En ny studie menar att regelbundet äta rött kött och ost kan minska risken att dö i förtid då det röda köttet och osten har en positiv påverkan på hjärthälsan.
1 av 2: En ny studie menar att regelbundet äta rött kött och ost kan minska risken att dö i förtid då det röda köttet och osten har en positiv påverkan på hjärthälsan. Foto: Shutterstock.
De som hade tre olika intag av mejeriprodukter om dagen verkade gynnas bäst; i studien nämns tillexempel två ostskivor, fet yoghurt och mjölk varje dag.
2 av 2: De som hade tre olika intag av mejeriprodukter om dagen verkade gynnas bäst; i studien nämns tillexempel två ostskivor, fet yoghurt och mjölk varje dag. Foto: Shutterstock.

Nya studier: Rött kött och ost är bra för hjärtat

Är kött bra eller dåligt för hälsan? 

Ämnet är helt klart omdiskuterat, och nya studier och rön kommer hela tiden. 

Ny menar en ny studie att de som äter oprocessat rött kött och ost löper mindre risk att dö i förtid och drabbas av hjärtproblem. 

Livsmedelsverkets rekommendation är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, och av dessa 500 gram bör bara en liten del vara chark. 

En ny studie menar dock att regelbundet äta oprocessat rött kött och ost kan minska risken att dö i förtid då det röda köttet och osten har en positiv påverkan på hjärthälsan. 

LÄS OCKSÅ: För lite kolhydrater förkortar livet

218 000 personer i 50 länder deltog i studien 

Nu har en ny studie presenterats från McMaster University i Kanada som har undersökt 218 000 vuxna personer i mer än 50 länder runtom i världen och deras kostvanor, skriver Independent. 

Att äta oprocessat rött kött och ost dagligen mixat med en i övrigt hälsosam och varierad kost kan drastiskt minska risken att dö i förtid. I studien var mängden kött ungefär 127 gram dagligen, alltså som en liten stek, skriver The Telegraph. 

De som hade tre olika intag av mejeriprodukter om dagen verkade gynnas bäst; i studien nämns tillexempel två ostskivor, fet yoghurt och mjölk varje dag.

De som åt kött och ost/mejeri hade en 25 procents mindre risk att dö i förtid jämfört med folk som åt mindre kött och ost. De hade också en 22 procents lägre risk att få en hjärtinfarkt. 

 – De som åt en diet bestående av frukt, grönsaker, nötter, fisk, mjölkprodukter och kött hade den lägsta risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och för tidig död, säger läkaren Andrew Mente vid McMaster University. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket protein ska du äta varje dag för att må bra

"Kött kan bidra till en hälsosam kosthållning"

Men att äta för mycket kött kan öka risken för olika cancersjukdomar senare i livet. 

Det viktigaste att ta med sig från studien? 

– Att äta rätt och bra betyder att se din mat och kost som en helhet och inte fokusera på vissa ingredienser. Kött och ost kan bidra till en hälsosam, balanserad diet så länge man äter med måtta tillsammans med frukt, grönt och fullkorn, säger professor Jeremy Pearson vid Brittiska hjärtfonden, som inte har bidragit till studien. 

Så, ta studien med en nypa salt och hitta det som passar dig bäst. Kanske var tallriksmodellen inte så dum ändå när det finns så många olika dieter och kostråd som hela tiden florerar? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!