Fertilitetsappen Natural cycles kommer troligen att kunna marknadsföras som preventivmedel igen.
1 av 2: Fertilitetsappen Natural cycles kommer troligen att kunna marknadsföras som preventivmedel igen. Foto: Pressbild
2 av 2 Foto: Getty images

Omstridd gravid-app får viktig certifiering

Fertilitetsappen Natural cycles kommer troligen att kunna marknadsföras som ett alternativ till vanliga preventivmedel. Appen har nämligen fått en EU-certifiering som medicinskteknisk utrustning, skriver Dagens Nyheter.

Läkemedelsverket satte stopp för reklam som sade att appen var ett preventivmedel, en produkt som kan förhindra graviditet. I stället har den marknadsförts som fertilitetsmonitor, för att kunna säga när en kvinna är fertil.

En certifiering accepteras normalt som ett klartecken, säger Läkemedelsverkets utredare till DN, men ytterligare granskningar ska göras.

I appen matar användaren varje morgon in sin kroppstemperatur. På så sätt räknar den ut vilka dagar kvinnan är fertil, eftersom kroppstemperaturen ökar något efter ägglossning.

LÄS MER: Nu ska alternativa p-medel granskas 

LÄS MER: Vill du inte äta p-piller? Här är alternativen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!