Runt en halv miljon kronor. Så mycket räknar Robin Silver med att han lagt på skönhetsbehandlingar de senaste femton åren.
I dag injicerar Robin Silver botox, och det tror han att han kommer att fortsätta göra även i framtiden.
Robin berättar att han i dag lägger mindre fokus på utseendet, vilket har gjort att han mår bättre både psykiskt och fysiskt. Relationen till familj och vänner har blivit bättre han upplever att han blir bemött med större respekt i sociala sammanhang.
1 AV 3
Runt en halv miljon kronor. Så mycket räknar Robin Silver med att han lagt på skönhetsbehandlingar de senaste femton åren.
Foto: Privat
2 AV 3
I dag injicerar Robin Silver botox, och det tror han att han kommer att fortsätta göra även i framtiden.
Foto: Privat
3 AV 3
Robin berättar att han i dag lägger mindre fokus på utseendet, vilket har gjort att han mår bättre både psykiskt och fysiskt. Relationen till familj och vänner har blivit bättre han upplever att han blir bemött med större respekt i sociala sammanhang.
Foto: Privat

Robin var besatt av fillers: ”Har varit jätteberoende”

Robin Silver, 34, blev känd för sina skönhetsingrepp i tv-programmet ”Outsiders”.

Jakten på det perfekta utseendet var en besatthet – men till slut blev det ohållbart.

– Jag får ont i magen i dag när jag tittar på gamla bilder, jag tänker ”vad utsatte jag mig själv för?” Jag har varit jätteberoende.

Cornelia Thomasson

I den nya SVT-serien ”Under kniven” fördjupar sig journalisten Erik Galli i plastikoperationer och injektioner – en industri som växer trots att risken för komplikationer är stor.

– Det är redan normaliserat att fixa sitt yttre med kirurgi och injektioner. Det vi försöker göra med ”Under kniven” är att bryta tystnadskulturen och skildra något som redan förekommer. Vi tar upp riskerna, men kommer inte med några pekpinnar, har Erik Galli sagt tidigare  i en intervju.

Programmet har väckt igenkänning hos Robin Silver, 34, som tidigare lagt närmare en halv miljon kronor på skönhetsbehandlingar.

– ”Under kniven” har fått mina tankar till att ännu mer inte vilja lägga mig under kniven igen. För det blir som ett beroende. Jag tycker att folk ska tänka över skönhetsingrepp tre eller fyra gånger, och inte ta den vägen jag gjorde, säger han.

Själv medverkade Robin 2017 i ”Outsiders” på Kanal 5, där han berättade om sina ingrepp och strävan efter den perfekta kroppen. På fem år har mycket hänt. Han har lagt fillers och operationer på hyllan och får en klump i magen när han ser sig själv på gamla bilder.

Började med en läppförstoring

2005, när den då 18-årige Robin Silver bestämde sig för att följa med en tjejkompis för att förstora läpparna, ville han bara ha en liten förändring. Han anade inte att det blir startskottet på en ständig jakt efter symmetri och perfektion. En besatthet som ska kosta honom både pengar och känseln i vänster kind.

– Jag tyckte inte om mitt yttre när jag var yngre, överhuvudtaget. Mina läppar var obefintliga och jag ville ha lite mer plut, att de skulle sticka ut lite. Sen när man väl hamnat där blev det att man hittade ytterligare några småfel.

Robin började regelbundet fylla läpparna och snart innefattade behandlingarna även fillers i kinderna. Runt 2010, när han flyttade från hemstaden Karlstad till Stockholm, blev skönhetsingreppen snabbt fler och mer omfattande.

När han var yngre tyckte Robin illa om sina läppar och önskade att de var fylligare.

Botox för att släta ut pannan och höja ögonbrynen. Tänderna byttes mot ett bländande vitt porslinsgarnityr för tiotusentals kronor. Hela ansiktet gjordes om med hjälp av fillers.

– Jag var så himla impulsiv. Jag kom på idén på måndagen, bokade tid på tisdagen och var där på onsdagen.

Medverkade i Outsiders

2017 uppmärksammades Robin Silver och hans ingrepp både nationellt och internationellt efter han medverkat i ett avsnitt av ”Outsiders”. I programmet säger han att han hellre svälter i slutet av månaden än hoppar över botoxen. På sociala medier fick han utstå hat och hånfulla kommentarer om sitt utseende. Kommentarerna började genomsyra hela hans liv.

– Jag blev bemött oseriöst, fick ofta höra att jag såg ut som en katt, som en ytlig bög, att jag såg grotesk ut. Folk tog mig absolut inte seriöst. När jag var som mest ”omgjord” stirrade folk efter mig på stan, berättar han.

Som mest tror Robin att han haft fem milliliter fillers i läpparna. Det är fem gånger så mycket som vanligen används vid läppförstoring. Foto: Privat
Det har hänt att Robin på konsultationerna blivit avrådd från vissa behandlingar, men i stället för att lyssna har han valt att utföra behandlingen någon annanstans. ”Jag tycker att det är fruktansvärt att det finns kliniker som sprutar in så mycket. Det är väl bara pengar de vill ha”. Foto: Privat

Vänner och familj reagerade också: Jakten på det perfekta utseendet hade gått för långt.

– De var jätteoroliga och försökte banka vett i huvudet på mig, men jag lyssnade inte. Jag gjorde verkligen allt i ansiktet som man kan göra: Kinderna, läpparna, tänderna, pannan, fillers under ögonen, fillers i näsan.

– Jag hade så mycket fillers i läpparna att det började sippra ut gul vätska, men jag brydde mig inte.

När han opererade in silikonimplantat i kinderna tappade han känseln på vänster sida, och den kommer inte tillbaka. Men Robin fortsatte med olika ingrepp för att släta ut, strama upp och forma om sin kropp.

– Jag blev rädd, men det stoppade mig inte från att fortsätta. Jag var tillbaka och fyllde kinderna efter ett par månader.

2018 bestämde han sig för att bocka av två saker från listan på samma gång: Att fettsuga magen och sedan fylla kinderna med det. Hans liv består vid tidpunkten av ett evigt pusslande för att få ansiktet att kännas symmetriskt, och han tror att större kinder kommer bli mer proportionerligt till läpparna.

Men när han ser sig i spegeln efteråt känner han sig missnöjd.

– Jag hade bautaklot till kinder. Då kände jag att shit, det är verkligen inte så här jag vill se ut. Jag blev jätteskrämd då och kände att jag inte ville fortsätta med det där. Man blir blind av det. Du ser liksom inte att det är för mycket i ansiktet.

”Man kan inte bli perfekt”

Han bestämde sig för att sluta fylla på kinderna och tömma läpparna. Implantaten i kinderna fick ligga kvar – han vill inte lägga sig under kniven igen och är också rädd att de ska börja hänga om han plockar ut dem.

I dag injicerar han botox ungefär fyra gånger per år, men anser sig vara fri från sin besatthet.

Du säger att du varit beroende av skönhetsingrepp men inte är det längre. Samtidigt gör du botox regelbundet. Kan du förklara hur du drar gränsen?

– Jag får nog stå för att jag fortfarande är beroende av botox. Jag anser att jag ser fräschare ut med botox och är fortfarande rädd för att se äldre ut. Jag kommer nog alltid vilja injicera det, men jag tycker att det är en så liten grej mot det jag gjort förut, säger Robin och fortsätter:

– Allt jag tänkte på hela tiden var skönhet. Det var det enda som gick runt i huvudet på mig. Man söker det perfekta utseendet och man målar upp en bild i huvudet av hur man vill se ut. Men man kan inte bli perfekt. Oavsett hur många plastikoperationer du gör så blir du aldrig perfekt, för det handlar inte om hur du ser ut utan om din insida. Det är den du behöver ta tag i. Jag tror i alla fall att det är så.