Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 21 nov 2015 10:00

Rolf Lassgård: "Jag måste komma i form"

<span>Under inspelningen av &quot;En man som heter Ove&quot; fyllde Rolf Lassgård 60 år: &quot;Det var nog en bra terapi. Jag har ju varit beredd på det, men det har varit så fullt upp att jag inte hunnit tänka så mycket på det – det kanske kommer nu...&quot;</span>

Under inspelningen av "En man som heter Ove" fyllde Rolf Lassgård 60 år: "Det var nog en bra terapi. Jag har ju varit beredd på det, men det har varit så fullt upp att jag inte hunnit tänka så mycket på det – det kanske kommer nu..."

1/6

Foto: Cornelia Nordström

<span>Rolf med sonen Anton, hustrun Birgitta och dottern Hanne. Dottern Ida saknas på bilden.</span>

Rolf med sonen Anton, hustrun Birgitta och dottern Hanne. Dottern Ida saknas på bilden.

2/6

Foto: Roger Vikström

<span>Rolf Lassgård framför Carl Eldhs staty av Strindberg.</span>

Rolf Lassgård framför Carl Eldhs staty av Strindberg.

3/6

Foto: Cornelia Nordström

<span>Rolf Lassgård fick sitt stora genombrott i filmen &quot;Min store, tjocke far&quot;,</span>

Rolf Lassgård fick sitt stora genombrott i filmen "Min store, tjocke far",

4/6

<span>Efter jul ska Rolf Lassgård spela i Mats Eks uppsättning av &quot;Utvandrarna&quot;: &quot;Det är en fysiskt krävande roll, så jag går på rehab nu&quot;.<br></span>

Efter jul ska Rolf Lassgård spela i Mats Eks uppsättning av "Utvandrarna": "Det är en fysiskt krävande roll, så jag går på rehab nu".

5/6

Foto: Cornelia Nordström

6/6

I sitt yrke har han gått från succé till succé - och hamnar ständigt på topplistor när Sveriges sexigaste man ska utses. Privat har han levt med sin fru Birgitta i 35 år, men det har aldrig blivit rutin - kanske för att han arbetar borta så mycket, säger Rolf Lassgård, 60, som är aktuell Ove i filmen ”En man som heter Ove”, efter storsäljarboken.

– Verkligen en drömroll, säger Rolf, 60. I och med att jag åldras är gubbarna på gång.

Är DU i god form?

Tack för din röst!

Är DU i god form?

Det var en bild som inte gick att undvika.

Svensk litteraturs titan.

Och svensk films manlige gigant – åtminstone när det gäller biljettintäkterna.

Det räcker med att säga ”Jägarna” och ”Jägarna 2”, Kurt Wallander, Gunvald Larsson i Beck-filmerna, ”Min store tjocke far”, Oscars-nominerade ”Under solen”, den störde psykologen Sebastian Bergman och nu senast släktdramat ”Miraklet i Viskan” och nya filmen ”En man som heter Ove” för att bilden av ett stort lufsigt, vildvuxet och skumögt bergatroll ska träda fram.

– Han är häftig, säger Rolf Lassgård och lyfter blicken mot den kolossala bronsstatyn.

Perspektivet blir en aning skevt - men han ställer sig snällt framför statyn med ett belåtet leende som stelnar i en generad grimas när jag frågar vad han tycker om August Strindbergs syn på äktenskapet.

Rolf Lassgård – gift med Birgitta

Själv har Rolf varit gift i 35 år med Birgitta från Malmö.

– Det kanske beror på att jag bor där jag bor, säger han med ett skratt. Hon slipper mig så pass mycket (skrattet bubblar fram)… lite sanning kan det nog ligga i det – vi har inte gått och nött på varandra! Vi har inte levt i en rutin i 35 år – vilket också kan vara jobbigt, det här ryckiga, att jag är borta mycket – men det kan också hjälpa till.

Det är en slankare Rolf Lassgård med välansat skägg jag träffar. Trots att han var lika gammal som rollfiguren Ove när inspelningarna startade finns det ingen likhet mellan dem. Efter jul ska han spela i Mats Eks uppsättning av ”Utvandrarna” på Dramaten.

– Det är en väldigt fysiskt krävande roll, så jag går på rehab nu – jag behöver komma i form! Jag har redan gått ner lite, men det har nog mer att göra med att jag jobbat så mycket… Oves utseende och sätt att vara är ju egentligen vår föräldragenerations 59-åringar, säger han. Han har stannat i folkhemmet.

Rolfs kramvänliga kroppshydda - som utstrålar både trygghet och manlighet, om jag får tro mina kvinnliga vänner - har inte alltid varit en tillgång.

– Jag kanske förknippas med trygghet, men så har det absolut inte varit. I åttan och nian växte jag en decimeter och var helt slut och i den åldern ska allt vara inom vissa mallar – alla ska se ut på ett visst sätt. Såg du ut som jag var du nästan dödssjuk…

Rolf och Birgitta Lassgård på vimmel 2000.

Foto: Suvad Mrkonjic

"Jag har bott i småstäder i hela mitt liv"

Rolf är en småstadsmänniska. Han har bott i Östersund, Landskrona, en kort sejour i Malmö och sen i Gävle där hans barn vuxit upp. Om folk hoppar på honom hemma i Gävle är det snarare för att fråga om Brynäs chanser eller Rickie Lee Jones senaste platta än för att diskutera någon av hans roller. Det gillar han.

– Jag har bott i småstäder i hela mitt liv, och för mig har det gett näring till mitt behov av att få vara den jag är och syssla med det jag gör. Den ekvationen går för mig bra ihop med att leva i en mindre stad – att få vara lite vanlig också.

Jämtlänningen i honom gör sig påmind allt som ofta.

– Du menar surjämten (skratt)? Jo, jag är ganska mycket jämte – det är inget snack om saken. Jag var där uppe för två veckor sedan och kände absolut rotsystemet. På vägen ner åkte jag bil och stannade till många gånger. Jag vet att det kommer att skymta fram en norrländskhet i Ove, men det får väl alla förlåta då – det är därifrån jag är! Det klingar i vissa repliker…

Rolf mötte sin fru när han spelade skogsälvan Puck (!) i ”En midsommarnattsdröm” på Skånska teatern i Landskrona.

– Härligt! ropar han. Återigen fick jag gestalta! Drömmen om att få spela någon annan, att få göra om sig – för mig är det skådespeleri!

Önskan att hitta nya världar har varit en del av Rolf från tidiga år.

– Men i Östersund fanns inga drömmar om att bli skådespelare utan det handlade om sammanhållning, tjejer och kanske också, i alla fall när jag blivit vuxen, om ett sätt att komma ifrån verkligheten – att vara någon annan, bygga andra världar.

Utbildade sig på Malmö scenskola

Att det fanns scenskolor hade han ingen aning om. När han fick klart för sig att han kunde söka Malmö scenskola tre månader tidigare än Skara skolscen bestämde han sig – och kom in.

– Det var ett stort kliv från Östersund till Malmö. Tufft. Jag längtade hem otroligt mycket. På helgerna satte jag mig på tåget och åkte 13 timmar. Jag var hemma lördag till söndag, sen åkte jag tillbaka.

Efter scenskolan flöt karriären på. En framgång födde nästa – tills i slutet av 90-talet då Rolf började ifrågasätta sitt yrkesval

– Jag började som en amatör som verkligen älskade det här, sen blev det ett professionellt yrke jag älskade och när den inre lågan, lusten som drivkraft, började slockna kände jag att det inte var skoj längre. Det var inte så mycket repetitionsarbetet och spelandet som allting runtom. Är det värt allt tyckande, att bedömas, vara borta från familjen…? Jag sade nej till några saker och försökte få fart på ljuset igen…

"Under solen" fick ett snålt mottagande - men Oscarsnominerades till bästa utländska film.

Foto: Tommy Nutley

Rolf Lassgård på Oscarsgalan 2007

Det snåla mottagandet av ”Under solen” störde honom och när filmen Oscars-nominerades till bästa utländska film tyckte många att den inte var värd det.

– Jag hade sådan tur att en gammal scenskolerektor ringde mig och frågade om jag hade lust att vara försökskanin i ett forskningsprojekt om skådespelarens arbete med sig själv – och heureka! I tre månader undersökte vi teaterteorier praktiskt på golvet – utan produktionshets, utan att bedömas – och då kom allt tillbaka!

Oscarsgalan blev ett minne för livet, dörrar till inflytelserika agenter öppnades, men Rolf kände att han trots allt hade sitt liv i Sverige.

– Jag kommer inte att tacka nej om jag får ett bra erbjudande – och det har varit nära någon gång – men precis som med allt annat beror det på vad det är. Jag tänker fortsätta att hålla det där amatörljuset brinnande i mig. Så länge lågan brinner kommer jag att hålla på!

 

LÄS MER:

Frida Hallgren: "Jag gråter ännu mer sen jag fick barn"

Serneholt: "I dag får man se mer av den riktiga Marie".