Buffertspara. Det ger dig trygghet om du blir sjuk och inte kan jobba. Två till tre månadslöner är Patrick Grimlunds rekommendation.
Buffertspara. Det ger dig trygghet om du blir sjuk och inte kan jobba. Två till tre månadslöner är Patrick Grimlunds rekommendation. Foto: Cornelia Nordström

Oro över ekonomin gör oss sjuka - så får du koll & lugn och ro

En ordnad ekonomi ger dig friheten att leva det liv du vill. Trots det har många dålig koll på vart pengarna tar vägen.

Lyxfällans expert Patrick Grimlund ger sina bästa tips på hur du kan bli ekonomiskt framgångsrik.

Fattigmånaden januari har varit tuff för många. Pengarna rinner iväg när julklappar, mat, nyårsfester och mellandagsrea lockar till konsumtion. Det är inte ovanligt att vi tar lån för att ha råd.

Patrick Grimlund, programledare i "Lyxfällan" och medförfattare till privatekonomiboken "Mer klirr i kassan" har stor erfarenhet av hur du skapar dig en sund ekonomi.

- Felet många gör är att de inte planerar sin ekonomi. Att december är en tuff ekonomisk månad kan knappast komma som en överraskning. Börja redan nu att planera inför nästa jul, till exempel genom att sätta av pengar varje månad, säger han.

Genom åren har Patrick sett många fall där dålig pengakoll har lett till katastrof, inte minst under alla säsonger som programledare för "Lyxfällan".

- Man blir mörkrädd många gånger.

 

Fördelarna med en ordnad ekonomi är otroligt många, menar han. Du slipper ligga sömnlös över hopade räkningar eller bråka med din partner om hur ni ska få hushållsbudgeten att gå ihop. I stället kan du fokusera på det liv du vill leva.

Patricks absolut bästa tips är att göra en budget med tydliga mål. Räkna ihop samlade inkomster och se över fasta och rörliga utgifter.

- Avsätt någon timme i månaden för att se över och följa upp din budget. Först när du har en överblick kan du göra saker som förändrar och förbättrar.

Det finns många pengafällor och några av de vanligaste är, enligt Patrick, för höga matkostnader, dyra bilkostnader och att man inte har koll på sina avtal och löpande försäkringar, abonnemang och prenumerationer.

- Att man dubbelförsäkrar sig på resan eller när man köper exempelvis en tv är väldigt vanligt. Att städa bland sina prenumerationer kan också sänka dina kostnader. Jag och min fru upptäckte nyss att vi hade låtit Netflix-prenumerationen rulla på utan att vi visste om det. Även om det inte är några jättestora engångssummor blir det mycket i längden.

Att inte ha ett ordentligt sparande är ett annat misstag.

- Generellt brukar jag rekommendera att ha två till tre månadslöner i buffert.

 

Så får du mer pengar över

Gör en budget och håll den. Sätt dig ner och räkna ihop dina inkomster, det du får i handen efter skatt varje månad. Sammanställ dina fasta och rörliga utgifter. Planera hur du kan leva så att dina utgifter inte överskrider dina inkomster.

 

Gå på pengajakt. I snitt har vi undanstuvade saker till ett värde av 24 000 kronor, enligt Patrick. Tjäna pengar på att rensa hemma och sälj på Blocket. Rensa bland dina försäkringar och prenumerationer. Här kan du spara en slant varje månad.

 

Förstå ditt spenderingsmönster. Vi är olika individer med olika konsumtionsbeteenden. Identifiera dina fällor då du spenderar även om du egentligen inte behöver eller har råd.

 

Buffertspara. Din ekonomiska buffert ger dig trygghet om du till exempel blir sjuk och inte kan jobba, blir av med jobbet eller om diskmaskinen hemma går sönder. Två till tre månadslöner i buffert är en generell rekommendation.

 

Amortera! Bolån utgör generellt sett 80 procent av hushållets skulder. Många med stora bolån väljer att inte amortera vilket gör dem ordentligt sårbara om räntan skulle gå upp. Sikta på att amortera ner belåningsnivån på bostaden till 70 procent, därefter fortsätt amortera i en takt som känns bekväm och bra i förhållande till övrigt sparande.

 

Låna aldrig för att spendera. Ha alltid som regel att spendera för de pengar du redan har. Lån är endast till för investeringar som bostadsköp eller studier. Att investera i sig själv med en resa, ny väska eller skönhetsbehandling berättigar naturligtvis inte ett lån. 

Undersökning: Vi oroar oss mycket för familjekonomin

Nordeas årliga undersökning om familjeekonomin i våra svenska hushåll visar att vi oroar oss mycket för vår privatekonomi och i synnerhet pensionen. Undersökningen visar också att det man stör sig mest på i en relation är när ens partner blundar för ekonomin.

 

Fler fakta från undersökningen:

58 procent av alla par i dag har helt gemensam ekonomi även om trenden går mot delvis gemensam ekonomi.

17 procent har delvis gemensam ekonomi där man delar på gemensamma utgifter utifrån inkomst och behåller resten av inkomsten för personliga utgifter.

14 procent tycker att det är svårt att prata med sin partner om ekonomi och lika många döljer sin shopping eller tycker att partnern gör av med för mycket.

Tre av tio anser att man ibland är oense om pengar.

Fyra av tio har aldrig pratat om att skriva äktenskapsförord eller samboavtal.

Så gör du en budget - 4 enkla steg

1. Räkna ihop din sammanlagda inkomst den senaste månaden. Lön, föräldrapenning, barnbidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning, utbildningsbidrag, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning.

 

2. Kartlägg dina utgifter den senaste månaden. Alla kontantköp, utgifter du inte har kvitton på såsom vecko-peng till barnen, kontoutdrag för samtliga kort, räkningar som har dragits automatiskt, räkningar som har kommit hem i brevlådan - även de som betalas kvartals- eller halvårsvis.

 

3. Lista skulder och tillgångar. Bostadslån, snabblån exempelvis sms-lån, kreditkortsräkning, billån, privat- skulder till familj och vänner, studielån, saker du har köpt på avbetalning, skulder hos Kronofogden.

 

4. Rita upp en budgettavla. Ta fram uträkningen på hur stor din månadsinkomst är efter skatt. Fördela sedan summan på de utgifter du förväntas ha varje månad enligt kategorierna nedan. Det är enkelt att få översikt om du sätter upp dem i lodräta kolumner bredvid varandra.

 

Boende:

Alla kostnader som rör ditt boende. Hyra, bostadsrättsavgift, kostnader för el och värme, hemförsäkring, tv-abonnemang, sophämtning, ränte- och amorteringskostnader och eventuella bolån.

 

Mat:

Hit räknas både kostnaden för mat du lagar hemma och när du äter ute på restaurang. Glöm inte bort småutgifterna som fika, en kaffe på stan eller sportdryck på gymmet.

 

Transport:

Utgifter för eventuell bil, som drivmedel, service, skatter och försäkring. Hit räknas även busskort, taxiresor och inköp av till exempel en cykel.

 

Kläder:

Kostnaden för kläder och skor.

 

Sparande:

Alla de pengar du lägger undan till olika typer av sparanden.

 

Lån:

Hit räknas alla lån förutom bolån, till exempel studielån, sms-lån och saker du har köpt på avbetalning.

 

Övrigt:

Allt som inte ryms i de andra kategorierna, exempelvis frisörbesök, tobak, nöjen, mobil, spel, inköp av möbler.

Har du svårt att få din budget att gå ihop gäller det att sålla bland utgifterna och välja det viktigaste först. Prioritera dina fasta utgifter som är svårare att påverka än de rörliga.

Patrick Grimlund

Namn: Patrick Grimlund.

Ålder: 42 år.

Familj: Hustrun Sara och sönerna Gustaf, 13, och Jack, 8 månader.

Gör: Programledare, författare, föreläsare.

Aktuell: Med boken "Mer klirr i kassan" och som programledare för "Draknästet" i TV8, och "Lyxfällan" i TV3, premiär 5 mars.