Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 30 jan 2015 08:56

Ny studie: Kvinnor med stor rumpa får smartare barn

Kvinnor: Nu kommer förklaringen till varför det är så svårt att bli av med hullet kring rumpa och lår.

Det lagrade fettet ska nämligen hjälpa oss att producera smartare barn.

– Man behöver massor av fett för att bygga ett nervsystem, säger professorn Will Lassek till tidningen Daily Mail.

Grattis Kim Kardashian! Realitystjärnan vars rumpa blivit känd över hela världen lär glädjas åt det nya forskningsresultatet, som alltså visar att kvinnor med mycket fett kring stjärt och lår har större chans att föda intelligenta barn.

Det beror, enligt studiens huvudförfattare Will Lassek, på att fettet runt dessa kroppsdelar är rika på omega 3-syran DHA, som är en viktig komponent i människans hjärna.

Testa dig själv: Vilken sorts förälder är du

"En källa för uppbyggnaden av en babys hjärna"

Enligt forskarna bakom studien fungerar höfter, rumpa och lår som en lagringsbank för det nödvändiga fettet, som sedan når den nyfödda bebisen genom bröstmjölken.

– Fettet i de här områdena är en källa för uppbyggnaden av en babys hjärna. Man behöver massor av fett för att bygga ett nervsystem, säger Will Lassek, som är professor vid Pittsburgh university i USA.

Den nya upptäckten skulle kunna förklara varför det är så svårt för kvinnor att tappa fett kring rumpa och lår, trots intensiv träning och bra kost. Kroppen vill helt enkelt inte göra sig av med det.

– Det verkar som att kvinnor har utvecklats för att lagra de här fetterna och hålla kvar dem, tills det kommer ett barn, säger Will Lassek till Daily Mail.

En del extrafett försvinner vid amning

Medan normalviktiga mäns kroppar består av cirka 20 procent fett är dito siffra för kvinnor 30 procent. Men en del extrafett försvinner vid amning, när det alltså används till babyns hjärna, enligt Will Lassek.

Så om du nu inte försonats med dina frodigare kroppsdelar, trots att de med all säkerhet är beundrade av andra: gör det nu.

Relaterat