Nya studier har visat att gurkmeja kan vara positivt för minnet.
Deltagarna i studien fick genomföra olika kognitiva tester.
1 AV 3
Nya studier har visat att gurkmeja kan vara positivt för minnet.
Foto: Shutterstock.
2 AV 3
Deltagarna i studien fick genomföra olika kognitiva tester.
Foto: Shutterstock.
3 AV 3

Ny studie: Gurkmeja kan göra ditt minne bättre

Nu kommer fler anledningar till att använda gurkmeja i din matlagning. 

Nya studier visar positiva effekter med gurkmeja, och antioxidanten kurkumin i gurkmeja har visat sig förbättra minnet hos äldre människor. 

Victoria Petersson

Kurkumin är den huvudsakliga, aktiva beståndsdelen i gurkmeja, och det som ger gurkmejan sin färg. 

Forskare vid UCLA har genomfört en studie där de kunde se att de människor som led av en lättare form av minnesförlust eller sämre minne fick ett bättre minne av just kurkuminet i gurkmejan, skriver MedicalXpress. 

Sedan tidigare står det klart att gurkmeja innehåller riktigt kraftiga antioxidanter som skyddar kroppen. Nu är det också minnet som påverkas positivt av gurkmejans ingredienser. Forskarna kan se ett möjligt samband mellan den låga andel av den äldre befolkningen i Indien som lider av alzheimers, och deras konsumtion av gurkmeja i mat. 

KÖP HÄR: Ekologisk gurkmeja – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv 

40 vuxna med olika former av minnesstörningar deltog

I studien som genomfördes deltog 40 vuxna i åldrarna 50 till 90 år, som alla hade lättare former av minnesförlust eller sämre minne. Deltagarna fick antingen placebo eller 90 mg kurkumin två gånger om dagen i 18 månader. 

Under testets gång fick de genomföra olika kognitiva tester och forskarna mätte samtidigt deras nivåer av kurkumin i blodet. 

De som fick kurkumin visade förbättringar, både på minnet och på förmågan att koncentrera sig. I minnestester som gjordes presterade de som fått kurkumin 28 procent bättre än de som fått placebo. Deras röntgen av hjärnan visade också lägre nivåer av Beta-Amyloid och tau-protein som båda kopplats till Alzheimers. 

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja – vanliga frågor och svar

Planerar uppföljningsstudie

– Exakt varför kurkuminet påverkar hjärnan är fortfarande inte klarlagt, men det kan ha att göra med dess förmåga att minska inflammationer i hjärnan, som har visat sig ha koppling till både alzheimer och depressioner, säger läkaren Gary Small, som arbetar vid avdelningen för äldrepsykiatri vid UCLA. 

Forskarna planerar nu att göra en uppföljningsstudie med fler deltagare, och även testa kurkuminets effekter på människor som lider av depressioner så att man kan klarlägga om det även har antidepressiva effekter.