Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Professorn: Här är 6 myter om din hälsa

Hör du till dem som alltid har en flaska vatten på skrivbordet när du jobbar? Som aldrig glömmer att tvätta händerna med handsprit efter ett toalettbesök?
Hmm, vet du om att det är helt i onödan?

Här avlivar den uppmärksammade bakteriologiprofessorn Agnes Wold vid Sahlgrenska akademin i Göteborg sex myter om vår hälsa - och ger hypokondriska personer sitt bästa tips:
– Gå ut och spring.

 

LÄS OCKSÅ: 11 myter om hälsa och träning

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg

Foto: Fotograf Johan Wingborg

1 av 7

1. "Irrationella beteenden som inte har någon bevisad effekt"

Kanske tänker vi inte ens på det. I den moderna svenskens vardagsrutiner ingår massvis av saker som vi gör av rädsla för att bli sjuka. Vi dricker vatten för att inte bli uttorkade, vi spritar händerna för att slippa bi förkylda och vi andas djupt för att bli av med stress.

LÄS OCKSÅ: 11 MYTER OM HÄLSA OCH TRÄNING

Men enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, är dessa beteenden helt irrationella, eftersom de inte har någon bevisad effekt. Snarare leder alla pekpinnar till ohälsa, eftersom människor som är känsliga för yttre påtryckningar kan drabbas av ångest och allvarliga tvångssyndrom:
– Om man hela tiden mal ut de här felaktiga påståendena sätter man skräck i befolkningen. Jag förstår inte varför unga, friska människor håller på och yrar så mycket om sina förkylningar när det finns andra riktiga sjukdomar som folk dör av.

– När man kommer in i hypokondriska tankar är det bästa att arbeta med något viktigt eller gå ut och springa. Tänk på hur många människor, och djur, som har levt utan dessa förmaningar i alla tider.

Här listar vi sex myter om vår hälsa, som Agnes Wold vill avliva med detsamma.
1 av 7