Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 16 mar 2015 11:41

Pollenallergi eller vårförkylning? Så vet du!

Pollenallergi - här är symptomen som du ska ha koll på. En vanlig förkylning går oftast över inom en vecka, men allergin håller i sig.

Pollenallergi - här är symptomen som du ska ha koll på. En vanlig förkylning går oftast över inom en vecka, men allergin håller i sig.

Foto: Wavebreakmedia Ltd

Näsan rinner och du är trött och seg.

Frågan är om du är förkyld eller om du har en pollenallergi?

Kolla här hur symptomen skiljer sig åt. Ett enkelt test för pollenallergi ger svar.

Pollenallergi. Inte bara människor och djur vaknar till liv så här på våren. Även träd och buskar livas upp och sträcker sig mot ljuset. De släpper ut rikliga mängder med frömjöl, det vill säga pollen, för att nya små plantor ska spira.

Bra för växternas fortplantning alltså, men inte så bra för Sveriges två miljoner pollenallergiker. Frömjölet ger dem med allergi rinnande och kliande ögon i kombination med täppt eller rinnande näsa och en allmän känsla av trötthet.

LÄS OCKSÅ: Så överlever du årets pollensäsong!

LÄS OCKSÅ: Är du allergisk mot pollen – testa här!

Symptomen vid pollenallergi och förkylning liknar varandra

Första gången symtomen på pollenallergi uppträder kan det vara svårt att veta om det handlar om en vårförkylning eller pollenallergi, då tillstånden påminner om varandra.

Grundregeln är att medan en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka håller pollenallergi i sig betydligt längre än så.

Testa dig mot pollenallergi för att veta säkert

För den som är osäker kan ett blodprov inom 20 minuter avslöja hur det ligger till. Testet kan göras på Apoteket, där det kostar 450 kronor. Testet kan också göras på vårdcentral.

– När vi vet om kunden har antikroppar mot allergener eller bara är förkyld kan vi ge rätt råd, säger Mia Billqvist som är apotekare vid Apoteket Kungsmyntan i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Behandla din pollenallergi själv

Den som har lindrigare symtom kan försöka med receptfria läkemedel som allergitabletter, nässprej, ögondroppar och ögonskölj. De verksamma ämnena är antihistamin, kortison och kromoglikat.

Beroende på symtom behandlas pollenallergi olika, berättar Mia Billqvist.

– Till exempel ger nässprej med antihistamin och eller kromoglikat lindring till en rinnande näsa medan kraftig nästäppa bäst behandlas med nässprej med kortison, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Pollenrapport för din ort – varje vecka under säsongen 

Pollensäsong – då kan du börja ta din medicin

Exakt när det är dags att börja behandla sig beror på vilken sorts behandlingsmetod och pollenallergi det handlar om och var i landet man bor. Är det pollenallergi från lövträd kan det vara en idé då löven börjar slå ut. Är det gräspollen kan behandlingen starta i början av sommaren. Personer som är allergiska mot pollen från gråbo kan börja behandla under sensommaren, enligt vårdupplysningen 1177.se.

Mia Billqvist betonar att kunder med svårare symtom, till exempel vid svårigheter att andas och pipande andning vid ansträngning, behöver söka sig till vårdcentral.

Den hjälp som då står till buds är ett vidare spektrum av allergitabletter, nässprejer, ögondroppar och inhalatorer. De kan dels innehålla andra verksamma ämnen än de receptfria, dels ha andra doser, berättar hon.

När medicin inte hjälper mot pollenallergin

När varken receptfria eller receptbelagda läkemedel hjälper tillräckligt kan vaccinering eventuellt vara aktuellt. Det är en långsiktig behandling som tar tre år att gå igenom. Till en början får patienten en spruta i veckan. Med tiden glesas sprutorna ut och ges var sjätte månad. Nio av tio allergiker blir bra eller bättre, enligt Gunilla Hedin, professor vid Karolinska institutet och expert på allergivaccinering.

Relaterat