<p>Varmt vatten fälller lättare ut metaller ur ledningar.</p>
1 av 2: <p>Varmt vatten fälller lättare ut metaller ur ledningar.</p> Foto: Juri Samsonov/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
<p>Höga kopparhalter misstänks kunna ge kräkningar eller diarréer.</p>
2 av 2: <p>Höga kopparhalter misstänks kunna ge kräkningar eller diarréer.</p> Foto: A-Basler/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Därför är ljummet kranvatten dåligt

Du har säkert hört att man inte ska dricka ljummet kranvatten eller koka pasta med varmvatten direkt från kranen.

Men har du koll på varför denna rekommendation gäller?

När vi lagar mat eller när vi dricker vatten direkt ur kranen är Livsmedelsverket stående rekommendation att vi använder kallvatten.

– Att vi rekommenderar att man inte använder varmvatten är för att varmt vatten lättare kan fälla ut metaller ur ledningarna i fastigheter, säger Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka i sommar – 12 enkla tips

Det finns olika typer av metaller som kan hamna i våra dricksglas, ett exempel är koppar.

– Koppar är en vanlig metall då det finns mycket kopparledningar i fastigheter. Höga kopparhalter misstänks kunna ge kräkningar eller diarréer, framför allt hos små barn.

Metaller kan även hittas i kallt vatten och Livsmedelsverkets tips är därför att alltid låta det kalla kranvattnet rinna en stund innan du dricker det.

– Det kan vara bra att ha det som vana, speciellt när vattnet har stått stilla över natten. Vi rekommenderar att spola vattnet tills det att man har fått en jämn och kall temperatur. Det kan röra sig om 30–60 sekunder så att man spolar ut det stillastående vattnet, säger Christer Johansson.

LÄS OCKSÅ: Så mycket vatten ska du dricka per dag

Fakta: Varmt kranvatten

  • Varmt kranvatten är primärt avsett att användas för andra hushållsändamål än dryck och matlagning.
  • Varmvatten ur kranen ökar risken för förhöjda metallhalter.
  • Metaller kan även följa med kallvattnet om vattnet har stått stilla ett tag, exempelvis under natten. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man alltid spolar det kalla vattnet, runt 30–60 sekunder, innan det används för mat och dryck.

Källa: Livsmedelsverket/TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!