Ordet psoriasis kommer från det grekiska 'psora' som betyder skorv och klåda.
1 AV 2
Så tar du hand om din torra hud – handfasta tips
2 AV 2
Ordet psoriasis kommer från det grekiska 'psora' som betyder skorv och klåda.
Foto: Shutterstock

Vanliga tecken på att du lider av psoriasis

Psoriasis har blivit en folksjukdom. 300 000 personer i Sverige är drabbade.

Här får du veta mer om sjukdomen som kan ge symtom både i naglar, hårbotten, leder och på huden.

Vi guidar också till vanliga symtom, bäst behandling och orsaker – samt bilder på de olika typerna, som psoriasisatrit, psoriasis vulgaris och guttat psoriasis.

Vanliga symtom

Psoriasis är en obotlig systemsjukdom som framför allt ger symtom på den drabbades hud. Ungefär två till tre procent av Sveriges befolkning lider av psoriasis och sjukdomen är lika vanliga bland båda könen. Psoriasis uppträder i skov. Det innebär att en drabbad person kan vara symtomfri i perioder.

Följande kan vara tecken på att du lider av sjukdomen:

• Röda fjällande fläckar på olika delar av kroppen.

• Röd i hudveck, till exempel ljumskar och armhålor.

• Små gropar i naglarna.

Bilder på olika typer av psoriasis

Psoriasis finns i flera olika varianter. Foto: Shutterstock

Det finns flera olika typer av psoriasis och en person kan ha flera typer samtidigt. Nedan kan du läsa om och se bilder på de varianter som finns.

Plackpsoriasis (Psoriasis vulgaris) - drabbar flest

Bild på plackpsoriasis (psoriasis vulgaris) Foto: Shutterstock

Enligt Netdoktor är psoriasis vulgaris, eller plackpsoriasis, den vanligaste formen av hudsjukdomen. Det börjar som små fläckar som gradvis växer i storlek och bildar en silvervit, fjällande skorpa. Att riva av skorpan, eller placken som det kallas, kan förvärra tillståndet. Sträckssidor, som armbågar och knän är ofta drabbade. Även hårbotten, ryggen, knogarna, handflatorna, fotsulorna, underbenen och könsorganet kan drabbas. Sjukdomen uppträder vanligtvis i skov, där det först är bra i perioder för att senare bli sämre. Utlösande faktorer kan vara stress, infektioner och kyla.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Guttat psoriasis - vanlig i puberteten

Bild på guttat psoriasis Foto: Shutterstock

Fläckar till följd av guttat psoriasis är droppformade, små röda prickar. Utslagen kommer snabbt och angriper stora delar av kroppen. Enligt 1177 Vårdguiden är typen vanligast i puberteten. Guttat psoriasis kan utlösas av en infektion där halsfluss och streptokocker är vanligast. De flesta blir av med utslagen efter behandling, men i vissa fall kan det övergå i plackpsoriasis, eller återvända i en mildare form.

LÄS OCKSÅ: Vanliga hudproblem - så känner du igen dem

Invers psoriasis - synd ofta i hudveck

Bild på invers psoriasis Foto: Shutterstock

Vanligt i armhålor, under brösten eller i ljumsken. Invers psoriasis brukar inte fjälla och ser i stället ut som "röda, glatta och inflammerade fläckar", enligt Netdoktor.

Pustulös psoriasis - kan drabba händer och fötter

Bild på pustulös psoriasis Foto: Shutterstock

Pustulös psoriasis börjar ofta med gula varblåsor som senare blir bruna. Vanligtvis uppträder de på händer och fötter och kallas då pustulosis palmoplantaris. Tillståndet kan utslösas av exempelvis infektioner, en graviditet eller vissa mediciner.

Generaliserad erytroderm psoriasis - sällsynt men allvarligt

Bild på erytroderm psoriasis. Foto: Shutterstock

Enligt Netdoktor är detta den allvarligaste formen av psoriasis. Den är också, lyckligtvis, väldigt ovanlig. Stora delar av kroppen drabbas och huden kan bli både röd, inflammerad och fjällande. Tillståndet kan vara så allvarligt att det krävs vård på sjukhus.

Nagelpsoriasis - angriper dina naglar

Bild på nagelpsoriasis Foto: Shutterstock

Många med psoriasis drabbas även av nagelförändringar. Finger- och tånaglar kan exempelvis påverkas. Ett kännetecken är att små vita hål eller gropar uppträder på vissa naglar. Det kan också dyka upp ränder och gula fläckar.

Hantera dina nagelband varsamt för att inte öka risken för nagelpsoriasis

LÄS MER: Det här kan dina naglar avslöja om din hälsa

Psoriasis i hårbotten

Bild på psoriasis i hårbotten. Foto: Shutterstock

Psoriasis kan även förekomma i hårbotten. Den typen av utslag kan vara svåra att skilja från en viss typ av eksem - så kallat seborriskt eksem, även känt som mjälleksem. Lider du av detta kan man behandla med mjukröntgen, även kallad Buckybehandling. Patienten utsätts då för svag röntgenstrålning som bara påverkar det yttersta hudlagret. Behandlingen pågår en gång i veckan i sex veckor.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

Psoriasisartrit – ledbesvär

Det är inte ovanligt att psoriasis - förutom hudutslag – ger ledbesvär. Cirka 30-40 procent av dem med psoriasis utvecklar psoriasisartrit som är en ledinflammation och orsakar värk och stelhet. Den varianten bryter vanligtvis ut mellan åldrarna 30-55 år. Det är vanligt att ledvärken uppstår i ett enstaka finger eller led. Ibland sätter sig artriten i ryggslutet i lederna mellan korsbenet och bäckenbenet. Även benhinnor, senor och ögon kan drabbas av inflammation. Ofta är problemen relativt lätta, men enstaka personer drabbas av svåra besvär vilket kan ge funktionsnedsättning.

Varför får man psoriasis

Psoriasis kan vara ärftligt, dock är det inte helt kartlagt.

Andra saker som kan orsaka psoriasis är:

Halsfluss orsakad av streptokocker

Vissa läkemedel

Någon annan hudåkomma

Även stress kan utlösa psoriasis.

Psoriasis smittar inte.

Källa: Netdoktor

Behandling vid psoriasis

Psoriasis kan inte botas men fläckarna kan behandlas på flera sätt, beroende på vilken typ av psoriasis du lider av. Ljusterapi samt olika salvor – vissa innehållande kortison, andra D-vitamin – är vanliga behandlingsformer. Även kortisoninjektioner samt olika slags tabletter, bland annat med med A-vitamin, används liksom bucky-röntgen där angripna hudområden får kortvariga röntgenstrålar. Sol och salta bad kan också vara också bra. Lider du av en ljuskänslig psoriasis kan dina symtom i stället förvärras av solljus och ljusbehandlingar.

Orsaken bakom psoriasis

Enligt Psoriasisförbundet är sjukdomen ärftlig men inte smittsam. Exakt hur den ärvs är inte helt klarlagt, men det brukar krävas en utlösande faktor.

Enligt 1177 Vårdguiden kan följande leda till psoriasis:

• Infektioner som halsfluss.

• Psykisk stress.

• Vissa läkemedel, exempelvis litium och blodtrycksmediciner.

• Alkohol.

• Rökning.

Orsaken till att fläckarna uppstår är att immunförsvaret börjar motarbeta sin egen kropp. I stället för att lindra en inflammation startar immunförsvaret en process som skadar kroppens celler. Fler hudceller än vad som är nödvändigt på vissa hudområden produceras.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

Psoriasis och öl

Enligt en amerikansk studie löper kvinnor som dricker fem starköl i veckan dubbelt så stor risk att drabbas av psoriasis jämfört med kvinnor som inte dricker öl, men däremot annan alkohol. Forskarna tror att ölets negativa inverkan kan bero på malten och dess koppling till gluten. Allmänt sett anses dock alkohol som en riskfaktor för att utlösa psoriasis för den som har ärftliga anlag för sjukdomen.

Psoriasis hos barn

Psoriasis är lika vanligt bland män som kvinnor. Den kan drabba alla åldrar - från nyfödda upp till mycket gamla personer, den äldsta som drabbats var 103 år. Det är dock vanligast att den bryter ut hos personer som är i 20-årsåldern eller i 40-50-årsåldern.

25 procent av kvinnorna och 15 procent av männen med psoriasis fick sjukdomen redan som barn - när de var under 14 år. år. Psoriasis hos barn är något mer lokaliserad till hudvecken. Ett första symptom hos små barn kan vara ett utbrett blöjeksem med markerad rodnad i ljumskar och stjärtveck.

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem

De flesta får lindriga psoriasisbesvär

För många är följderna av psoriasis lindriga och förändrar inte tillvaron. Men för vissa kan besvären bli så stora att det påverkar livet i övrigt, socialt och/eller arbetsmässigt. Speciellt yngre personer med svår psoriasis kan utveckla depressioner. Cirka var fjärde psoriatiker har en måttlig till svår form depression. Övriga har mildare besvär.

För psoriasisdrabbade är det viktigt att smörja in huden med mjukgörande salva, speciellt efter bad.

Källa: Psoriasis.se, netdoktor.se, 1177.se, psoriasisguiden.se, psoriasisforbundet.se