Folk upplevs som mer attraktiva när de druckit en liten mängd alkohol, men det betyder inte att alkohol är hälsosamt, varnar forskaren Marcus Munafò.
Folk upplevs som mer attraktiva när de druckit en liten mängd alkohol, men det betyder inte att alkohol är hälsosamt, varnar forskaren Marcus Munafò.

Ny studie: ETT glas vin gör dig snyggare

Nej, det är inte bara i din hjärna.

Du blir faktiskt snyggare efter ETT glas vin, visar en ny brittisk studie.

– Folk upplevs som mer attraktiva när de har druckit en liten mängd alkohol, säger forskaren Marcus Munafò enligt nyhetssajten Mail Online.

Att man kan känna sig snyggare och mer självsäker efter några drinkar är inget nytt. Men tidigare har förklaringen snarast legat i det psykologiska: att alkoholen får oss att slappna av och släppa självkritiska tankar och hämningar.

Men nu tyder en ny studie på att vårt fysiska utseende faktiskt förändras till det "bättre" efter ett glas vin.

 

Enligt forskare vid Bristol university i Storbritannien vidgar alkohol pupillerna, sätter färg på kinderna och får musklerna i ansiktet att slappna av.

– Folk upplevs som mer attraktiva när de har druckit en liten mängd alkohol.

– Man kan säga att alkoholen kapar mekanismen, eller gynnar de ansiktsdrag som vi av olika skäl betraktar som attraktiva, säger forskaren Marcus Munafò till sajten Live Science enligt Mail Online.

 

I undersökningen fick 40 studenter dricka olika mängder alkohol. De fotograferades tre gånger: innan de började, efter en drink och efter två drinkar.

Ett antal opåverkade personer fick sedan bedöma deras utseenden, utifrån fotona – och resultatet var tydligt. Bilderna tagna efter ett glas vin fick högre betyg än de tagna före, men fotona tagna efter två drinkar fick lägre betyg än de nyktra fotografierna.

– Om de fortsätter att dricka mer rankas de inte som lika snygga.

– Och inget av det här betyder att alkohol är hälsosamt, varnar Marcus Munafò.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!