Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paulún: 4 nyttiga skäl att äta mer potatis

Är potatis så dåligt för hälsan som vi tror?

Inte om du frågar näringsexperten Fredrik Paulún. Enligt honom är det dags att döda myten om den farliga rotfrukten.

– Potatis är helt enkelt bäst, säger han.

Foto: Shutterstock

1. Potatis har ett oförtjänt rykte

De senaste åren har potatisen dömts ut som både cancerframkallande och viktbov. Den jordiga knölen har helt enkelt fått ett rätt dåligt rykte.

– Det finns ett skäl till det. När man konsumerar potatis i raffinerad form, pommes frites och pulvermos, då är det skitmat. Om vi däremot äter potatis som den är, då är det riktig supermat, säger Fredrik Paulún, näringsfysiolog.

Vad är det som gör potatisen så bra? Och hur ska du tillaga den för att maxa hälsoeffekterna?

Klicka vidare för att få koll!

 

 

Foto: Shutterstock

2. Potatis mättar bäst

Att stirra sig blind på sitt kaloriintag mår ingen bra av, men om man vill ha maximal mättnad per kalorimängd är det kokt potatis som står högst på menyn, det finns det mätningar som visar.

– Potatis är helt enkelt bäst. Den ger mycket mat per kalori, säger Fredrik Paulún.

Forskare vid Universitetet i Sydney analyserade den upplevda mättnadskänslan olika livsmedel gav. Deltagarna fick äta 240 kalorier av livsmedlet. När forskarna mätte den upplevda mättnadskänslan var kokt potatis överlägset bäst.

LÄS OCKSÅ: Andrew åt bara potatis varje dag i ett år – gick ner 50 kilo

 

 

Foto: Shutterstock

3. Den är näringsrik

Potatis är kanske inte den första råvaran som ploppar upp i huvudet när man pratar om näringsrik kost, men är man ute efter ett en nyttigare ersättare för pasta och ris är den perfekt.

Man får inte glömma att potatisen består av 80 procent vatten, och i relation till kolhydratsinnehållet är näringsinnehållet högt.

Bland annat är den rik på vitamin C, vitamin B6, kalium, järn och fibrer. Mycket sitter i skalet.

– Jag tycker att man ska göra det till rutin att äta potatis med skalet kvar. Där sitter otroligt stor del av vitaminerna och fibrer. Skalet håller också ihop potatisen och ger ett lägre blodsockersvar när man äter den, jämfört med andra kolhydrater. 

 

Foto: Shutterstock

4. Den är bra för mage och tarm

Som sagt innehåller potatis fiber, något som är viktigt för att tarmarna ska kunna fungera normalt. Dessutom har det visat sig att kall potatis innehåller resistent stärkelse, som bidrar till en lugnare mage och god bakterieflora.

– I kall potatis finns också resistent stärkelse, vilket ökar tillväxten av nyttiga tarmbakterier, något som visat sig vara riktigt bra för immunförsvaret, tarmmotorik och även metabolismen, förklarar Paulún.

LÄS MER: Experten: 6 vägar till en bättre tarmflora

 

 

Foto: Shutterstock

5. Fullsmockad med antioxidanter

De senaste åren har sötpotatis blivit en trendig ersättare till den vanliga, gula knölen, men det finns många andra bra alternativ att välja bland som är fullsmockade med nyttigheter.

– Både sötpotatisen, blå potatis och potatis med rött skal är jätteintressanta eftersom de är så väldigt antioxidantrika – det sitter i färgen. Sötpotatis innehåller, som moroten, karotenoiderna lutein och zeaxantin, vilka bland annat är bra för ögonen och för hjärtat, säger Fredrik Paulún.

Men Fredrik Paulún slår ett extra slag för de klassiska sorterna.

– Men till och med den vanliga, vita kokpotatisen är full av antioxidanter.

LÄS MER: Handla med Paulún: Potatis är nyttigare än du tror

 

Foto: Shutterstock

6. Så ska du äta din potatis

Som Fredrik Paulún tidigare konstaterat kan potatis vara både himmel och helvete – och mycket hänger på tillagningen.

– Pommes frites, pulvermos och chips får blodsockret att rusa, ökat inflammationsgraden i kroppen och nästan all näring försvinner, säger han.

DÄRFÖR SKA DU TILLAGA PÅ LÅG VÄRME

Kokt potatis är bra, liksom potatis i ugn. Men för att bevara näringen är det viktigt att tillaga på låg värme.

– Du kan göra klyftpotatis eller bakad potatis. Men behåll skalet på och tillaga på låg värme, så att den har kvar sin naturliga färg. Det bruna som blir är förstörd näring. Vid för hög upphettningen bildas också ett ämne som heter akrylamid, som är cancerframkallande 

– Jag brukar sätta ugnen på 160 grader och låta plåten stå inne i 40 minuter.

DÄRFÖR ÄR KALL POTATIS SÅ BRA

Om chips och pommes är det sämsta i potatissvängen är kall potatis det bästa, det är forskarna överens om. 

– Om du låter potatisen kallna innan du äter sker en omlagring av stärkelsen, som gör att den inte bryts ner lika fort. Det här gör att man får ett lägre blodsockersvar. Det här har man känt till ganska länge men man har inte varit fullt medveten om hälsoeffekterna. 

Men, du behöver inte äta potatisen kall:

– Även om du värmer upp den igen, så har du kvar de här fibrerna. Jag brukar koka lite extra potatis så att jag kan använda det dagen efter.