Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ny studie visar att naturvistelser kan motverka negativ kroppsbild.Ny studie visar att naturvistelser kan motverka negativ kroppsbild.Ny studie visar att naturvistelser kan motverka negativ kroppsbild.
Så på med ytterkläderna och ge dig ut!Så på med ytterkläderna och ge dig ut!Så på med ytterkläderna och ge dig ut!
1 AV 3
2 AV 3
Ny studie visar att naturvistelser kan motverka negativ kroppsbild.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Så på med ytterkläderna och ge dig ut!
Foto: Shutterstock

Oväntade hälsofördelen med att vara ute i naturen

Lider du av kroppsnoja?

Då är det dags att snöra på dig vandringskängorna och ge dig ut i skogen.

Ny forskning visar nämligen att du kan få bättre kroppsbild av att vistas ute i naturen.

Att tillbringa tid i naturen kommer med många hälsofördelar. Vi blir mindre stressade, mindre deppiga, immunförsvaret stärks och risken för sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

Men visste du att en skogspromenad kan göra gott för din självkänsla?

I en ny studie publicerad i tidsskriften Body Image har forskare från Anglia Ruskin University, Perdana University och University College London undersökt hur personer med kroppsnojor påverkas av att vistas i naturen. 

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att stressa ner 

Folk som vistas i naturen gillar sin kropp mer

Studien var indelad i fem mindre studier. I tre studier utvärderade forskarna brittiska universitetsstudenter genom att låta dem titta på foton som föreställde naturliga och bebyggda miljöer.

I den fjärde studien fick deltagare gå på en promenad i en naturlig eller bebyggd miljö och i den femte bedömdes personer som redan vistades i grönområden på eget bevåg. 

Resultaten av alla fem studier indikerade att mer tid i naturen kan leda till en positivare kroppsbild, skriver Independent.

LÄS OCKSÅ: PT-Erika: Så gör du skogen till ditt gym 

Fokuserar på miljön i stället för kroppsnojor

Det finns många förklaringar till att naturen har en så god effekt på kroppsnojor, enligt forskarna.

– Det kan vara för att människor skärmas av, fysiskt och mentalt, från utseendefokuserade situationer som är en av anledningarna till negativ kroppsuppfattning, säger Viren Swami, professor i socialpsykologi vid Anglia Ruskin University och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande. 

Den positiva effekten kan bero på att man kommer bort från stadsmiljön, men forskarna tror också att förklaringen kan ligga i själva naturen. Swami förklarar att de komplexa landskap som obebyggda områden har ett erbjuda kan vara så uppslukande och njutningsfyllda att man inte tänker på sina nojor.

Professor Viren Swami avslutar:

– Tillgång till naturen kan också betyda att folk tillbringar mer tid utomhus och engagerar sig i aktiviteter som fokuserar på kroppens funktionalitet snarare än dess utseende.