Rasa 4 kilo med nya nyttiga pastan

Pastan har blivit en basvara i skafferiet - trots att den ger många problem med vikten.

– Vanlig mjölpasta triggar sötsug och överätande hos många, dessutom är det mycket fattigt på näring, säger kostrådgivaren Annika Malm.

Men det finns en lösning: Byt till en bönpasta och rasa i vikt. Den som lägger om sin kost kan minska ett kilo i veckan.

Vi har testat 8 sorters bönpasta.

Pasta höjer blodsockret mer än godis

Pasta må vara gott, men det har en nackdel. Vetemjölet består till stor del av snabba kolhydrater som omvandlas till rent socker när det kommer in i kroppen. Faktum är att pasta höjer blodsockret mer än godis.

Om man väljer fiberrik pasta tar det visserligen längre tid för kroppen att ta upp stärkelsen, vilket ger en lägre blodsockertopp, men mängden snabb energi blir nästan densamma.

LÄS MER: Här är den nya nyttiga pastan – 10 alternativ!

Vanlig pasta är helt enkelt inte en maträtt som passar särskilt bra med den stillasittande livsstil många svenskar har i dag. 

– Helt rätt! Mjöl är även extremt fattigt på näring, det är ännu en aspekt att ta hänsyn till. Man får alltså lätt i sig stora mängder energi som höjer blodsockret och lätt triggar sötsug samtidigt som man inte får i sig all den näring som man egentligen behöver, säger Annika Malm kostrådgivare som bloggar på cleaneatingbyannika.se.

Bönpasta kan vara ett bra alternativ. Vi har testat pasta på olika bönor för att få fram vilken sort som egentligen är godast. Klicka dig vidare för betyg och kommentarer.

1. Ekologisk bönpasta spaghetti

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Cirkapris: 35 kronor, Garant

Utseende: Ser ut som nudlar, fast gulare. Fin, ljus färg.

Smak: Inte så mycket bönsmak. Aningen torrare, men annars väldigt lik vanlig spagetti. För tankarna till ägg.

Konsistens: Lite för mjuk, men har ändå ganska bra tuggmotstånd. Liknar vanlig spagetti.

Övriga synpunkter: Bra om man vill komma nära vanlig spagetti.

2. Röda linser fusilli

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Cirkapris: 40 kronor, Á la eco

Utseende: En brunröd färg som ser lite trist ut, men själva pastan ser fin och fast ut.

Smak: Smakar inte mycket alls, tyckte delar av panelen. Fin smak av kikärtor, tyckte andra.

Konsistens: Fin och fast konsistens, men känns lite mjölig och torr, tyckte delar av panelen.

Övriga synpunkter: Smakar inte lika gott som den ser ut att vara.

3. Ekologisk linspasta sedanini

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Cirkapris: 40 kronor, Garant

Utseende: Liknar vanlig penne, med ljusbrun färg.

Smak: Smakar inte så mycket, en svag bönsmak med tråkig eftersmak.

Konsistens: Tuggig, lite grov i smaken. Al dente, bra och ganska fast konsistens.

Övriga synpunkter: Mättande, lyfter med lite salt.

4. Svart bönpasta spaghetti

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM


Cirkapris: 30 kronor, Nutri Nick

Utseende: Mörkgrå, nästan svart färg.

Smak: Smakar inte så mycket på egen hand, lite nötig.

Konsistens: Helt okej, bra tuggmotstånd. Spänstig, men aningen svampig.

Övriga synpunkter: Kan ersätta pasta med en god sås! Lite som sjögräs, passar nog bra till fisk.

 

5. Bönpasta av gröna sojabönor, fettuccine

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Cirkapris: 30 kronor, Risenta

Utseende: Ljusgrön, ser ut som vanlig tagliatelle.

Smak: Kunde smaka mer, men rätt saftig. Mild och mjuk smak.

Konsistens: Lite mjuk och svampig, men ändå ganska lik vanlig pasta i konsistensen.

Övriga synpunkter: En helt okej pasta, varken mer eller mindre.

6. Gröna ärtor fusilli

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Cirkapris: 40 kronor, Á la Eco

Utseende: Stark grönfärg som fick både bu och bä från testpanelen.

Smak: Helt okej, men ganska smaklös och lite torr. En eftersmak som dröjer sig kvar.

Konsistens: Knastrig, degig och lite mjuk.

Övriga synpunkter: En besvikelse, men den lyfte tillsammans med tillbehören.

7. Svart bönpasta spaghetti

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Cirkapris: 30 kronor, Explore Asia

Utseende: Mörkgrå färg.

Smak: Mild smak som gör sig bra tillsammans med tillbehören. Men den kunde gärna fått ha mer smak och saftighet.

Konsistens: Lite vattnig och svampig konsistens. Lätt att snurra på gaffeln!

Övriga synpunkter: -

8. Kikärtspasta

Cirkapris: 40 kronor, Kung Markatta

Utseende: Fina skruvar, väldigt lik vanlig pasta förutom en något gulare färg.

Smak: En god, lite nötig smak som inte tar inte över. Något torr och med en fadd eftersmak.

Konsistens: Aningen grynig men rätt så bra! Bönans mjölighet tar bort lite av pastans spänst. Som många andra sorter blir pastan lite mjuk att tugga och har ingen kärna.

Övriga synpunkter: En bra vardagspasta som behöver en smakrik sås. Godare än vanlig pasta!

Så gjorde vi testet: Testet var ett blindtest och testpanelen bestod av fyra personer. Bönpastan kokades precis innan den testades, och panelen åt den tillsammans med pesto, flingsalt, olivolja, svartpeppar och parmesan.

Foto: MALTE DANIELSSON / EXPRESSEN MALTE DANIELSSON

1Gå ner ett kilo i veckan med den nyttiga pastan

Svenskar äter pasta på ett helt annat sätt än italienarna tänkte sig det hela. I Italien är pastan en mellanrätt, i Sverige lassar vi upp pasta upp till bredden på tallrikar - och toppar dessutom ofta med ketchup! Annika Malm tycker att det finns flera aspekter att ta hänsyn till vad gäller sin pastakonsumtion:

– Först tycker jag att man ska fundera kring hur ofta man äter pasta i dagsläget. Det är inte ovanligt att vi äter pasta 3-4 gånger per vecka. Kanske kan 1-2 gånger ersättas med bönpasta och de andra gångerna med andra mer näringsrika val som sötpotatis, rotfrukter, råris eller grönsaker.

När man kommit så långt, handlar det om att hitta en alternativ pasta som man helt enkelt tycker smakar gott.

– Om något ska bli en långsiktig vana så är det viktigt att vi gillar det nya och inte känner sorg över vad vi "förlorat".

– Är man ute efter "pasta-känslan" så tycker jag att pasta på sojabönor är mest snarlikt.

De senaste åren har det lanserats en lång rad alternativ till mjölpasta - både för glutenintoleranta och för dem som vill hålla jämnare blodsockers skull.

– Om man har magproblem så är mitt råd att helt ta bort gluten under en period för att se om problem minskar. Då betyder det att utöver pastan så ska bröd, kex och kakor bort, säger Annika Malm.

LÄS MER: De 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt

Rasa ett kilo i veckan med den nyttiga pastan

Är man ute efter att gå ner i vikt kan man rasa ett kilo i veckan om man väljer bort kolhydratrika livsmedel som bröd, ris och mjölpasta och därutöver tackar nej till sötsaker och produkter som innehåller tillsatt socker.

Annika Malm tänker mer på vad hon lägger till än vad hon tar bort: hon vill att de livsmedel hon väljer ska vara rika på näringsämnen såsom vitaminer och mineraler. Grönsaker, nyttiga proteiner och naturliga fetter ger kroppen det den behöver.

– Äter man mat som inte påverkar blodsockret så kraftigt så får man ofta minskat sötsug och bättre kontroll över sin hunger och ätande. Här är det också värt att lyfta fram vikten av näringsrik mat. När man vill minska i vikt och ligga på ett energimässigt underskott  är det extremt viktigt att energin in håller hög kvalitet och ger oss all den näring vi behöver.

Annika Malm: "Gör det goda valet fullt ut"

Själv väljer Annika Malm att äta bönpasta dylikt någon eller ett par gånger i månaden. Och när det serveras pasta är hon noga med att tillbehören är både goda och näringsrika.

– Välj inte ketchup och nåt halvfabrikat som köttbullar. Gör det goda valet fullt ut. Koka en god köttfärssås med mycket grönsaker eller servera med en god bit lax och pesto av bra kvalitet.

 LÄS MER: Bränn fett! Forskarnas 9 sätt som fungerar

Aktuellt just nu