Presenteras av Happy Green – ekologiskt på nätet

<p>Matchapulver framställs av ett japanskt te av högsta kvalitet. Te-bladan mals ner till ett fint pulver som kan användas i te, men också i annat.<br></p>
1 av 2: <p>Matchapulver framställs av ett japanskt te av högsta kvalitet. Te-bladan mals ner till ett fint pulver som kan användas i te, men också i annat.<br></p> Foto: iStock
<p>Prova beställ en "matcha green tea latte" eller en "green-kitchen shake nästa gång du går på cafe!<br></p>
2 av 2: <p>Prova beställ en "matcha green tea latte" eller en "green-kitchen shake nästa gång du går på cafe!<br></p> Foto: iStock

Matcha – 5 heta fakta om det trendiga teet

Matcha green tea latte - eller en shake med matcha tea?

Bor du i storstan har du säkert noterat de trendiga tevarianterna.

Men vad är det där "matcha" för något egentligen?

Här listar vi fem hisnande (!) fakta om det nya teet.

Nytt och nytt förresten. Matcha har varit en del av den japanska tetraditionen i många hundra år. Dock är det först på senare år som det ärtgröna pulvret har blivit en snackis bland USA:s och Europas alla hälsotrendiga. Nu används det i alltifrån varma drycker till frukostsmoothies, glass och kakor.

KÖP: Just nu rabatt på ekologisk matcha hos Happy Green (ANNONS/EXTERN LÄNK)

Kort beskrivet är matcha ett koncentrat av grönt te. De näringssprängda tebladen har malts ner till ett fint puder, som blandas ut i varmt vatten. Till skillnad från det traditionella tillvägagångssättet, då man bara dricker själva tevattnet, får man alltså här i sig tebladen i sin helhet. Och därmed också mer av dess påstådda nyttigheter.

Så varför inte testa en "matcha green tea latte" nästa gång du sätter foten på ett hippt kafé? Eller en "green-kitchen shake med matchatea" på frukostfiket intill?

Oavsett om du är nyfiken eller skeptisk: med hjälp av tidningen Health listar vi fem spännande fakta om den heta (!) drycken.

Matcha är ett koncentrat av grönt te.

1. Matcha-te håller dig frisk, pigg och slank

Matchapulver framställs av ett japanskt te av högsta kvalitet. Dessutom består det av nermalda hela blad, varför man får i sig mer av teets nyttigheter än när man bara låter teblad sjuda i vatten innan de tas upp. Matchan innehåller gott om polyfenoler, ett slags antioxidanter som sägs skydda mot till exempel högt blodtryck. Dessutom ska de motverka kroppens åldrande, samt stimulera ämnesomsättningen.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta chiapudding varje dag

2. Det ger en koffeinkick

Matcha innehåller tre gånger så mycket koffein som en kopp vanligt te. Så kanske ett alternativ om du vill byta ut espresson efter lunch? Enligt vana konsumenter ger matcha visserligen en mindre aggressiv och mer avslappnad koffeinkick än java, tack vare det lugnande ämnet l-theanin. Experter råder dock att inte dricka matcha-te för tätt inpå sänggåendet.

KÖP: Just nu rabatt på ekologisk matcha hos Happy Green (ANNONS/EXTERN LÄNK)

3. Det går att använda i mer än dryck

Matcha kan med fördel användas som krydda i godsaker som muffins och brownies, eller i middagsmat som soppor och wokgrytor. Bland hälsoinriktade kockar har trendpulvret varit ett välkommet nytillskott, eftersom det bidrar med en unik och exotisk smak.

4. Dock bör du akta dig för sötade varianter...

Matcha har en ganska intensiv, spenatliknande och smörig smak. I Japan pratar man om "umami", ett slags femte grundsmak som fungerar som en förstärkare av andra smaker. Vissa tillverkare använder sötningsmedel för att mildra den speciella smaken, varför det säljs matchamixer som snarare påminner om chokladpulver med sitt höga sockerinnehåll. En annan orsak till dessa onyttiga blandningar är att matcha av bra kvalitet är dyrt.

LÄS OCKSÅ: Gröt och quinoa - dieten som kan förlänga ditt liv

5. ...och inte dricka mer än en kopp om dagen

Grönt te kan innehålla bly, som absorberas av plantorna ur marken. Det gäller framför allt sorter som odlas i Kina. När man dricker teet på traditionellt vis försvinner merparten av metallen med de icke-konsumerade bladen, men i matcha-te får man i sig det mesta, eftersom bladen ingår i drycken i pulveriserad form. Därför bör man hålla sig till max en kopp per dag.

PRESENTERAS AV HAPPY GREEN

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som hälsosajten Happy Green valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!