<p>Människor som äter grönsaker känner sig gladare, enligt ny studie.</p>
1 av 2: <p>Människor som äter grönsaker känner sig gladare, enligt ny studie.</p> Foto: Colourbox
<p>Är extra frukt och grönt i dag – och må bättre redan i morgon. </p>
2 av 2: <p>Är extra frukt och grönt i dag – och må bättre redan i morgon. </p> Foto: Colourbox.

Ny studie: Frukt och grönt gör dig lyckligare

Att äta grönsaker och frukt gör oss inte bara friskare och smalare.

Det gör dig dessutom gladare rent psykiskt.

Ät extra grönsaker i dag - och må bättre redan i morgon.

Människor som äter frukt och grönsaker är inte bara friskare, de känner sig dessutom gladare. Och detta långt innan deras ökade grönsakskonsumtion börjat synas i några hälsodata.

I en studie som publiceras i augustinumret av American Journal of Public Health har forskare från universitetet i Warwick i Storbritannien tillsammans med kolleger i Brisbane, Australien, granskat 12 000 personers matvanor, hälsa och upplevda lycka.

Det finns en koppling mellan hur mycket frukt och grönt man äter och hur lycklig man känner sig. Det sambandet gäller både i det långa och i det korta perspektivet.

En mindre förstudie på 380 studenter visade att förbättringen kom fort, redan dagen efter grönsaksintaget skattade de själva ett högra välmående.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du ska äta i sommar – om du vill gå ner i vikt

Hur mycket grönt man då äta? Ju mer desto bättre, är det enkla svaret.

Största välmåendeökningen kom mellan en portion och två per dag, ännu ett kliv kom mellan tre och fyra portioner och sedan fortsatte välmåendekurvan uppåt ända till åtta enheter frukt/grönsaker per dag.

Hur stor är då lyckoeffekten av grönsaksknaprande?

Anmärkningsvärd. 0,24 livsnöjdhetspoäng.

- Effekten är lika stor som den negativa effekten av att bli arbetslös, och hälften av de känslomässiga effekterna av att skilja sig, skriver forskarna Redzo Mujcic och Andrew J. Oswald.

- Vår forskning visar att när vi äter en viss typ av mat så investerar vi i vår framtida lycka och välmående.

LÄS OCKSÅ: 9 enkla vanor som får fart på förbränningen

Forskarna undersökte också om det var någon skillnad i glädjeökning på om man åt frukt ELLER grönsaker, men kunde inte hitta någon sådan skillnad. De har också uteslutit att lyckan beror på andra livsstilsfaktorer.

Svaret på frågan varför man mår bättre har de dock inget slutgiltigt svar på.

I diskussionen funderar de på om det kan bero på att kroppens må-bra-hormon serotonin påverkas, om det beror på höjda nivåer av vitamin B12 om en bättre bakteriekultur i tarmarna kan påverka kemiska signaler i hjärnan eller om höjda nivåer av karotenoider och andra antioxidanter kan få människan att se mer optimistiskt på livet.

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att gå ner i vikt – utan att tänka på det

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!