Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Går det att dricka alkohol samtidigt som man ammar?Går det att dricka alkohol samtidigt som man ammar?Går det att dricka alkohol samtidigt som man ammar?
"Det är en väsensskillnad mellan att dricka när man är gravid och när man ammar, det senare är helt ofarligt för barnet. Det är omöjligt att barnet kan få i sig skadliga mängder alkohol genom bröstmjölken.""Det är en väsensskillnad mellan att dricka när man är gravid och när man ammar, det senare är helt ofarligt för barnet. Det är omöjligt att barnet kan få i sig skadliga mängder alkohol genom bröstmjölken.""Det är en väsensskillnad mellan att dricka när man är gravid och när man ammar, det senare är helt ofarligt för barnet. Det är omöjligt att barnet kan få i sig skadliga mängder alkohol genom bröstmjölken."
1 AV 2
Går det att dricka alkohol samtidigt som man ammar?
2 AV 2
"Det är en väsensskillnad mellan att dricka när man är gravid och när man ammar, det senare är helt ofarligt för barnet. Det är omöjligt att barnet kan få i sig skadliga mängder alkohol genom bröstmjölken."

Professorn: En myt att alkohol är farligt för barnet när du ammar

Bakteriologiprofessorn Agnes Wold vill avliva myten om att det är skadligt med alkohol när man ammar.
"Det är helt ofarligt för barnet" säger hon.
Men påståendet får skarp kritik av alkoholforskaren Sven Andréasson vid Karolinska institutet:
– Det var inte lämpligt sagt. Man ska vara extremt försiktig, kontrar han.

Enligt Agnes Wold, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som blev rikskändis när hon sommarpratade i P1 härom året, går vi runt med en rad felaktiga, och förödande, föreställningar om vår hälsa. Bland annat menar hon att kvinnor är ålagda en mängd regler och restriktioner, som snarare har med ojämlikhet mellan könen att göra än med verkligheten.

Omöjligt för barnet att få i sig skadliga mängder alkohol

I en tidigare artikel på Hälsoliv redogjorde hon för sex myter som hon vill avliva - och här delger hon ytterligare en:
Att det skulle vara skadligt att dricka alkohol när man ammar.
– Det är en väsensskillnad mellan att dricka när man är gravid och när man ammar, det senare är helt ofarligt för barnet. Det är omöjligt att barnet kan få i sig skadliga mängder alkohol genom bröstmjölken.
– Om mamman har 1 promille i blodet får bröstmjölken en alkoholhalt om 1 promille, vilket motsvarar en lättöl utspädd 20 gånger. Det här är bara ett exempel på allmänmoralismen över kvinnor, säger hon.

Inga medicinska risker

Men skeptiska röster finns också, som KI-professorn Sven Andréasson, som menar att kollegans uttalande är olyckligt.
– Jag tycker inte att det var lämpligt sagt. Jag sympatiserar mycket med hennes vilja att komma till rätta med snedvridna könsroller, men tyvärr så krockar det med en specifik aspekt här.
– I förhållande till riskerna när man är gravid så är riskerna när man ammar mycket mindre, men det är fel att säga att de är obefintliga. Det är jämförbart med miljögifter eller läkemedel som man inte bör äta när man ammar. Man utsätter sig inte för kvicksilver eller förgiftad fisk "litegrann", utan är någonting giftigt för nervsystemet, som alkohol absolut är, så ska man vara extremt försiktig med att överhuvudtaget exponera barn för det, säger han.

Får skarp kritik

Sven Andréasson är även läkare och driver sedan några år tillbaka en alkoholmottagning i Stockholm.
– Alkohol har en väldigt klar, väldokumenterad effekt på det späda barnets nervsystem. Man bör överhuvudtaget inte ägna sig åt att utsätta något barn för det, oavsett vilka mängder det rör sig om.
– Förutom den subtila påverkan på bebisars nervsystem finns risken att föräldrar med nyfödda barn dricker sig berusade. Då pratar vi om konsekvenser för föräldraskapet: förmågan att skydda och ta hand om, säger han.
Agnes Wold bemöter kritiken:
– Jag förstår att vad jag säger kan kännas provocerande om man arbetar med samhällsskadorna av alkohol, som är stora. Men att en del av befolkningen är beroende av alkohol och skadar sig själva och andra är ett annat problem.
– Att man under en massa år kunde påstå att det var farligt om kvinnor drack alkohol när de ammade är mycket märkligt. Vården ska uttrycka sig korrekt och sakligt och inte känslomässigt.