Kosttillskott är otroligt populärt. Men behövs de verkligen?
1 av 2: Kosttillskott är otroligt populärt. Men behövs de verkligen? Foto: Getty Images
Flera studier visar att många tillskott är verkningslösa och att de kan vara direkt skadliga på sikt.
2 av 2: Flera studier visar att många tillskott är verkningslösa och att de kan vara direkt skadliga på sikt. Foto: Getty Images

"Nyttiga" kosttillskott kan skada din kropp

Fler och fler väljer att äta kosttillskott.

Detta trots att forskning visar att det har försvinnande liten effekt och kan vara direkt skadligt.

– För de allra flesta finns det inget behov att äta kosttillskott, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Kosttillskott är kort och gott en koncentrerad form av olika vitaminer och mineraler - saker som vi annars naturligt får i oss via mat och dryck.

Preparaten är otroligt populära och säljs i allt från kapslar och tabletter till pulver och droppflaskor.

Men, till den stora frågan, behöver vi verkligen äta kosttillskott?

– De mest omfattande studier vi har på vad sådana här tabletter visar inga tecken på att de skulle göra oss mer motståndskraftiga mot till exempel hjärt-kärlsjukdomar eller cancer, säger Naveed Sattar, professor i biokemi vid University of Glasgow, till SVT.

LÄS OCKSÅ: Professorn: Här är 6 myter om din hälsa

Kombinationen av näringsämnen är viktigare

Faktum är att det råder diskussion kring om det verkligen är meningsfullt att separera olika substanser och sälja separat. Christina Berg, docent i kostvetenskap vid Göteborgs universitet, tar apelsinen som exempel. C-vitamin säljs i dag i många butiker, men Berg tror snarare att det är en kombination av olika näringsämnen i frukten som gör den nyttig.

– Det är inte säkert att det är just c-vitaminet som är det viktiga när man till exempel äter en apelsin, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Forskaren: Vitaminpiller kan vara skadligt 

"Inget behov av kosttillskott"

På sin hemsida är Livsmedelsverket tydliga med att de allra flesta inte behöver äta kosttillskott. En tillräckligt varierad kost är allt du behöver. Men det finns förstås vissa undantag.

– För de allra flesta finns det inget behov att äta kosttillskott. Personer som inte äter alla sorters livsmedel eller har någon sjukdom som leder till ökat behov, kan behöva ta kosttillskott, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Däremot finns det risk för överkonsumtion. Flera studier har visat att det kan vara direkt farligt att knapra för mycket vitaminer och mineraler i koncentrerad form. Bland annat har man upptäckt en förhöjd risk för exempelvis lungcancer och hudcancer.

LÄS OCKSÅ:  Professorn: här är 6 myter om din hälsa 

"Ger negativa hälsoeffekter på sikt"

Hälsoliv har tidigare skrivit om hur det finns många oseriösa aktörer på marknaden och att det är lätt för människor att missbruka.

– Det finns i dag inget som tyder på att de förhindrar sjukdom. I stället har det kommit mer data som talar för att regelbunden användning på sikt ger negativa hälsoeffekter, har Agneta Åkesson, docent vid Karolinska Institutet, tidigare sagt till Hälsoliv. 

Vem behöver kosttillskott?

De allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten.

Personer som inte äter alla sorters livsmedel eller har någon sjukdom som leder till ökat behov kan behöva ta kosttillskott. Detta gäller särskilt de som väljer bort flera livsmedelsgrupper.

Livsmedelsverkets råd om kosttillskott:

  • Vitamin D till alla barn upp till två års ålder. Vissa barn behöver fortsätta med D-vitamintillskott även efter två år.
  • Folsyra till kvinnor som kan tänkas bli gravida.
  • Vitamin D till äldre som inte regelbundet vistas ute.
  • Vitamin B12 och D-vitamin i form av kosttillskott eller berikade produkter till veganer.

Källa: Livsmedelsverket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!