P-piller kan sänka kvinnors livskvalitet

P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige.

Foto: Getty images

1 av 2: P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige.

Professor Angelica Lindén Hirschberg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Foto: Privat

2 av 2: Professor Angelica Lindén Hirschberg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige.

Men enligt en ny undersökning från Karolinska Institutet kan pillret leda till en försämrad livskvalitet.

– Trots att uppskattningsvis 100 miljoner kvinnor i världen använder p-piller vet vi idag förvånansvärt lite om p-pillrets effekt på kvinnors hälsa, säger professor Angelica Lindén Hirschberg i ett pressmeddelande.

Humörsvängningar, minskad självkontroll och sämre energinivåer - det är bara några av bieffekterna av p-piller visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Sammanlagt deltog 340 friska kvinnor i åldrarna mellan 18-35. I tre månaders tid behandlades deltagarna slumpmässigt med antingen verkningslösa placebo-piller eller p-piller med etinylöstradiol och levonorgestrel (den vanligaste formen av kombinerade p-piller i Sverige.

Kvinnor som fick p-piller uppskattade sin livskvalitet som markant sämre än de som fick placebo.

LÄS OCKSÅ: Beviset: P-piller kan ge minskad sexlust 

"Bör uppmärksammas"

Mer specifikt handlade det om negativ påverkan på bland annat humör/välmående, självkontroll och energinivåer. Någon betydande ökning av depressiva symtom hittades däremot inte.

Forskarna själva menar att förändringarna är relativt små, vilket betyder att resultaten bör tolkas med försiktighet. Samtidigt slår man fast att enskilda kvinnor kan drabbas hårt.

– Detta skulle i vissa fall kunna vara en bidragande orsak till låg följsamhet och oregelbunden användning av p-piller. Denna möjliga försämring av livskvalitet bör uppmärksammas och beaktas i samband med förskrivning av p-piller och vid val av preventivmetod, säger docenten Niklas Zethraeus som också jobbat med studien.

Foto: Privat

Angelica Lindén Hirschberg.

LÄS OCKSÅ: Anna Bäsén: Alla kvinnor mår inte bra av p-piller

"Inte särskilt ansvarigt"

Expressens medicinreporter Anna Bäsén skriver i sin krönika att p-piller är ett "fantastiskt preventinmedel" som bidragit till jämställdhet och en ökad sexuell frihet för kvinnor, men att det finns problem.

– Samtidigt är det inte särskilt ansvarigt att slentrianförskriva hormoner till tonåringar utan att ingående diskutera både alternativ och nackdelar.

– Det är dags för läkare och barnmorskor att ta en rak och ärlig diskussion om preventivmedel. P-piller fungerar fint för många kvinnor. Men inte för alla. 

Studien är gjord i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och publicerad i tidskriften Fertility and Sterility.

LÄS MER: Vill du inte äta p-piller? Här är alternativen

Foto: Stefan Zimmerman

Niklas Zethraeus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här