Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peter Jihde
Peter Jihde
Peter Jihde
Peter Jihde Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Peter Jihde: ”Min fru är det bästa man kan få”

Programledaren Peter Jihde, 48, sparkar i väg sig själv till gymmet. Träning är hans bästa medicin mot bipolaritet och diabetes. Ofta hittar man honom i villaträdgården, där han hårdtuktar häcken.

Åsa Görnerup

Peter Jihdes bästa…

…söndag

– Den ska vara välplanerad, spännande och avslappnad. Lite som en Gott & blandat-påse. Söndagen innehåller familjeumgänge, fysisk aktivitet, god mat och roliga samtal. Jag vaknar lagom tidigt och tillverkar frukost till familjen, som kommer upp och äter med glädje. Sedan går jag på gymmet eller spelar padel. Går jag på gymmet gör jag det tillsammans med hustrun. Sedan käkar vi lunch ute, så jag slipper laga mat. Då käkar vi på golfklubben i närheten av där vi bor. På kvällen kommer våra kompisar över. Vi pratar om stort och smått. Solen går ned och jag somnar med ett leende.

…träning

– Träning är mitt bästa motmedel mot de flesta sjukdomar. Jag tränar allt som har med boll att göra, men även styrketräning för att kroppen ska hålla i medelåldern. Jag försöker träna tre, fyra gånger i veckan. Åtta gånger av tio är det lustbetonat, men ibland när det är lite mörkt i Sverige är det jobbigt att ta sig till gymmet. Då får man sparka sig själv i baken.

LÄS OCKSÅ: Bornebusch: ”Vi har fortfarande kul ihop” 

…skönhetstips

– Träna! Då mår man bättre på alla sätt. Man blir starkare, smartare, snällare. Totalt blir man väl kanske snyggare på olika sätt.

Peter Jihde

Ålder: 48. 

Gör: Programledare.

Bor: Villa på Lidingö.

Familj: Hustru Karin Jihde, 46. Döttrarna Mollie, 16, Alice, 10, och Amanda, 8.

Aktuell: Leder ”Diabetes­galan” den 14 november på TV3, Viafree och Viaplay. Under hösten sänds Peter Jihdes dokumentärer om diabetes.

…hälsa

– Jag tycker den är god. Jag har ju diabetes och har lärt mig att hantera den så gott det nu går. Det är ju aldrig likadant, men jag försöker att sköta om mig. Ibland är jag stel i ryggen och tror att jag ska få ryggskott, men då behöver jag bara stretcha lite bättre. Svenska män i medelåldern kan vara stelast i världen. Där har jag en utvecklingspotential.

LÄS OCKSÅ: Bianca Ingrosso: ”Jag har ingen koll på pengar” 

…diabetes

– Folk börjar förstå allvaret och omfattningen. Nu gäller det bara för folk att förstå att man måste träna och äta rätt för att undvika typ 2- diabetes. Att vi som har typ 1-diabetes vågar leva ett vanligt liv och så får man acceptera att det går åt helvete ibland och hoppas att man överlever. Titta på diabetes-dokumentärerna i höst. Där är jag illa ute en helt vanlig kväll. Jag kommer inte ihåg så mycket från det tillfället. Hjärnan stänger ju av, den får inget socker.

…bipolaritet

– Under kontroll. Träningen är min bästa medicin, då för mig är det egentligen en ickefråga just nu. Jag tog beslutet att inte medicinera och har levt så sedan jag fick min diagnos. Jag är ju ingen läkare, men det fungerar bra för mig. När jag tränar får jag endorfiner, så blir jag starkare, så får jag bättre självförtroende, så blir jag gladare, så äter jag mer och bättre. Win, win, win, win, win.

…middag

– Fiskpaket i folie på grillen. Gärna vit fisk, rotfrukter, vin, grädde och örter, så att allting gifter sig. Som diabetiker måste jag förhålla mig till mat än mer än andra. Då lagar jag gärna fiberrik och god mat. Oftast lagar jag maten, men min hustru Karin är egentligen bättre. Hon är mer konstnärlig, vill koncentrera sig och behöver längre tid. Jag är effektivare och lagar bättre på kort tid. Under en middag är det kul att kombinera vänner från olika vänkretsar.

…hustru Karin

– Hon är bra. Vi är två helt olika personer. Karin är mer konstnärlig och intelligent. Jag är mer intuitiv och snabb på något sätt, så vi passar bra ihop. Vi har hängt ihop i 14 år. Jag är dålig på att berätta och viljan är inte heller så stor att tala om kärleksrelationer. Men Karin är det bästa man kan få. Punkt.

LÄS OCKSÅ: Martina Haag om sitt hemliga kärleksliv 

…villaliv

– Härligt, men arbetsamt. En trädgård sköter sig inte själv. I den gör jag det som min trädgårdskunniga och trädgårdsälskande hustru talar om för mig att jag ska göra. Klippa gräs är jag väldigt bra på. Klippa häckar tycker jag att jag är bra på, men hon tycker att jag klipper lite hårt. Vi har en ganska stor trädgård med mycket gräsmatta, lite land, häck och en hel del ogräs. Den är fin, men inte amerikanskt fin med räta linjer. Trädgården lever sitt eget liv och vi puttar den i rätt riktning. Min fru är jätteduktig och håller svensk elitklass på hobbynivå. Hon lägger kärlek i trädgården, och då kommer man långt. Vi bodde i innerstan förut, men har bott i hus i några år. Vi bor i det minsta huset på vår gata på Lidingö. Som liten bodde jag i en mexitegelvilla från 70-talet. Jag är uppvuxen i ett villakvarter och då är det skönt att komma tillbaka. Att få ge barnen en likadan uppväxt är ett privilegium.

…kärlekstips

– Jag är riktigt dålig på att ge tips om det. Men inom kärlek, som inom alla andra områden, var som du är.

…temperament

– Oj, oj! Det får du fråga lillebror om. Jag har många tennisracket på mitt samvete, men det är också många år sedan.

…Zlatan

– Vi har träffats ett par gånger sedan vårt samtal 2002 på Gamla Råsunda, när han blev arg på mig och ville sätta in mig på mittfältet. Jag tror det är den mest tittade videon som jag förekommer i på internet. Det är inte tack vare mig, utan att Zlatan är Zlatan. Jag skulle gärna träffa Zlatan igen på samma ställe 20 år senare, 2022. Då vill jag prata om intervjun. Den gången var han i början av sin karriär. Vi har ju gått vidare sedan dess och han har ju blivit en av våra största personligheter och idrottsmän. Och jag har fått göra andra saker inom svensk tv och är en annan människa än en ung, ivrig reporter. Vad borde jag sagt? Vad borde jag ha gjort? Jag försökte få honom att förklara varför det gick så dåligt. Men han fick inte riktigt till det, tycker jag.