Hemmakock. Henrik Larsson är hemmakocken som gärna bjuder hem intresserade att äta middag i hans hus.
Home Dining Club. Gästerna samlas och utbyter inspiration över en bit mat.
Vänner. Alexandra och Henriks dejtande blev i stället till vänskap.
1 AV 3
Hemmakock. Henrik Larsson är hemmakocken som gärna bjuder hem intresserade att äta middag i hans hus.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 3
Home Dining Club. Gästerna samlas och utbyter inspiration över en bit mat.
Foto: Cornelia Nordström
3 AV 3
Vänner. Alexandra och Henriks dejtande blev i stället till vänskap.
Foto: Cornelia Nordström

Nya kompisar! Henrik startade middagsklubb

Gillar du att laga mat, äta gott och träffa nya bekantskaper? Det gör Henrik. Han har skapat en klubb som samlar hemmakockar på en webbplats där man kan bjuda och bjudas. Och ingen behöver vara en stjärna i köket för att gå med. Vår reporter Anna Hegestrand provade en middagskväll.

Henrik Larsson

Ålder: 41.

Familj: Barnen Malva och Hugo.

Bor: I villa i Tyresö utanför Stockholm.

Gör: Försäljningschef på Quinyx och driver middagsklubb.

Henriks fisksoppa(med många tillbehör)

8 personer

4 dl fond

1/2 flaska vitt vin

2 1/2 dl grädde

800 g torskfilé eller torskrygg

800 g lax

Gör en egen hummerfond eller om du vill vara lite snabb och effektiv så tar du till exempel Bongs färdiga hummer- eller skaldjursfond. Inte buljong!

Koka upp grädden i en stor kastrull och häll i fonden efter smak beroende på hur koncentrerad den är. Häll också i vinet. Smaka av med salt och peppar.

Låt soppan koka upp och smaka av med mer vin eller fond. Se till att den inte kokar över vilket lätt kan ske. Ett tips är att ställa halva kastrullen på plattan.

Man kan gärna förbereda fisken genom att lägga den i färdigt uppskuren i större tärningar med lite salt och vitpeppar samt vitt vin. När det är dags att laga maten tar du fram formen med fisk och sätter in i ugnen på 200 grader i ca 18 minuter.

När fisken är klar och soppan har reducerat en aning. Det vill säga kokat ner och tjocknat lite, lägger du upp fisken i skålar och häller på soppan ovanpå. På detta sätt kommer du att få hela fina fiskbitar som inte går sönder.

Till serveringen av soppan kan du göra lite olika tillbehör som gästerna får plocka av själva och lägga på sin soppa. Några förslag är aioli, färsk dill, citron, musslor, räkor, kungskrabbakrabba, krutonger, finhackad stekt fänkål och riven parmesan. Här är det bara fantasin som sätter stop.

Tips!

Till soppan rekommenderar Henrik en vit Bourgogne från Louius Jadot 2014.

I en villa i Tyresö utanför Stockholm bor Henrik Larsson. Han är frånskild och lever, som så många andra ensamstående föräldrar, ett liv med barn varannan vecka. På dagarna arbetar han som försäljningschef, men privat är Henrik en entusiastisk hemmakock som gillar att ställa till med bjudningar. Tillsammans med fyra vänner han delar sitt intresse med, har han skapat Home Dining Club, en klubb för matintresserade som vill träffas och umgås.

Klubben är öppen för alla att vara med i. På hemsidan registrerar man sin profil, oavsett om man själv vill hålla i bjudningar eller komma som gäst. Man betalar via swish än så länge och det är värden som bestämmer priset för middagen. Man får ta hur mycket eller lite man vill.

I taxin på väg ut till Tyresö spekulerar vi kring konceptet. Jag har tagit med mig min pojkvän för säkerhets skull. Att gå på middag enbart med främmande människor känns lite läskigt. Blir det inte stelt när man inte känner någon? Hur flådig måste middagen vara? Hur hinner man efter jobb och umgänge med de vänner man redan har? Själv har jag svårt att få tiden att räcka till som det är.

LÄS OCKSÅ: Eva reste jorden runt för att åka berg- och dalbana

Henriks fisksoppa. Foto: Cornelia Nordström

Träffades på dejtingsajt – blev kolleger

Runt köksön i det nyrenoverade köket har Henrik samlat kvällens middagsgäng. Att ställa till med bjudning en torsdag hör till ovanligheterna för honom.

- Det blir ganska tydligt vilka dagar som passar. Varannan vecka går helt bort och fredagskvällar är man trött efter en arbetsvecka. Lördagar har man sovit ut och är sugen på att träffa folk. Jag lägger gärna en hel dag på att förbereda kvällens middag, säger Henrik.

Han håller som bäst på att dekorera vattenkannan med en frodig myntakvist och presenterar sin kollega Alexandra Németh. De två lärde känna varandra genom en nätdejt för fyra år sedan och även om det inte sa klick på ett kärleksmässigt plan fann de vänskapen i sina gemensamma intressen - mat och entreprenörskap.

- Ja det är kul hur allting började. I dag är vi goda vänner och kvällens middag har vi satt ihop tillsammans. Jag har LCHF-tema på min profil så vi bestämde oss för att köra på det, säger Alexandra.

Efter att vi har fått kvällens trerätters-meny presenterade för oss är det dags att slå sig ner vid bordet. Henrik häller upp varsitt glas kylt Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, som han har fått rekommenderat till förrätten, Toast Skagen på salladsblad.

- För oss som gillar god mat har jag lagt med en skiva bröd, skämtar han och ger Alexandra en blinkning.

LÄS OCKSÅ: Frida och Robert fann varandra genom yoga

Gäster. Från vänster syns Alexandra, reporterns pojkvän Sebastian, Henrik, som serverar den goda soppan, Therese, som hittade till klubben via Facebook, Kim och reportern Anna. Foto: Cornelia Nordström

Olika rätter och svårighetsgrad

Kvällens övriga gäster, Kim Silvasti och Therese Sennerholt, är relativt nya i klubben och Therese förklarar att hon hittade klubben via Facebook men att hon än så länge håller sig till att vara gäst. I och med sitt medlemskap hoppas hon på att hitta inspiration och kunna utveckla sina färdigheter i köket.

Henrik förklarar att alla typer av rätter, svårighetsgrader och prisklasser välkomnas. Eftersom värden presenterar bjudningens meny i sin profil innan, har gästerna full insyn i vad som serveras.

- I kväll har jag lagt ner lite extra möda vid maten. En ljum sommarkväll hade jag lika gärna kunnat dra fram grillen och serverat hamburgare. Då hade ni fått en öl i näven och så hade vi minglat utomhus.

Han reser sig för att förbereda kvällens huvudrätt, en fisksoppa kokad på egen hummerfond med ugnsbakad lax och torsk. Små skålar med olika tillbehör ställs fram på bordet.

- Eftersom alla inte gillar allt är den här varianten bra då man bygger sin egen soppa. Till oss som inte kör strikt LCHF har jag gjort egna krutonger. Jag gillar att experimentera i köket även om jag har några säkra kort jag kör med.

Samtalet kretsar kring allt från Henriks ambitiösa 70-talsinredning till jobb och livet som frånskild. Gemensam nämnare för kvällens gäng är att alla är frånskilda med barn.

- Givetvis är det här ett utmärkt sätt att lära känna nya vänner. Många som skiljer sig tappar så klart delar av sin bekantskapskrets och att samlas kring mat är ett jättebra sätt att socialisera. Att träffa någon skulle bara vara en bonus men det är inte därför jag gillar det här konceptet. Det är heller ingenting som säger att du behöver vara singel för att gå på en tillställning. Man kan komma med sin partner eller med en vän, förklarar Henrik och resten av gänget håller med.

LÄS OCKSÅ: Så hittade de tillbaka efter panikångesten

LCHF och vanlig dessert

Vi är framme vid kvällens final, Alexandras dessert. LCHF-fantasterna får sina ugnsrostade nötter och färska bär varvade med grädde. Vi andra får läckerheterna serverade med vaniljglass. Tre timmar har sprungit i väg och eftersom det är torsdag och jobbdag i morgon bestämmer vi oss för att runda av i god tid.

Stämningen runt bordet är allt annat än stel och innan vi säger hejdå har alla lyckats lägga till varandra på Instagram. Jag har fyra nya följare och massor av ny inspiration både vad gäller nätverkande och matlagning.

Nästa gång ska jag också slå min soppa över fisken i stället för att koka sönder den i kastrullen.