Enligt en ny studie visar D-vitamin och omega-3 ingen skyddande effekt mot cancer eller hjärt-kärlsjukdom.
Enligt en ny studie visar D-vitamin och omega-3 ingen skyddande effekt mot cancer eller hjärt-kärlsjukdom. Foto: Shutterstock

Ny studie: Noll nytta med kosttillskott

Kosttillskott med D-vitamin eller omega-3 minskar inte risken för cancer eller hjärt-kärlsjukdomar hos friska, enligt en stor studie som Dagens Nyheter refererar.

De nästan 26 000 friska vuxna över 50 år som ingick i studien fick antingen motsvarande 50 mikrogram D-vitamin, 1 gram omega-3 eller placebo varje dag. De nedslående resultaten visade att ungefär lika många drabbades av cancer och hjärt-kärlsjukdomar oavsett vad de tog.

–  Det är också i linje med vad en stor studie från Nya Zeeland kommit fram till, säger Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi vid Uppsala universitet, till DN.

Den fem år långa Vitalstudien lades fram vid hjärtkongressen AHA i Chicago och resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande