Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 19 dec 2015 08:00

Rachel & Josssan: "Vi tog händelser som ligger nära"

<span>Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch är aktuella med &quot;Rachel &amp; Jossan&quot; i TV3. Privat är de väldigt olika - men när det kommer till jobbet är de väldigt lika.<br></span>

Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch är aktuella med "Rachel & Jossan" i TV3. Privat är de väldigt olika - men när det kommer till jobbet är de väldigt lika.

1/4

Foto: Cornelia Nordström

<span>Rachel Mohlin är bland annat känd från &quot;Kvarteret Skatan&quot;.</span>

Rachel Mohlin är bland annat känd från "Kvarteret Skatan".

2/4

Foto: Knut Koivisto

<span>Josephine Bornebusch brukar vi se i &quot;Solsidan&quot;.<br></span>

Josephine Bornebusch brukar vi se i "Solsidan".

3/4

Foto: Foto: Morgan Norman/Söderberg A

<span>Rachel och Josephine skrattar gärna åt sina dåliga sidor.</span>

Rachel och Josephine skrattar gärna åt sina dåliga sidor.

4/4

Foto: Cornelia Nordström

Den ena är hypokondrisk och den andra har svårt att leva i nuet… 

Väninnorna Josephine Bornebusch, 34 och Rachel Mohlin, 42, har kul med sina egna svåra sidor i programmet ”Rachel & Jossan”.

– Skruvar man till det så … grov hypokondri är roligt! skrattar Josephine.

– Mycket i ”Rachel & Jossan” är baserat på verkligheten, på oss – fast uppskruvat. Vi tog händelser vi eller andra varit med om som ligger ganska nära oss och som vi känner till – nästan så man känner usch, tänk om jag varit med om det här?

Hon grimaserar och vrider på sig i olust.

– Sedan förvärrar vi historien ytterligare, skruvar till den ännu ett varv och till slut stoppar vi in oss själva…

Josephine Bornebusch försöker beskriva ”Rachel & Jossan: utan filter”, TV3-serien i sex delar som hon skrivit, regisserat och spelar i tillsammans med Rachel Mohlin från bland annat Kvarteret Skatan.

– Serien handlar om två karaktärer som heter Rachel och Jossan som får en fråga från ett produktionsbolag om att göra ett reseprogram, ”Sverige runt”. Programmet blir inte så bra som de tror, men de träffar varandra på vägen. Deras privatliv fungerar inte heller så bra som de tror… Inget är så bra som de trott – utom vänskapen mellan dem, som blev mycket bättre än de trodde…

LÄS MER: Bornebusch: Jag är jättebra på att sova

"Då höll vi på med ett långfilmsmanus"

Vi befinner oss på ett hotell i centrala Stockholm. Journalister och fotografer väntar på rad i lobbyn. Josephine står tyst i ett hörn av rummet medan Rachel tar plats med sitt röda hår och stora leende, men när väl intervjun kommer i gång tar Josephine mer och mer utrymme för varje fråga. De pratar sällan i munnen på varandra utan lyssnar och väntar in.

Förra gången jag träffade Rachel och Josephine var Jossan helt ny i "Kvarteret Skatan", men redan då pratade Rakel om att hon och Josephine höll på att skriva på ett manus.

– Det stämmer, säger Rachel.

– Fast det var inte det här, fyller Josephine i. Det var en helt annan grej – fast minst lika rolig - som ligger i en byrålåda någonstans! Kom och köp, kom och köp!

Hon skrattar.

– Då höll vi på med ett långfilmsmanus, fortsätter Rachel. Jag var gravid då och jag minns så väl att du frågade om inte jag skulle skaffa barn… jag visste inte hur jag skulle förhålla mig, vad jag skulle svara… men den byrålådan finns kvar – jag kanske drar ut den en dag.

Då var det producenten som föste ihop den geniala imitatören och vildhjärnan från P3, REA och 695 avsnitt av ”Vänner och fiender” med överklasstjejen från ”Rederiet” och charmiga ”Hundtricket” som var på väg att bli Sveriges bästa komedienne.

– Det resulterade i att jag och Rachel satt och utvecklade en grej tillsammans. Men sedan hände så mycket annat, Rachel skulle ha barn och…

– … men sedan dess har vi jobbat ihop, fortsätter Rachel, skådespelat ihop, vi vet att vi tycker om varandra, att det funkar att skriva ihop – och vi har blivit väldigt goda vänner.

Själva skrivandet har gått i vågor.

– Jag har skrivit mycket på nätter och tidiga morgnar, säger Rachel. Det är svårt att skriva, och ska man skriva två kan det gå åt två håll – antingen blir det dubbelt så svårt eller hälften så jobbigt. Vi hade haft lite span på varandra och när vi väl sågs var allting både kreativt och lätt, Så när jag tog kontakt och presenterade den här idén var det för att det hade varit så lätt att skriva med henne…

Det visar sig att de skrivit rätt mycket efter klassisk modell. Bollat idéer ihop, skrivit på varsitt håll, fått feedback på varandras manus, skrivit nya versioner, bytt manus… jag frågar om de alltid varit intresserade av att skriva – Josephine har ju till och med skrivit romanen ”Född fenomenal” – om den självsäkra och roliga tjejen Rut.

– Jag svarar för Rachel, säger hon… nä, men jag har nog inte alltid varit det, fast när jag började på allvar för fem år sedan insåg jag att det var jätteroligt. Men det tog ganska många år innan jag vågade lämna ifrån mig något – och då hade jag rätt mycket material… jag har skrivit en bok, varit med och skrivit tv-serier som ”Solsidan” och ”Welcome To Sweden” och långfilmer, som jag håller på att utveckla på olika produktionsbolag…

Rachel: "Vi är säkert olika som personer, men jag upplever att vi har ett nästan identiskt förhållningssätt till vårt arbete".

Foto: Cornelia Nordström

Josephine: "Jag hymlar inte med vad jag tycker"

Privat är de olika. Inte bara för att Jossan är blond och Rachel rödhårig, Rachel av knapp medellängd och Jossan 180 utan Rachel säger att hon är ”explosiv”, tränar boxning och lider av katastroftänk medan Josephine beskriver sig som mjäkig och velig privat.

– Men i jobbet är jag rak. Jag hymlar inte med vad jag tycker.

– Man måste hitta en gemensam nämnare i arbetet om det ska funka, hävdar Rachel. Vi är väldigt lika i vårt sätt att arbeta – noggranna, pedantiska och måna om vad vi gör. Det är så klart alla som arbetar med något de brinner för, men vi har synkat det väldigt väl. Vi är säkert olika som personer, men jag upplever att vi har ett nästan identiskt förhållningssätt till vårt arbete. Fråga Jossan – hon vet hur jag tänker! Vi har varit som en enda hjärna!

– Verkligen, säger Josephine. När jag jobbat i grupp på andra projekt har jag känt att jag kan vara överpresterande – jag är alltid snabbast till deadline, detaljerad, har gått igenom allting, ältat det tusen gånger och vill gärna älta det ännu mer – och där har jag verkligen träffat min like! Vi är exakt lika deadline-inriktade, lika ältande, drar saker tusen varv och ger oss inte förrän det är klart!

Jag får intrycket av rätt intensiva arbetsdagar – inget väninnesnack om barn, vällingkräk och vaknätter, trots att de båda är småbarnsföräldrar.

De protesterar omedelbart.

– Det gör vi också, säger de med en mun. Vi hinner med allt! Och vi skickar bilder på våra barn till varandra hela tiden!

Jag undrar vilka drag hos dem själva som de överdrivit i sina karaktärer.

– Rachel är lätt hypokondrisk, säger Josephine. Katastrofrädd. Skruvar man till det så … grov hypokondri är roligt! Och ältandet – är det här bra eller inte? – har vi dragit till max! I serien är hon väldigt nojig och osäker på det mesta…

Kollegor och vänner.

Foto: Johnny Wohlin

"Det räcker med en förkylning för att jag ska börja oroa mig."

Orsaken till Rachels katastroftankar är förmodligen att hennes mamma dog, helt plötsligt, i cancer när Rachel var 16. Förlustkänslorna kom tillbaka med ny styrka när hon själv blev mamma. Sonen Jacob är resultatet av en barrond i Berlin efter att Rachel och hennes man Calle återförenats. Tre år senare föddes dottern Rebecka.

– Det finns så klart en verklighet bakom det draget som jag inte är stolt över på något sätt, säger Rachel. Det räcker med en förkylning för att jag ska börja oroa mig. Men jag jobbar på det!

Jossan, å andra sidan, har svårt för att leva i nuet. Hon är alltid i rörelse, på väg någon annanstans, och kan måla upp det perfekta fredagsmyset framför sig – och när det inte blir som hon tänkt sig är hela helgen förstörd.

– Att hela tiden vara på väg någonstans – Raska på nu! Det här blir bra ska du se! – är inte alltid av godo, säger Rachel. Det gör att ingenting man säger riktigt går in!

– Det är en dålig sida hos mig som jag tyckt varit skön att få läcka ut, tycker Josephine.

Båda karaktärerna i serien lever med starka vanföreställningar om sig själva, men under de sex avsnitten skalas lagren av katastrofer bort, de kan skratta åt dem och bli vänner.

– Det här är ingen avslutad grej, säger Josephine. Det har varit en resa för oss också. Vi har funnit varandra och känner att vi vill jobba ihop igen…

Men först ska hon vara ledig – minst i tre månader.

– Det ser jag otroligt mycket fram emot. Jag hade ingen sommarsemester alls …

Rachel är inblandad i ett par hemliga projekt och håller dessutom på att skriva en egen bok.

– Som jag aldrig hinner ägna mig åt helt och fullt… den är inspirerad av mitt eget liv – fast ändå inte.

Ungefär som ”Rachel & Jossan” då.