En ny dansk studie visar att Ibuprofen ökar risken för hjärtstillestånd med 31 procent.
1 av 3: En ny dansk studie visar att Ibuprofen ökar risken för hjärtstillestånd med 31 procent. Foto: Shutterstock
Gunnar Gislason: "Det borde inte säljas på vanliga affärer eller bensinmackar där man inte kan få professionell rådgivning".
2 av 3: Gunnar Gislason: "Det borde inte säljas på vanliga affärer eller bensinmackar där man inte kan få professionell rådgivning". Foto: Hjerteforeningen
3 av 3

Professorn varnar för vanliga värktabletten

Ibuprofen ökar risken för hjärtstillestånd med 31 procent.

Det menar en ny dansk studie vars författare kräver att läkemedlet inte ska säljas så lättvindigt.

– Det är en påminnelse om att den här typen av läkemedel inte är harmlösa, säger professor Gunnar Gislason.

Ibuprofen återfinns i dag i ett stort antal medicinskåp. Det är bland annat den aktiva substansen i Ipren och Ibumetin och säljs i dag receptfritt både på apoteket och i dagligvaruhandeln.

Nu visar en stor dansk studie att vi bör iaktta stor försiktighet när vi knaprar läkemedel av den här sorten.

Forskarna har tittat på data från nästan 29 000 danska patienter som drabbats av hjärtstillestånd mellan 2001 och 2010. Och resultaten visar att användandet av ibuprofen ökade risken för hjärtstillestånd med 31 procent.

– Det är en påminnelse om att den här typen av läkemedel inte är harmlösa, säger studieförfattaren Gunnar Gislason, professor vid Köpenhamns Universitet, enligt The Guardian.

LÄS OCKSÅ: Studie: Värktabletter kan ge hjärtproblem 

Ibuprofen: "Borde inte säljas i vanliga affärer"

Ibuprofen är ett så kallat NSAID-läkemedel, på svenska icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Andra NSAID-substanser, som diklofenak, uppvisar en ännu högre risk.

Tidigare studier på ämnet har haft liknande resultat. Gislason råder därför alla med hjärtproblematik att undvika läkemedlet och tycker inte det bör säljas så lättvindigt som det görs idag.

– Det borde inte säljas på vanliga affärer eller bensinmackar där man inte kan få professionell rådgivning.

Han menar att lättillgängligheten sänder en signal om att läkemedlen är helt ofarliga. Gislason varnar också för att ingen bör ta över 1200 milligram ibuprofen per dag.

Läkemedelsverket: "Blev inte helt överraskad"

Muzaffer Özalp, klinisk utredare vid Läkemedelsverket, har tagit del av studien. Han påpekar att studiens utformning inte låter forskarna nå 100-procentig säkerhet mellan orsak och verkan. Men att den ändå bör tas på allvar och inte ignoreras.

– När jag läste det här så blev jag inte helt överraskad. Det finns redan varningar. Vissa patientgrupper bör helst undvika NSAID-klassade läkemedel - som personer med hjärtproblem, som haft stroke, diabetiker och de med högt blodtryck och kolesterol, säger han till Hälsoliv.

Däremot är det sällan någon fara för en normalfrisk person som inte äter medicinen regelbundet.

– Att en vanlig frisk person äter det då och då ser jag inga problem med.

– Men något som alla borde veta är att vilket läkemedel som helst som har effekt också kan ha bieffekter. Det är en grundregel inom farmakologi. Det får man aldrig glömma.

LÄS MER: Ökar din värktablett risken för stroke? 

Paracetamol slutade säljas 2015

I många fall överväger dock nyttan faran. För exempelvis reumatiska sjukdomar kan smärtlindring vara ett måste.

– Det är en avvägning av nyttan och eventuella biverkningar, säger Özalp.

Paracetamol, som inte är NSAID-klassat, slutade säljas i dagligvaruhandeln 2015. Om samma sak kommer hända med ibuprofen kan Özalp inte spekulera i.

– Det är ingen enstaka utredare som jag som bestämmer. Riskerna diskuteras i hela Europa. Europeiska säkerhetskommittén gör en bedömning och sedan blir det en rekommendation om exempelvis ändring av informationen i bipacksedeln. 

– Vi på Läkemedelsverket gör sedan en utredning om medicinen fortfarande är lämplig för försäljning utanför apotek.

Studien publicerades nyligen i European Heart Journal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!