laksa-curryn.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel du tror är nyttiga - som inte är det

1. Island

I studien hyllas Island för sina hårda tobaksrestriktioner och offentliga sjukvård, men maten är inte fy skam den heller. Fisk spelar en stor roll i det isländska köket - exempelvis lax och sill som innehåller den värdefulla syran Omega-3.

Dietisten Marilyn Glenville tycker överlag att folk från Norden är duktiga på att äta komplexa kolhydrater av högkvalitet som både mättar längre och är grymma för hälsan.