Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 26 mar 2015 14:24

Nya nyttiga chokladen - som du kan äta med gott samvete

Snart slipper du tugga i dig bittra 80-procentiga praliner om du vill äta ditt favoritgodis med gott samvete.

Forskarna är nämligen en ny, nyttig och söt choklad på spåren, rapporterar brittiska The Independent.

Handen på hjärtat, visst smakar 30-procentig choklad rätt mycket godare än 85-procentig? Sötare, mildare, ja helt enkelt lättare att äta mer av?

Men vill du vara nyttig och följa kostrådgivarnas rekommendationer så är det den bittra varianten som gäller när du står framför godishyllan inför helgmyset.

Fast kanske inte så länge till.

 

LÄS OCKSÅ: Åtta hälsoskäl att äta choklad varje dag

Nu tycks forskarna nämligen vara en nyttig och lensmakande choklad på spåren. Det presenterades av en professor från University of Ghana i Afrika på en konferens häromdagen.

Inför en hälsomedveten publik berättade han om en ny teknik, som kan göra att fler av de nyttiga antioxidanterna i kakaofrukten överlever omvandlingen från naturlig råvara till ätbar choklad. Och ju mer näringsämnen som blir kvar, desto bättre smak.

Enkelt uttryckt handlar det om att lagra kakaofrukterna längre, i cirka fem dagar, innan man startar tillverkningsprocessen.

Då förbättrar man förutsättningarna för en god smak och en fin, brun färg.

– Kvaliteten på bönorna blir högre och chokladen får en riklig, intensiv arom, säger Dr Emmanuel Ohene Afoakwa enligt tidningen The Independent.

Relaterat