Efter en studie vill forskare att rekommendationerna för alkoholkonsumtion skärps.
Efter en studie vill forskare att rekommendationerna för alkoholkonsumtion skärps. Foto: Shutterstock

NY STUDIE: Så mycket förkortas ditt liv av tio glas vin

Alkohol kan vara farligare än man tidigare trott.

Enligt en av de största studierna i sitt slag har forskare upptäckt att tio glas vin i veckan kan förkorta livet med två år.

– Den här studien har visat att det som tros vara ofarlig alkoholkonsumtion faktiskt är kopplat till kortare livslängd och flera andra konsekvenser för hälsan, säger en av forskarna.

Visst, det finns studier som tyder på att det finns vissa hälsofördelar med att dricka alkohol men för det mesta pekar forskning på att alkohol inte är särskilt bra för oss. Alkohol ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och tidig demens. 

Men det är inte bara kanonfyllor och supande som utgör en risk. i en av de största studierna som gjorts på alkoholskador framkommer det att att även små mängder är farligare än man tidigare trott. 

Efter att ha studerat vanorna hos 600 000 konsumenter i 19 välfärdsländer sedan 1964 vill nu forskarna bakom studien att man globalt sänker maxrekommendationen av alkohol. De vill även att läkare ska uppmärksammas på att det finns risker även att dricka mindre än det rekommenderade intaget.

LÄS OCKSÅ: Studie: Alkoholmissbruk kopplat till tidig demens

Så mycket alkohol kan du dricka

Studien som publicerats i The Lancet medical journal visar att ett genomsnittligt drickande på mer än fem standardglas alkohol i veckan kan förkorta livet mer flera år, och ju mer du dricker desto mer förkortas livet.

Enligt studien kan ett intag av tio glas vin i veckan förkorta livet med två år, skriver Daily Mail. 

Vad är dett standardglas?

Ett standardglas innehåller alltid 12 gram alkohol, men hur mycket vätska det är beror på vilken dryck det är.

Här är några exempel på vad alkohol motsvarar i standardglas:

1 glas vin 15 cl (11-13%) = 1 standardglas

4 cl starksprit (40%) = 1 standardglas

33 cl starköl = 1 standardglas

50 cl cider = 1 standardglas

50 cl folköl = 1 standardglas

Källa: Alkoholhjälpen.se

– Läkare och andra verksamma inom vården måste uppmärksamma detta och föra det vidare till sina patienter. Den här studien har visat att det som tros vara ofarlig alkoholkonsumtion faktiskt är kopplat till kortare livslängd och flera andra konsekvenser för hälsan, säger en av artikelförfattaren doktor Dan Blazer från Duke university i USA enligt The Independent.

I Sverige är det rekommenderade maxintaget i veckan nio standardglas för kvinnor och 14 standardglas för män. Ett standardglas motsvarar 12 gram alkohol. Något som tidigare ifrågasatts av bland andra alkoholprofessorn Peter Allebeck. I en intervju med SVT 2016 sa han att dessa riktlinjer inte är vetenskapligt framtagna och borde ses över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!