1 av 2: Tre saker du inte visste om pollen
Pollenallergi - här är symptomen som du ska ha koll på. En vanlig förkylning går oftast över inom en vecka, men allergin håller i sig.
2 av 2: Pollenallergi - här är symptomen som du ska ha koll på. En vanlig förkylning går oftast över inom en vecka, men allergin håller i sig. Foto: Wavebreakmedia Ltd

Pollenallergi eller vårförkylning? Så vet du!

Näsan rinner och du är trött och seg.

Frågan är om du är förkyld eller om du har en pollenallergi?

Kolla här hur symtomen skiljer sig åt. Ett enkelt test för pollenallergi ger svar.

Pollenallergi. Inte bara människor och djur vaknar till liv så här på våren. Även träd och buskar livas upp och sträcker sig mot ljuset. De släpper ut rikliga mängder med frömjöl, det vill säga pollen, för att nya små plantor ska spira.

Bra för växternas fortplantning alltså, men inte så bra för Sveriges två miljoner pollenallergiker. Frömjölet ger dem med allergi rinnande och kliande ögon i kombination med täppt eller rinnande näsa och en allmän känsla av trötthet.

LÄS OCKSÅ: Så överlever du årets pollensäsong!

LÄS OCKSÅ: Är du allergisk mot pollen – testa här!

Symptomen vid pollenallergi och förkylning liknar varandra

Första gången symtomen på pollenallergi uppträder kan det vara svårt att veta om det handlar om en vårförkylning eller pollenallergi, då tillstånden påminner om varandra.

Grundregeln är att medan en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka håller pollenallergi i sig betydligt längre än så.

Testa dig mot pollenallergi för att veta säkert

För den som är osäker kan ett blodprov inom 20 minuter avslöja hur det ligger till. Testet kan göras på Apoteket, där det kostar 450 kronor. Testet kan också göras på vårdcentral.

– När vi vet om kunden har antikroppar mot allergener eller bara är förkyld kan vi ge rätt råd, säger Mia Billqvist som är apotekare vid Apoteket Kungsmyntan i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Behandla din pollenallergi själv

Den som har lindrigare symtom kan försöka med receptfria läkemedel som allergitabletter, nässprej, ögondroppar och ögonskölj. De verksamma ämnena är antihistamin, kortison och kromoglikat.

Beroende på symtom behandlas pollenallergi olika, berättar Mia Billqvist.

– Till exempel ger nässprej med antihistamin och eller kromoglikat lindring till en rinnande näsa medan kraftig nästäppa bäst behandlas med nässprej med kortison, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Pollenrapport för din ort – varje vecka under säsongen 

Pollensäsong – då kan du börja ta din medicin

Exakt när det är dags att börja behandla sig beror på vilken sorts behandlingsmetod och pollenallergi det handlar om och var i landet man bor. Är det pollenallergi från lövträd kan det vara en idé då löven börjar slå ut. Är det gräspollen kan behandlingen starta i början av sommaren. Personer som är allergiska mot pollen från gråbo kan börja behandla under sensommaren, enligt vårdupplysningen 1177.se.

Mia Billqvist betonar att kunder med svårare symtom, till exempel vid svårigheter att andas och pipande andning vid ansträngning, behöver söka sig till vårdcentral.

Den hjälp som då står till buds är ett vidare spektrum av allergitabletter, nässprejer, ögondroppar och inhalatorer. De kan dels innehålla andra verksamma ämnen än de receptfria, dels ha andra doser, berättar hon.

När medicin inte hjälper mot pollenallergin

När varken receptfria eller receptbelagda läkemedel hjälper tillräckligt kan vaccinering eventuellt vara aktuellt. Det är en långsiktig behandling som tar tre år att gå igenom. Till en början får patienten en spruta i veckan. Med tiden glesas sprutorna ut och ges var sjätte månad. Nio av tio allergiker blir bra eller bättre, enligt Gunilla Hedin, professor vid Karolinska institutet och expert på allergivaccinering.

Pollenallergi - SÖK VÅRD

Vid kraftiga symtom, kontakta vårdcentral.

De symtomen är:

Astmasymtom som svårigheter att andas och hosta.

Pipande andning vid träning.

Om exempelvis bara ett av ögonen eller ena näsborren kliar och rinner.

Om egenbehandling med receptfria läkemedel inte lindrar.

Om besvären finns kvar året om.

 

Källa: 1177.se

Fakta om pollenallergi

Symtom på pollenallergi

Rinnande näsa och rinnande och kliande ögon, trötthet och orkeslöshet.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi är en inflammation och irritation i övre och nedre luftvägarna och ögonen. Första gången som kroppen reagerar på pollen skapas så kallade allergiantikroppar. De placerar sig på slemhinnorna, bland annat i näsan, munnen och ögonen. Nästa gång som allergiantikropparna möter pollen utsöndras histamin. Histaminet ger symtom som rinnande näsa och röda och kliande ögon.

Hur många är drabbade?

Ungefär var femte svensk lider av pollenallergi.

Orsaker bakom pollenallergi

Den dominerande teorin är att pollenallergi beror på att vi har det för rent i våra hem. På senare tid har forskare börjat intressera sig för om kost, föroreningar och infektioner i spädbarnsåldern spelar in.

TREND: Ökande.

Pollenallergin blir vanligare i alla åldrar.

EGENVÅRD VID POLLENALLERGI

Skölj ur håret på kvällen innan sänggåendet.

Undvik att vädra på dagen och kvällen då risken är stor att få in frömjölet i bostaden. Om du verkligen behöver vädra, gör det i så fall på morgonen då pollenhalterna är lägst.

Vädra och torka inte kläder utomhus.

Motionera inomhus eller förlägg träningen till tidigt på morgonen då fukten i gräset binder pollenpartiklarna.

Undvik att ta in växter med pollen och ha kontakt med husdjur som fått frömjölet i pälsen.

Byt kläder när du har varit utomhus.

En särskild luftrenare kan ge bättre sovmiljö och ge kroppen en chans att återhämta sig på natten.

Genom att skölja ur näsan med koksaltvattensprej åker pollenpartiklarna ut, vilket kan lindra symtomen.

Det finns receptfri allergimedicin på apotek. Det är tabletter med antihistamin, nässprej som innehåller ämnena kortison, kromoglikat eller antihistamin.

Följ pollenrapporter på exempelvis www.pollenrapporten.se eller www.pollenkoll.se

VAD KAN LÄKAREN GÖRA VID POLLENALLERGI?

Skriva ut receptbelagda läkemedel i olika former, exempelvis tabletter, sprej och inhalator.

Remittera dig vidare till allergispecialist för vidare undersökning.

Vaccination är en behandling för dem med allra störst problem. Vaccinationen kan göras genom sprutor eller tabletter.

Tabletter finns mot gräspollenallergi och tabletter mot björkpollen är på gång.

 

Källa: 1177.se och Allt om pollen/Astma- och allergiförbundet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!