Akne är ett vanligt symtom vid PCOS.
Akne är ett vanligt symtom vid PCOS. Foto: Shutterstock

PCOS: 6 varningstecken du aldrig ska ignorera

Orgelbunden mens, generande hårväxt och viktuppgång.

Alla är klassiska symtom på folksjukdomen PCOS.

Kan du vara drabbad av hormonstörningen?

Cornelia Thomasson

PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom, och betyder kort och gott "många små äggblåsor på äggstockarna". Förutom det stora antalet äggblåsor har kvinnor med den här PCOS även ovanligt höga nivåer av könshormonet testosteron i relation till östrogen och progesteron. 

Det är en relativt vanlig hormonsjukdom, enligt Netdoktor.se lider 5-15 procent av alla fertila kvinnor av PCOS. Det upptäcks vanligen när personen försöker bli gravid.

Sjukdomen kan uppträda utan några framträdande symtom, men här är några av de vanligaste varningsflaggorna:

Din mens kommer sällan eller uteblir helt

En genomsnittlig menscykel är 28 dagar långt, från mensen första dag till nästa gång. Att den är några dagar kortare eller längre är inte ovanligt, men om du inte använder hormonella preventivmedel och trots det upplever att menscykeln är utdragen eller att mensen hoppar över flera månader kan det var ett tecken på PCOS.

LÄS OCKSÅ: Hon rakar ansiktet för att sprida kunskap om PCOS

Du drabbas av återkommande akneutbrott

En vanlig orsak till finnar i vuxen ålder är hormonrubbningar, kanske känner du igen dig i att aknen blossar upp dagarna innan mens? Men vad många inte vet är att akne också är vanligt vid PCOS.

Du har svårt att bli gravid

Även fertilitetsproblem är vanligt vid sjukdomen. Foto: Shutterstock

Det är vanligt att PCOS upptäcks i samband med att man försöker att bli gravid. Personer med det här syndromet har många ägg, men hormonrubbningen gör att de inte utvecklas och ägglossningen hämmas.

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens

Din kroppsbehåring har ökat

Ökad kroppsbehåring, som skäggväxt eller grova hårstrån som växer på överläpp, bröst, rygg, lår och mage kan vara tecken på att du har polycystiskt ovarialsyndrom. 

Du har lätt för att gå upp i vikt

Det finns ett samband mellan övervikt och PCOS, för många debuterar sjukdomen i samband med viktuppgång. Testosteron kan ge ökat sötsug och större hunger, vilket gör det lättare att gå upp i vikt. När vi går upp i vikt blir späs vår insulinresistens på, och eftersom insulinet påverkar kroppens frisättning av testosteron ökar det manliga könshormonet, så att hunger och sötsug blir fortsatt triggat.

Du har svårt att sova

Ovanligt trött, insomni eller bara dålig sömn? Enligt Elite Daily kan detta vara tecken på PCOS. Studier har visat på att det finns en koppling mellan hormonstörningen och sömnapné. Sömnapné innebär andningsuppehåll under sömnen, vilket ofta tar sig uttryck som generell trötthet.

Om du misstänker att du kan lida av hormonsjukdomen eller besväras av några av ovanstående symtom ska du vända dig till en Vårdcentral eller gynekolog för undersökning och behandling.