Känns det ibland som att din hund förstår dig? Det kan nog stämma. Enligt en ny studie lyssnar hunden inte enbart på ditt tonfall utan även på VAD du säger.
1 AV 2
Känns det ibland som att din hund förstår dig? Det kan nog stämma. Enligt en ny studie lyssnar hunden inte enbart på ditt tonfall utan även på VAD du säger.
Foto: iStock
2 AV 2
Foto: iStock

Ny studie: Hunden förstår vad du säger

Brukar du prata med din hund?
Då får du börja se upp med vad du säger.
Ny forskning visar nämligen på att hundar kan förstå människors ord, skriver SR Vetenskapsradion.

Rebecca Hagnestad

I studien som utförts av ungerska forskare så har olika hundar fått ligga stilla i en magnetkamera. När de ligger där inne så pratar deras husse eller matte med dem, skriver SR Vetenskapsradion.

Forskarna instruerade sedan ägarna att kommunicera med sina hundar på olika sätt, för att på så sätt kunna jämföra hur hundarna uppfattar kommunikationen.

LÄS MER:  Så påverkas du av en blick från ditt husdjur

Hundarna reagerade på vad forskarna sade

Ägarna fick säga positivt laddade ord och meningar, såsom "duktig hund", på dels ett glatt sätt, dels ett neutralt sätt. Sedan fick hundarna lyssna på när deras ägare sade neutrala ord på samma sätt. Samtidigt mätte man hundarnas reaktioner.

Resultaten visade att hundarna inte bara reagerade på tonläget, utan också på vad det var forskarna sade.

– Forskning har tidigare visat att hundar är fantastiska på att förstå ord, men här visar man också på att hundar har ett specialiserat område i hjärnan för att hantera det här, sade svenske Per Jensen, som är professor i etologi till SR.

LÄS MER: Därför ska du ha en hund – här är 6 hälsoskäl

Kan vara en grundläggande funktion

De ungerska forskarna har spekulerat i att hundarnas förmåga att förstå ord är en grundläggande funktion i hjärnan, skriver SR. Detta skulle också kunna vara en funktion som finns hos andra djur, menar forskarna.

Per Jensen å sin sida tror i stället att det skulle kunna bero på att hundar levt sida vid sida med människor så länge tillbaka i tiden. På så sätt skulle de ha kunnat utveckla en bättre förståelse för människors språk.

Men att hundarna verka förstå människor så pass bra är han ändå förvånad över.

– Jag tror det här är helt unikt i djurvärlden. De här hjärnfunktionerna finns bara där för att tolka vad vi människor säger till hundarna, sade Per Jensen till SR.

LÄS MER: Därför blir du frisk av din hund – se listan