Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 2 mar 2015 09:30

Ont i huvudet? Det kan bero på dina tabletter

"Ett alltför idogt tablettknaprande ger i stället läkemedelshuvudvärk". Rune Eliasson, läkare.

"Ett alltför idogt tablettknaprande ger i stället läkemedelshuvudvärk". Rune Eliasson, läkare.

Överkonsumerar du receptfria värktabletter är det läge att se upp. I stället för att hjälpa kan en överdosering av tabletterna ge dig huvudvärk, leverskador, blödningar och njursvikt.

Många som överkonsumerar receptfri värkmedicin tar tabletter av gammal vana. De kanske tas i ett förebyggande syfte innan man ska bort på middag, inför en stressig dag eller innan man ska träna. Men att lindra värk med tabletter flera veckor i rad utan att ta reda på vad smärtan beror på är ingen bra idé.

 

Rätt använt ger smärtstillande läkemedel som Treo, Ipren och Alvedon inget beroende, de är snälla mediciner i små doser. Men tar man en större dos än vad som står på förpackningen i tron att man får mer smärtlindring gör man oftast fel. Värken försvinner inte mer genom att ta en större dos än vad som står på förpackningen. Däremot ökar risken för allvarliga biverkningar vid överdosering.

- Smärta och värk är kroppens signaler på att något är fel, det kan vara en akut skada, en sjukdom eller ett tecken på att livspusslet inte går ihop. Om det är stress, sömlösa nätter och spända nackmuskler som ger spännings­huvudvärk kan den i bästa fall botas tillfälligt med smärtlindrande tabletter, säger Rune Eliasson, docent och legitimerad läkare.

- Men, fortsätter man, risken finns att ett alltför idogt tablettknaprande i stället ger dig läkemedelshuvudvärk, ett slags kronisk daglig huvudvärk som inte botas med tabletter utan genom att avstå från tabletterna och ändra på livsstilen.

 

En ny undersökning visar att vi i Sverige tränar mest av alla i EU, ett positivt fenomen som tyvärr dras ned av att alltfler motionärer tar värktabletter för att döva träningsvärken så att de orkar med att träna. Kombinationen är allt annat än bra eftersom värktabletterna kan ge svagare senor och öka risken för skador. Dessutom tar antiinflammatoriska värktabletter bort kroppens egen förmåga att läka sig själv, vilket hämmar läkningsprocessen. Så i stället för att bygga upp kroppen kan värktabletterna ta bort den önskade effekten.

Eftersom vi sedan avregleringen kan köpa värktabletter på macken, i livsmedelsbutiken och i pressbyrån gör lättillgängligheten att vi äter mer värktabletter än någonsin. Det har fört med sig att antalet patienter, som vårdats för paracetamol-förgiftning har ökat med nästan 50 procent under åren 2009 till 2013, från 621 personer till 1 161. Paracetamol kan ge en allvarlig typ av förgiftning med livshotande leverskador, menar Rune Eliasson. Dessutom påstår en ny studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama Pediatric, att barn till mammor som tagit paracetamol under graviditeten löper större risk att drabbas av ADHD, något som forskarna dock är oense om.

– Trots allvarliga leverskador vid överdosering anses tabletter som innehåller paracetamol vara det minst skadliga alternativet. Det är därför de rekommenderas till barn. Men – precis som med alla andra receptfria värktabletter – förutsätter det att man håller sig till den rekommenderade dosen, säger Rune Eliasson.

 

Källor och referenser: EU:s opinionsinstitut Europa-barometerns, Giftinformationscentralen, FASS, Läkartidningen, Läkemedelsverket.

 

Skrivet av: Elisabeth Garcia Dahlbäck