Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Varför håller sig fransmännen så smala trots mängden mättat fett de äter? Svaret verkar vara ost.Varför håller sig fransmännen så smala trots mängden mättat fett de äter? Svaret verkar vara ost.Varför håller sig fransmännen så smala trots mängden mättat fett de äter? Svaret verkar vara ost.
Varför håller sig fransmännen så smala trots mängden mättat fett de äter? Svaret verkar vara ost.

Ost – hemligheten till ett långt och smalt liv

Grattis alla ostälskare! Från och med nu kan du äta ost med gott samvete. Enligt en ny studie som The Telegraph tagit del av så finns det nämligen en koppling mellan ost, ökad ämnesomsättning och ett längre liv. 

Nu kommer det en ny studie som kommer att göra alla ostälskare lyckliga. Nämligen en forskning som rekommenderar ostätande för ett mer hälsosamt liv.

Det hela började med att forskare i Danmark ville ta reda på varför personer i Frankrike håller sig så smala och lever länge – trots att de äter väldigt mycket mättat fett. Och svaret verkar vara: Ost.

Läs också: Är du beroende av ost? Det här är förklaringen

Fransmännen kan fortsätta äta med gott samvete

Forskarna kunde nämligen se ett samband mellan jästa mejeriprodukter och en högre nivå av smörsyra – något som tidigare kopplats till en minskad risk för fetma.

Fransmännen som är kända för att äta mycket ost, äter i genomsnitt 23,9 kilo ost per person varje år, kan alltså nu fortsätta äta dessa mängder med gott samvete.

Läs också: Håll dig smal – ät en ost

Svensk forskning har pekat åt samma håll

Studien, som är publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry, är en relativt liten studie. Men det finns tidigare studier som har pekat på samma sak.

Bland annat en studie från 2012 så visade att mögelost har anti-inflammatoriska egenskaper och som bland annat kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Även svensk forskning har pekat på samma sak: Att ost kan ha en skyddande effekt mot hjärtkärldöd, benbrott, inflammation och oxidativ stress. Och dessutom en bidragande faktor till viktnedgång.