Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Handsprit har endast effekt mot bakterier. Så det kan ju vara relevant i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner" säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg."Handsprit har endast effekt mot bakterier. Så det kan ju vara relevant i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner" säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg."Handsprit har endast effekt mot bakterier. Så det kan ju vara relevant i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner" säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Att tvätta händerna med tvål och vatten är ett effektivare skydd mot sjukdomar.Att tvätta händerna med tvål och vatten är ett effektivare skydd mot sjukdomar.Att tvätta händerna med tvål och vatten är ett effektivare skydd mot sjukdomar.
1 AV 2
"Handsprit har endast effekt mot bakterier. Så det kan ju vara relevant i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner" säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Att tvätta händerna med tvål och vatten är ett effektivare skydd mot sjukdomar.
Foto: Shutterstock

Professorn: Sluta med handsprit

Handdesinfektion, eller handsprit som det vanligen kallas, återfinns på offentliga toaletter, hotellrum och i gymmet.

Men är det verkligen nödvändigt att desinficera händerna stup i kvarten?

Absolut inte, hävdar bakteriologiprofessorn Agnes Wold, som själv slänger alla flaskor och servetter som hon ser.

– Det är helt obegripligt att jättefriska människor ägnar sig år bacillskräcksbeteende, säger hon till Hälsoliv.

Vi lever i en tid när människor mer än någonsin är livrädda för att bli förkylda, influensasmittade eller ansatta av vinterkräksjukan.

Vilket i sig är fullkomligt irrationellt, menar Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg:

– Vi hade en bacillskräcksperiod vid förra sekelskiftet, när folk var besatta av bakterier. Men då var det ju inte så konstigt om man var rädd, i och med att det var massor av folk som dog av infektionssjukdomar: både gamla, unga, fattiga och rika.

– Men det är ju otroligt konstigt att alla jättefriska människor i Sverige i dag, som nästan aldrig har några infektionssjukdomar, ägnar sig åt bacillskräcksbeteende. Helt obegripligt, säger hon till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa

Handsprit är ofta verkningslöst mot virus

Och värst i sammanhanget är konsumtionen av handsprit och alcogel, tycker Agnes Wold. Flaskorna och servetterna som vi hittar på offentliga toaletter och kan köpa på apoteket är verkningslösa, om du inte ska resa utomlands.

– Nummer ett: handsprit har endast effekt mot bakterier. Så det kan ju vara relevant i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner som salmonella och shigella, som man får på händerna och sedan stoppar i munnen, ofta via maten. Men i Sverige har vi inga bakteriella diarrésjukdomar.

– För övrigt har handsprit ingen effekt mot virusinfektioner och infektioner som sprids via aerosol, alltså när man hostar eller nyser. Så på förkylningar biter det inte alls, eftersom det är just virus och luftsmitta – och INTE bakterier och handsmitta, säger hon till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

Kan störa hudens bakterieflora

Hypotetiskt skulle användandet av hansprit till och med kunna göra oss sämre skyddade mot sjukdom.

– När det gäller tarmen så vet de flesta att en normalflora är ett stort skydd mot nya bakterier. Om du inte har någon tarmflora med bakterier så behövs det bara tio salmonellabakterier för att bli sjuk, men om du har en tarmflora så behövs det en miljon.

– Nu saknas forskning här, men hela huden har ju också en normalflora. Om man då slabbar på handsprit så dödar man ju bakterierna som redan finns där – och då skulle man rent teoretiskt kunna vara sämre skyddad mot infektioner under den halvtimme som de växer till igen.

LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjuka – tre knep för att undvika att bli sjuk

Viktigt att använda inom vården

Det enda området där Agnes Wold förespråkar handsprit är inom vården och på sjukhus, där man måste förhindra att farliga eller ofarliga bakterier förflyttas mellan patienter.

I alla andra sammanhang rekommenderar hon att man slutar rengöra händerna med desinfektionsmedel.

– Släng omedelbart all handsprit! Jag kastar alla flaskor som jag hittar på arbetsplatser och sådant, erkänner hon.

LÄS OCKSÅ: Professorn: Här är 6 myter om din hälsa