<p>Icakuriren har testat tolv populära mobilskal. I två av dem uppmättes så pass höga gifthalter att skalen nu kommer att förbjudas.</p><p>Detta skal som kostar 129 kronor på Glitter är ett av dem.<br></p>
1 av 3: <p>Icakuriren har testat tolv populära mobilskal. I två av dem uppmättes så pass höga gifthalter att skalen nu kommer att förbjudas.</p><p>Detta skal som kostar 129 kronor på Glitter är ett av dem.<br></p> Foto: Ann Jonasson
Det andra kommer från Mobello och kostar 179 kronor.
2 av 3: Det andra kommer från Mobello och kostar 179 kronor. Foto: Ann Jonasson
3 av 3 Foto: iStock

Populära mobilskal kan vara giftfällor

Populära mobilskal kan innehålla förbjudna och farliga kemikalier. Icakuriren har testat tolv skal och i två av dem uppmättes så pass höga gifthalter att skalen nu kommer att förbjudas.

Produkterna säljs bland annat på butikskedjan Glitter, som har över 200 butiker i Norden, och i mobiltillbehörsbutiken Mobello. De två skal som förbjuds innehåller olagligt höga halter av ämnet kortkedjiga klorparaffiner.

– Ämnet är skadligt för vattenlevande organismer och misstänkts även vara cancerframkallande för människor, säger Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen, till TT.

"Rätt att veta om det finns särskilt farliga ämnen"

Enligt henne är det ingen fara att använda sig av ett av de förbjudna skalen. Men när det ska bytas ut rekommenderar hon att konsumenten frågar om skalet innehåller något av de ämnen som finns med på Kandidatförteckningen.

– Som konsument har man rätt att veta om det finns särskilt farliga ämnen i produkten, säger hon.

 

Hela testet hittar du på Icakuriren.se.

 

TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!