Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Frukost till alla dagens måltider? Ja, varför inte?
Frukost till alla dagens måltider? Ja, varför inte?
Frukost till alla dagens måltider? Ja, varför inte?
Frukost även till lunch och middag är nämligen den nya hälsotrenden.
Frukost även till lunch och middag är nämligen den nya hälsotrenden.
Frukost även till lunch och middag är nämligen den nya hälsotrenden.
1 AV 2
Frukost till alla dagens måltider? Ja, varför inte?
Foto: Eva-Katalin / GETTY IMAGES E+
2 AV 2
Frukost även till lunch och middag är nämligen den nya hälsotrenden.
Foto: Ivanmateev / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Nya hälsotrenden: Frukost hela dagen

Frukost till middag eller lunch till frukost?

Nu är det uppochnervända världen som gäller på trendiga hälsoställen.

Till exempel en skål med råris och grönsaker före jobbet – eller en tallrik havregrynsgröt till afterworken.

Frukost är inte längre synonymt med en kopp kaffe och rostmacka. De senaste åren har tidningar och Instagram svämmat över av recept och nya varianter på morgonmat – dels för att det av många näringsexperter anses vara dagens viktigaste viktigaste mål, dels för att vi förstått att vi kan göra frullen både nyttig och god om vi anstränger oss.

Gröt i alla dess former har blivit trendigt igen, och chiapudding och overnight oats har tagit hälsovärlden med storm. Liksom matiga smörgåsar som består av annat än processade pålägg: nu vill vi ha avokado, ägg och färska örter på brödet istället för ost, skinka och marmelad.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar att starta dagen med en skål gröt 

LÄS OCKSÅ: Vad är overnight oats som alla snackar om? 

Frukost till lunch eller middag

I kölvattnet av det uppgraderade frukostutbudet har det också blivit okej att äta mat förknippad med morgonen lite närhelst på dygnet. En näringsriktig och rejäl frulle kan ju funka lika bra till lunch och middag, i synnerhet om man är sugen på något lättare eller ägnar sig åt periodisk fasta med så kallade ätfönster, där man hoppar över frukosten och käkar två istället för tre måltider per dag.

– En av de bästa måltiderna på hela dagen i min värld! Äter gärna frukostsaker till kvällsmat och skulle enkelt välja bort lunch till förmån för ytterligare en frukost, skriver hälsoinspiratören Sofia" PT-Fia" Ståhl på sin blogg.

Storstäder i USA och Europa var först på bollen med renodlade restauranger som serverar frukost hela dagen. I Köpenhamn finns till exempel snabbmatskedjan Grød, där man kan välja på ett 15-tal olika grötskålar mellan klockan 07.30 och 21. Stockholm vill inte vara sämre, vilket resulterat i ställen som Greasy Spoon, Haymarket, Pom och Flora och STHLM Brunch Club, där frukostmenyn med diverse "bowls" och smörgåsar gäller från tidig morgon till kväll.

LÄS OCKSÅ: Den här restaurangen serverar BARA avokado – hela dagen 

LÄS OCKSÅ: Nyttig frukost – så blir du ett frukostproffs 

Breakfast salad från Café Pom & Flora:

Även det omvända är trendigt: middagsmat till frukost

Och som sagt: just nu är det väldigt mycket avokadomackor och bowls som står i fokus. Och inte bara skålar fyllda med mildare och fruktigare innehåll som yoghurt, flingor och açai. Nej, den senaste frukosttrenden är att äta lite mer som i Asien, med riktig mat redan på morgonen. "Breakfast salad" med exempelvis råris, hummus, fermenterade grönsaker och ägg syns både i Kalifornien och på svensk mark.

– Hälsosam snabbmat och mycket vegetariska alternativ. Frukost hela dagen, gärna i skålar, så kallade breakfast bowls, kommenterar livsstilsrådgivaren Anja Forsnor de senaste hälsotrenderna på sin blogg.

LÄS OCKSÅ: Trendspaning 2017: Så äter, dricker och tränar vi 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta chiapudding varje dag