Allt fler unga kvinnor upplever att de får problem med magen. Den främsta anledningen tycks vara stress.
1 av 2: Allt fler unga kvinnor upplever att de får problem med magen. Den främsta anledningen tycks vara stress. Foto: COLOURBOX
Sofia Antonsson är dietist. Hon upplever att de unga kvinnor hon träffar i jobbet stressar mest.
2 av 2: Sofia Antonsson är dietist. Hon upplever att de unga kvinnor hon träffar i jobbet stressar mest. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Ny rapport: Magproblem ökar hos unga

Magproblemen ökar i Sverige, visar en ny rapport. Var femte person har ont i magen varje vecka och särskilt drabbade är unga kvinnor. Anledningen tros vara stress.

– Jag träffar allt fler unga kvinnor som är otroligt stresspåverkade. Det här är en grupp som får det värre och värre, säger Sofia Antonsson, dietist.

Svenskarnas magproblem ökar. Var femte svensk har problem med magen varje vecka och värst drabbade är unga kvinnor, enligt en ny rapport som Valio tagit fram med hjälp av Kantar Sifo.

Den främsta anledningen? Stress.

– Visst kan det vara så att stressen ökar, men jag tror också att det beror på att medvetenheten är större. Många har förstått att stress är en sannolik förklaring till magproblem, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet.

I undersökningen tillfrågades 1 209 personer i åldern 15 till 79 år om sin maghälsa. 41 procent av kvinnorna och 26 procent av männen i studien uppgav att de haft problem med magen under det senaste året. 

När Valio genomförde en liknande undersökningen 2013 uppgav 39 procent av de som hade problem med magen att de hade problem en eller flera gånger i veckan. I undersökningen från i år har den siffran ökat till 53 procent. 

LÄS MER: Kolla om du har drabbats av stressmage 

Unga kvinnor mest drabbade av magproblem

Särskilt drabbade är kvinnor i åldern 15 till 34, där nära hälften uppgav att de hade problem med maghälsan. Vanligast var att de kände sig uppblåsta, gasiga och hade ont – vilket är typiska symptom för IBS. 

I rapporten säger Robert Brummer följande:

– Den stora förekomsten av magproblem hos unga kvinnor är alarmerande. Man vet i dag att unga kvinnor har mest problem, men också att denna siffra ökar. Jag har en känsla av att problemen också smyger sig allt längre ner i åldrarna. Men detta är än så länge bara en känsla. Samtidigt tror jag att medvetenheten om magproblem och viljan att söka hjälp är högre i dag, något som delvis kan förklara ökningen.

Tips för en bättre maghälsa

Vardagsmotion som att gå till jobbet eller ta trappan i stället för hissen har god inverkan på magen.

Testa yoga – det kan hjälpa många att stressa av,  något som påverkar både hjärnan och bukhjärnan positivt.

Andningsövningar och mindfulness mår många med magproblem bra av. Ett enkelt sätt för magen och hjärnan att koppla av och få en välbehövd paus. 

Stressa inte när du går på toaletten i skolan eller på  jobbet. Se det som ett avbrott i stressen och unna dig stunden. 

Försök att varva ner minst en timme innan du går och lägger dig. Läs en bra bok, titta på en film du tycker om eller lyssna på lugn musik. Och stäng av din mobil 

i god tid innan sängdags. 

Källa: Valio Magrapporten 2016

Stress är en vanlig orsak hos unga

Mer än hälften av de svarande upplevde stress som den vanligaste orsaken till sina magproblem. Tittar man närmare kan man se att siffran är ännu högre hos de yngre svarande. Där svarade 68 procent av kvinnorna och 70 procent av männen att deras dåliga maghälsa berodde på stress.

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och har tagit del av Valios rapport. I sitt arbete stöter hon ofta på unga kvinnor med magproblem. Om det är stress som orsakar magproblem eller magproblem som orsaker stress, menar Sofia Antonsson är oklart. Men att det är ett stort problem hos unga tjejer råder det ingen tvekan om.

– Jag har jobbat med IBS och bråkiga magar i flera år och har följt den här trenden. Jag träffar allt fler unga kvinnor som är otroligt stresspåverkade. Det här är en grupp som får det värre och värre. Det stressar fantastiskt mycket att ha en mage som inte är i form, berättar hon för Hälsoliv.  

Det hon ser som gemensamt med de unga kvinnor hon möter är att de har höga krav på sig själva.

– De har en inre stress som genereras av höga krav på sig själva och av omgivningen. De yngre kvinnorna som växer upp med sociala medier jämför sig på ett sätt som tidigare generationer inte gjort. De ska se ut på ett visst sätt, vara på ett visst sätt, inte gå på toa i skolan. Det finns oskrivna regler om hur man ska vara.  De är mer brydda om att inte sticka ut och många tror att de är ensamma om magproblem, fast att det är vanligt, säger Sofia Antonsson. 

LÄS MER: 4 enkla sätt att lugna din uppblåsta mage 

När magen begränsar livet

Magproblemen ökar alltså, enligt rapporten, och det gör även känslan av att vardagen begränsas. Även här är det kvinnorna som lider mest. Enligt svaren i rapporten upplevde många att deras magproblem är pinsamma och genanta. De kände sig även kände sig även oattraktiva och fick dåligt självförtroende.

Många kvinnor upplever att problem med gaser, magont och uppblåsthet hindrar dem från att umgås med vänner och hitta på saker utanför hemmet. Foto: COLOURBOX

Flera uppgav också att deras magproblem får dem att undvika att utsätta sig för vardagliga situationer. De avstod middagar, biobesök, offentliga toaletter, sex och intimitet, längre resor och att äta viss typ av mat. 

Vad kan man göra ont magproblemen?

Sofia Antonsson menar att det är viktigt att ändra kosten och minska på stressen om man vill komma till rätta med sitt magproblem, även om det sistnämnda är lättare sagt än gjort. 

Upplever man problem med magen ska man uppsöka en läkare och testa sig för allergier och andra magåkommor. Matvanor kan påverka magen, men hon tycker inte att man ska laborera själv.

– Risken är ju att man bara plockar bort och plockar bort och så sitter man där med ett salladsblad och gurka. Det mår inte magen bra på och det blir bara ännu mer stress. Det är bättre att ta hjälp av en dietist, säger hon.

Hon menar att vetskapen om vad som är fel med magen i sig kan göra att man känner sig mindre stressad, vilket i sin tur kan ge positiva effekter för maghälsan.

Mörkertal och män

Men hur kommer det sig att det är så många fler kvinnor än män som upplever att de har problem med magen? 

– Vi vet att ungefär 70 procent av de som drabbas av IBS är kvinnor, varför vet vi inte riktigt. Men man tror att kvinnor blir mer påverkade av stress än män, men det är också så att män söker vård i mindre utsträckning. När de väl söker hjälp mår de ofta väldigt dåligt, säger Sofia Antonsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!