Foto: Bonzami Emmanuelle

Oväntade stressknep: Bli lugn av en apelsin<br />

Apelsindoft, mango och kallt vatten bakom öronen - några av flera smarta sätt att bota vinterstressen.

Här är 6 värdefulla knep som gör dig lugn.

Många upplever januari som en särskilt stressfylld och tung månad att ta sig igenom. Det är mycket som ska tas igen på jobbet efter julledigheten, och samtidigt gapar kontot tomt efter alla julklappar och festligheter.

Men kom ihåg - de här veckorna kommer att passera, precis som de gör varje år. Och under tiden finns några enkla knep du kan ta till för att hålla dig lugn och harmonisk, skriver Food & Wine Magazine.

 

6 sätt att behålla lugnet:

 

1. Kallt vatten bakom öronen

Badda dig med kallt vatten bakom öronen, eller på handlederna. Här finns mängder av blodkärl och när de kyls av kan de göra hela kroppen mer avslappnad.

 

2. Lukta på en apelsin

Doften av en skalad apelsin minskar effektivt både stress och humörsvängningar, visar studier. När du har doftat färdigt kan du njuta av den goda frukten för att få ännu större effekt, även de höga doserna av C-vitamin hjälper nämligen mot stress, skriver Chef.

 

3. Andas smart

Använd andningstekniken "4-7-8" för att lugna nerverna.

Gör så här: andas in genom näsan i fyra sekunder, håll andan i sju sekunder och andas sedan ut genom munnen i åtta sekunder.

 

4. Ät en mango

Att njuta av en härlig mango kan hjälpa dig att slappna av tack vare linalol, en naturlig kemisk terpenalkohol som finns i frukter, fruktskal och flera olika eteriska oljor.

 

5. Rör på dig

Promenera, avverka en snabb shoppingrunda eller ett hårt pass på gymmet. Oavsett vad du föredrar hjälper konditionsträning för att lindra stress och göra dig på bättre humör.

 

6. Räkna baklänges

Hitta ett sätt att fokusera och komma ner i varv. För någon kanske det är genom yoga, för en annan meditation. Ytterligare ett sätt är att koncentrera dig på att räkna baklänges, från 100 till 0. Du kopplar bort oron och fokuserar helt på det du gör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!