Hur många koppar kaffe dricker du varje dag?
1 av 2: Hur många koppar kaffe dricker du varje dag? Foto: Shutterstock.
Ny forskning menar att en viss mängd är bra för personer som lider av olika hjärtsjukdomar.
2 av 2: Ny forskning menar att en viss mängd är bra för personer som lider av olika hjärtsjukdomar. Foto: Shutterstock.

Ny studie: Tre koppar kaffe om dagen är bra för ditt hjärta

Hur många koppar kaffe får du i dig under en dag?

Ny forskning menar att en viss mängd är bra för personer som lider av olika hjärtsjukdomar. 

Tre koppar kaffe om dagen minskar risken för onormal hjärtrytm, menar ny forskning från Australien. 

Tidigare har personer med hjärtproblem som arytmier (hjärtrytmrubbningar) eller andra problem fått rekommendationen att undvika för mycket koffein. Men nu kommer nya studier som visar på motsatsen, skriver Independent. 

Experter och forskare vid en hjärt- och diabetesklinik i Melbourne, Australien menar nu att koffein i stället kan skydda mot hjärtsjukdomar. 

LÄS OCKSÅ: Därför lever kaffedrickare längre

Koffeinet i kaffe ingen ökad risk för hjärtrytmrubbningar

De har analyserat tidigare studier, för att se om det finns ett samband mellan mängden koffein och hjärtproblem. De kunde då se att koffeinet verkade kunna stoppa molekylen adenosin, som kan bidra till en ökad risk för hjärtrytmrubbningar. 

I en av studierna deltog 103 personer som alla hade haft en hjärtattack, och de fick då i sig 353 milligram koffein om dagen, och de visade positiva effekter i form av en mer regelbunden hjärtrytm. I en annan studie deltog över 115 000 personer som alla led av eller riskerade att drabbas av hjärtproblem, och där såg man att risken att drabbas av hjärtproblem minskade med ungefär 13 procent efter att de fick i sig rätt mängd koffein. 

353 milligram koffein motsvarar ungefär tre koppar kaffe. 

LÄS OCKSÅ: Tio skäl att dricka kaffe varje dag

Stäm av med din läkare innan du börjar hinka i dig kaffe

– Det finns någon slags allmän sanning att koffein bidrar till hjärtrytmrubbningsproblem, men våra studier visar att det inte alltid stämmer, säger läkaren Peter Kistler som ledde forskningen. 

Forskarna i studien betonar att om du lider av hjärtrytmrubbningar eller andra hjärtproblem ska prata med din läkare innan du själv börjar experimentera med koffeinmängden i din vardag. 

Här kan du läsa hela studien i sin helhet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!