Slipp magsjuka under rötmånaden – 8 livsmedel experterna aldrig äter

Magsjuka med diarré och kräkningar – NEJ TACK.

Men hur undviker man att bli smittad?

Till att börja med: se upp med vad du äter.

Här listar vi åtta typer av mat som experterna själva undviker.

Foto: Littlebee80/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Magsjuk av bakterier

Magsjuk kan man bli på två sätt. Dels genom virusinfektion, tänk vinterkräksjuka. Dels av bakterier, som kan spridas via dåligt rengjorda köksredskap eller felaktigt hanterad mat.

 

I Sverige orsakas de flesta bakterierelaterade magsjukor av så kallade campylobakter, som finns naturligt i vatten samt i tarmfloran hos får, grisar, kycklingar och nötkreatur. Även grönsaker kan sprida smitta, efter kontakt med förorenat vatten eller gödsel som innehåller tarmbakterier.

Så vad bör man då tänka på om man vill slippa diarré, kräkningar och magknip? Vilken mat ska man helt undvika, eller åtminstone vara försiktig med?

Enligt läkaren Johan Armfelt är det extra viktigt att vara uppmärksam under sommaren och rötmånaden, när hög värme och luftfuktighet gör att många livsmedel blir dåliga snabbare.

– Om man vill gardera sig så gäller det att skölja, koka och steka maten väl, samt se till att köttet inte är det minsta rött när man tar det från grillen, säger han.

Förutom att tillaga maten ordentligt tycker han att man ska ta som vana att kolla av ingredienser innan man stoppar dem i stekpannan eller i munnen:

– Ett allmänt tips är att man luktar på det man tänkt äta. Tycker man att det luktar konstigt så ska man låta bli.

Liksom Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, pekar Johan Armfelt ut några livsmedel som han medvetet undviker, av rädsla för att bli magsjuk.

Klicka dig fram för att se vilken mat som experterna säger nej till.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du magsjuka under rötmånaden – 7 tips

 

 

Foto: Vrabelpeter1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Mjukt vitt bröd

"Fuktiga" livsmedel möglar snabbare, varför det kan vara klokt att välja torra alternativ, anser kostprofessor Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

 Till exempel undviker hon mjukt vitt bröd och äter i stället knäckebröd och surdegsbröd.

– Surdegsbröd håller mycket längre. Fuktigt, mjukt bröd som bakats på konventionellt sätt utan tillsatser bör man konsumera på en gång eller frysa ner, säger hon.

LÄS OCKSÅ: "Varför är det så himla dåligt med vitt bröd?" - dietisten svarar

 

 

Foto: Mikael Sjöberg

3. Sushi och sashimi

Sushi är populärt och relativt få blir magsjuka av det. 

 

Läkare Johan Armfelt tycker ändå att man ska undvika den japanska delikatessen (och rå fisk överlag) om man vill vara bombsäker.

– Det är fisk och det är kallt. Så där finns absolut en ökad risk, säger han.

LÄS OCKSÅ: Poke bowls – nya trendiga hälsomaten

 

 

Foto: BIGSTOCK

4. Skaldjur

Var speciellt uppmärksam på ostron. 

 

Men mer eller mindre alla skaldjur kommer med viss risk för magsjuka.

– Möjligen kan man vara lite oförsiktigare när det gäller räkor, säger läkare Johan Armfelt.

LÄS OCKSÅ: 6 snuskfällor – matvarorna som kan göra dig sjuk

 

 

Foto: Lauri Patterson/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Rester/matlådor

Middagsrester som blir stående i kylen är ingen höjdare, enligt kostprofessor Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

– Det händer saker och ting även i låga temperaturer. Och eftersom man inte ska sätta in varm mat i kylskåpet har ju resterna antagligen stått framme i rumstemperatur en stund först. Processen kylning och uppvärmning/upptining gynnar också bakterierna. Så gör hellre mindre portioner som du äter upp på en gång, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka i sommar – 12 enkla tips

 

 

Foto: Ollo/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Gurka och tomat som inte legat i kyl

Normalt kan man äta gurka och tomat utan att behöva värma upp dem, men under sommar- och rötmånadstider bör man akta sig för grönsaker som stått framme i rumstemperatur.

 

– Det finns alltid en risk med att äta mat som inte upphettas. Så tänk på att stoppa in salladsingredienser i kylen direkt när du kommer hem från handlingen, säger läkare Johan Armfelt.

LÄS OCKSÅ: 9 saker kostexperterna själva aldrig äter

 

 

Foto: COLOURBOX

7. Spenat, rucola och machesallad

Att skölja grönsakerna är viktigt, men det kan till och med vara värt att upphetta färsk spenat, rucola och machesallad. 

 

Näringsrika bladgrönsaker som stått framme är nämligen rena paradiset för bakterier.

– Jag har börjat koka upp alla gröna bladgrönsaker, särskilt under sommaren och rötmånaden. Och jag tar aldrig sallad som innehåller gröna blad om jag är på restaurang, säger kostprofessor Charlotte Erlanson-Albertsson.

LÄS OCKSÅ: Så sköljer du salladen för att slippa magproblem

 

 

Foto: Pavlo_K/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. Chark samt rare- och mediumstekt kött

En del föredrar sin biff blodig, men man bör överväga om man verkligen ska riskera hälsan för smaken.

 

 I råa köttprodukter, som carpaccio eller en rosastekt hamburgare, bildas lätt bakterier som kan skada kroppen och ge besvär.

– Vill man till varje pris undvika magsjuka ska man tillaga köttet väl. Och be om "well done" på restaurangen, säger läkare Johan Armfelt.

LÄS OCKSÅ: "Är det verkligen så onyttigt med rött kött?" – dietisten reder ut

 

 

Foto: COLOURBOX

9. Grillad kyckling

Kyckling har ett neutralt ph-värde, vilket främjar bakteriebildning. 

Därför är kostprofessor Charlotte Erlanson-Albertsson noggrann när hon tillagar fågel:

– Den ska koka länge och det får absolut inte finnas några råa ytor. Inget snabbgrillat alltså.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du att bli magsjuk av kyckling