Poke bowls – nya trendiga hälsomaten

"Poke bowls" är senaste flugan bland hälsomedvetna.

Foto: Ninna Prage

1 av 2: "Poke bowls" är senaste flugan bland hälsomedvetna.

<p>Ursprungligen kommer rätten från Hawaii</p>

Foto: Islandleigh/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2 av 2: <p>Ursprungligen kommer rätten från Hawaii</p>

Nyttig snabbmat – kan det bli bättre?

Därför älskas den nya trendrätten "poke bowl" av alla hälsomedvetna.

Enkelt förklarat är det en skål fylld med ljummet ris och rå fisk.

Här berättar vi mer om den trendiga matflugan från Hawaii.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Varje år, eller oftare än så, dyker det upp maträtter som får kraftig spridning på sociala medier och bland storstädernas medvetna restauranger. Vem minns inte surdegs- och pulled pork-trenderna härom åren? För att inte tala om chiapuddingen, som nästan blivit ett lika förekommande frukostalternativ som den urgamla havregrynsgröten.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta chiapudding varje dag

Bland hälsofolket har den senaste flugan stavats "acaibowl": ett frozen yoghurt-liknande mellanmål som vanligen baseras på banan och frysta acaibär från Amazonas. Men nu får den fruktiga skålen konkurrens av en mer matig variant, nämligen så kallade "poke bowls".

Poke bowl - tradition i Hawaii

Just "poke" är egentligen långt ifrån någon nymodighet. Det är enkelt förklarat små bitar av rå fisk, liknande sashimi, som serverats som tillbehör i hemma- och krogmiljö på Hawaii i många århundraden, skriver Huffington Post. I hawaiianska matbutiker ligger de olika kryddade "pokesen" uppradade i kärl, som på en lunchsalladsbuffé. Vanliga inläggningar eller smaksättningar är soja, salsa, lök och chili.

LÄS OCKSÅ: 7 nya sätt att använda trendiga chiafrön på

Kombinationen "poke bowls" är som det låter pokes serverade i en skål. Också det en rätt som utvecklades på Hawaii för länge sedan, men som fått stort genomslag världen över bara det senaste året. Traditionellt läggs den kalla fisken över varmt sushiris, i all sin enkelhet. Den modifierade varianten däremot innehåller inte sällan extraingredienser som avokado, betor, kimchi och nötter.

Poke bowls best&#229;r traditionellt av varmt ris och kall fisk. Den modifierade varianten inneh&#229;ller d&#228;remot ofta extraingredienser som avokado, betor, kimchi och n&#246;tter.

Foto: Bonchan GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1 av 3: Poke bowls best&#229;r traditionellt av varmt ris och kall fisk. Den modifierade varianten inneh&#229;ller d&#228;remot ofta extraingredienser som avokado, betor, kimchi och n&#246;tter.

Poke bowls &#228;r en mix av snabbmat och h&#228;lsomat.

Foto: Ninna Prage

2 av 3: Poke bowls &#228;r en mix av snabbmat och h&#228;lsomat.

Matr&#228;tten kommer ursprungligen fr&#229;n Hawaii.

Foto: Bonchan / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3 av 3: Matr&#228;tten kommer ursprungligen fr&#229;n Hawaii.

Mix av snabbmat och hälsomat

Poke bowl är således en mix av fastfood och hälsomat. Ett optimalt alternativ om du vill ha något fräscht men mättande.

Som hälsoprofilen Anja Forsnor skriver på sin blogg, med anledning av ett besök på en av Stockholms nyöppnade pokebarer:

– Godaste snabbmaten jag ätit på länge. Älskar att det ploppar upp små hälsosamma varianter till de vanliga snabbmatsställena.

Recept på vegansk poke bowl

Foto: Expressen / WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Även om rå fisk och olika typer skaldjur ofta ingår i en poke bowl går den att göra både vegetarisk och vegansk. Här är Elisabeth Johanssons läckra recept på en vegansk poke bowl med tofu.

Ingredienser (4 portioner)

  • 6 dl kokt rött ris eller råris
  • 2 avokador
  • 200 g blomkål, lila, vit eller grön (romanesco)
  • 100 g sugarsnaps
  • 1/2 rödlök
  • 150 g algsallad, finns att köpa i välsorterade matbutiker i fiskdisken

Marinerad tofu

  • 150 g naturell tofu
  • 3/4 dl teriyakisås, finns i asiatiska matbutiker eller på den asiatiska hyllan i vanliga livsmedelsbutiker
  • 1/4 dl tamarisoja, finns bland hälsokosten i vanliga matbutiker
  • 1 tsk blandade sesamfrön

Gör så här:

1. Lägg upp riset i skålar, kallt eller varmt.

2. Skala, kärna ur och skär avokadon i tunna skivor och rulla ihop skivorna till

avokadorosor.

3. Finfördela blomkålen i små buketter (om du vill kan du koka dem lite innan i ett

par minuter eller servera dem råa som de är, eller skivade).

4. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i sugarsnapsen i cirka 2 minuter. Häll av vattnet

och strimla sugarsnapsen fint.

5. Skala och strimla rödlöken. Lägg upp algsallad och de övriga ingredienserna i

buketter i skålen.

6. Marinerad tofu: Skär tofun i kuber. Blanda teriyakisås och tamarisoja och lägg

tofun i såsen. Strö sesamfrön över tofun.

7. Servera med den marinerade tofun.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer