Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Professorn: Här är 6 myter om din hälsa

Hör du till dem som alltid har en flaska vatten på skrivbordet när du jobbar? Som aldrig glömmer att tvätta händerna med handsprit efter ett toalettbesök?
Hmm, vet du om att det är helt i onödan?

Här avlivar den uppmärksammade bakteriologiprofessorn Agnes Wold vid Sahlgrenska akademin i Göteborg sex myter om vår hälsa - och ger hypokondriska personer sitt bästa tips:
– Gå ut och spring.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i GöteborgAgnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i GöteborgAgnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg Foto: Fotograf Johan Wingborg

1. "Irrationella beteenden som inte har någon bevisad effekt"

 

Kanske tänker vi inte ens på det. I den moderna svenskens vardagsrutiner ingår massvis av saker som vi gör av rädsla för att bli sjuka. Vi dricker vatten för att inte bli uttorkade, vi spritar händerna för att slippa bi förkylda och vi andas djupt för att bli av med stress.
Men enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, är dessa beteenden helt irrationella, eftersom de inte har någon bevisad effekt. Snarare leder alla pekpinnar till ohälsa, eftersom människor som är känsliga för yttre påtryckningar kan drabbas av ångest och allvarliga tvångssyndrom:
– Om man hela tiden mal ut de här felaktiga påståendena sätter man skräck i befolkningen. Jag förstår inte varför unga, friska människor håller på och yrar så mycket om sina förkylningar när det finns andra riktiga sjukdomar som folk dör av.

– När man kommer in i hypokondriska tankar är det bästa att arbeta med något viktigt eller gå ut och springa. Tänk på hur många människor, och djur, som har levt utan dessa förmaningar i alla tider.

Här listar vi sex myter om vår hälsa, som Agnes Wold vill avliva med detsamma.

 

2. Det är nyttigt att dricka mycket vatten

 

"Nej! Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar detta själv och signalerar till oss när vi bör fylla på med vätska, som några timmar efter ett salt julbord. Vi kan inte törsta ihjäl.
Däremot kan man dö av att dricka för mycket vatten, av så kallad vattenintoxikation."

 

3. Vi mår bättre av att andas rätt

 

"Nej, det är väldigt olämpligt att hålla på med andningsövningar, man blir bara yr i huvudet. Det är koldioxidhalten som styr andningen, inte syret som folk tror.
Du kan inte få in mer syre genom att andas mer. Om man andas för mycket kan det i stället leda till hyperventilation och efter ett tag börjar det sticka runt munnen och man får muskelsammandragningar."

 

Foto: Julija Sapic

4. Vi blir sjuka av damm

 

"Naturskyddsföreningen skrämmer upp folk med att damm innehåller farliga kemikalier, vilka bör undvikas genom städning. Men det stämmer inte.
Dammet gör absolut ingenting, det ramlar bara ner från luften, som i sin tur blir renare när dammet samlas som dammråttor på golvet. Damm är enbart en estetisk fråga."

 

5. Det är farligt att gå ut med små barn i folksamlingar

 

"Det här är helt absurt och något som barnläkare börjat sprida ut först nu, det fanns inte alls förut. Det man fruktar är att barnet ska smittas av RS-virus, som är ett förkylningsvirus, men biverkningarna och konsekvenserna då?
Att kvinnor ska sitta hemma ensamma med sina ungar de första 3-6 månaderna är inte klokt! Man kollapsar ju om man inte får gå ut och fika och se folk."

 

Foto: The Kuzmins

6. Nyfödda barn ska helammas i sex månader och inte få någon annan mat - annars blir de sjuka

 

"Det är ett påbud från WHO som är helt fel. Det är för att skydda barn i u-länder mot infektioner och har ingen relevans alls för svenska barn.
Det kan till och med vara dåligt. Barn har i alla tider fått bröstmjölk och andra saker vid sidan av. Det är på så sätt man får möjlighet att bli tolerant mot saker och ting."

 

Foto: B. Bulychev

7. Handsprit håller oss friska

 

"Nej, handsprit har ingen som helst hälsoeffekt. För det första: den dödar bakterier, inte virus (förutom höljeförsedda sådana) - och de vanliga förkylningarna och influensorna är ju virus.
Dessutom kommer bakterieinfektioner från dina egna bakterier. När du får lunginflammation är det till exempel dina egna pneumokocker som du har i näsan som åker ner i kroppen.
Handsprit hör bara hemma i vården, där det finns antibiotikaresistenta bakterier."