En ny studie visar att det ligger något i uttrycket ”Man så gammal man känner sig”.
En ny studie visar att det ligger något i uttrycket ”Man så gammal man känner sig”. Foto: Shutterstock (montage)

Ny studie: Dina tankar påverkar din ålder

Känner du dig yngre än vad du egentligen är? Försöker folk omkring dig att få dig att tycka att det är dags att inse och acceptera livets gång?

Nu är det faktiskt så att du gör rätt och de tänker fel. En studie visar nu att ålder bara är en siffra och att det går att påverka sin hjärnhälsa genom tankens kraft. Det går alltså att tänka sig ung! 

Vi lever i en kultur som inte direkt premierar ålderdom. Ju äldre vi blir desto svårare kan det bli att hitta en partner eller att få ett nytt jobb. Men nu har det alltså kommit en studie som visar att ens subjektiva uppfattning om hur gammal man är påverkar ens gråa hjärnsubstans på ett positivt sätt. 

LÄS MER: Positiv syn på åldrande kan motverka demens 

Tankens kraft gör dig yngre än du är 

I den här studien frågade man 68 personer i åldern 59-84 år om hur gamla de egentligen kände sig. När man sedan undersökte deras hjärnor med magnetröntgen kunde man se att de som kände sig yngre än sin egentliga ålder verkade ha mer grå massa än de andra, vilket är ett tecken på bra hjärnhälsa. De presterade också bättre på minnestester och hade mindre depressiva symptom. 

Grå hjärnbark

Hjärnans yttre yta kallas hjärnbarken eller den grå substansen. Den innehåller flera miljarder nervceller som länkas samman via sina synapser. Mellan synapserna skickas impulser, fram och tillbaka i hjärnan, som får oss att reagera, tänka och handla.

källa: www.demenscentrum.se

LÄS MER: Fem enkla knep - för att åldras baklänges  

Försök tänka att du faktiskt är yngre

Med andra ord visar studien att det är bra att tänka och känna att man är yngre än sin faktiska ålder. Med andra ord så verkar det som att man kan tänka sig yngre? Ställ frågan till dig själv ofta - hur gammal känner jag mig? Och låt svaret bli: Yngre! Det kan nämligen förändra din hjärnhälsa och kanske även påverka din livslängd. 

– Om någon känner sig äldre än sin ålder är det nog hög tid att titta på vilka livsstilsförändringar man bör göra för att påverka sin hälsa, menar Professor Jeanyung Chey i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Är du i riskzonen för demens? 

Första studien i sitt slag 

Det sägs vara den första studien i sitt slag och fortfarande är man lite osäker på vad som är hönan och vad som är ägget. Känner man sig yngre för att man har mer grå massa eller får man mer grå massa om man känner sig yngre? Det är en liten studie och det krävs fler studier för att verkligen fastställa ett samband men ni har väl hört att ett positivt mind-set kan förlänga livet? Då borde väl en liten underskattning av ens ålder också kunna påverka. "Du är 50 men känner dig som 30" är inte längre bara något du har hittat på utan det kan faktiskt vara så enligt den här studien!