1 av 2 Foto: Shutterstock
I Acciaroli i Cilento-regionen blir ovanligt många över 100 år gamla.
2 av 2: I Acciaroli i Cilento-regionen blir ovanligt många över 100 år gamla. Foto: Shutterstock

Ny studie: Det har 100-åringar gemensamt

Om du vill fira 100 år är det inte bara din livsstil du bör se över.

En ny studie visar att dina karaktärsdrag och personlighet kan spela roll - bland annat huruvida du är envis eller inte. 

– Det här visar att vissa attribut är väldigt viktiga, säger forskaren Dilip Jeste.

Inför studien vände sig forskare från San Diego School of Medicine till Cilento-regionen i södra Italien vars befolkning är kända för att leva länge.

29 deltagare mellan 90 och 101 år fick fylla i ett frågeformulär - därefter intervjuades yngre släktingar om deltagarnas personlighetsdrag, skriver sajten Time.com

Några drag återkom gång på gång som en röd tråd genom arbetet.

Yngre familjemedlemmar beskrev ofta deltagarna som kontrollerande, dominanta och envisa men också motståndskraftiga med hög anpassningsförmåga.

– De här människorna har levt genom depression, de har flyttat och förlorat nära och kära, säger forskaren Dilip Jeste.

– För att blomstra har de också kunnat acceptera och återhämta sig efter förändringar de inte kunnat påverka och slagits för sådant de faktiskt kan.

LÄS OCKSÅ: Det här äter och dricker världens äldsta människor 

Familj och positivitet en viktig faktor

Deltagarna hade även en positiv anda, stark arbetsmoral och en nära relation med familj, religion och landsbygd gemensamt. Många var också aktiva högt upp i åldrarna och hade fortfarande kvar ett syfte i livet.

Resultatet illustreras bland annat av en deltagare som precis förlorat sin fru.

– Tack vare mina söner har jag återhämtat mig och mår mycket bättre. Jag har krigat hela mitt liv och alltid varit redo för förändring. Jag tror att förändring ger liv och ger oss chansen att växa, säger han enligt studieförfattarna.

LÄS OCKSÅ: Folk här lever länge – men ingen fattar varför 

"Inte bara misär och hemskheter"

Rent fysiskt mådde den äldre generationen, föga överraskande, sämre än sina yngre familjemedlemmar. Samtidigt fick de högre poäng när forskarna mätte deras respektive välbefinnande.

– Tvärtom vad vi förväntar oss av att bli äldre så är det inte bara misär och hemskheter, säger Dilip Jester.

Det har gjorts många studier på ämnet åldrande som ofta fokuserar på så kallade "blå zoner" där människor lever längre än vanligt. Bland annat i Italien, Grekland, Japan, Costa Rica och Kalifornien. Dessa fokuserar emellertid oftast på gener, kosthållning och fysisk hälsa.

Forskarna bakom den nya studien tror inte att det finns en specifik väg för att ta sig till 90 eller 100 år, men menar att deras resultat visar att även vissa personlighetsdrag kan spela roll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande