Genom att byta ut en halvtimmes stillasittande mot en halvtimmes hushållssysslor varje dag minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent.
Genom att byta ut en halvtimmes stillasittande mot en halvtimmes hushållssysslor varje dag minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent. Foto: Shutterstock

Vardagssysslor - bättre för hjärtat än tidigare trott

Att motion håller oss friska på sikt är allmän kännedom.

Men nu har svenska forskare gjort en spännande upptäckt: Även diskning och dammsugning kan ha stor påverkan på hälsan.

Lätta hushållssysslor kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 24 procent.

Cornelia Thomasson

Daglig träning är toppen för hälsan, men om du hellre städar i hemmet eller påtar i trädgården än pyser i väg till gymmet behöver du inte hänga läpp. Du får det inte bara fint och rent - du gör också ditt hjärta en tjänst, enligt en ny studie från Karolinska institutet.

Genom ersätta en halvtimmes stillasittande med en vardagssyssla varje dag minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med hela 24 procent, enligt studien som nyligen publicerades i tidskriften Clinical Epidemiology. 

LÄS OCKSÅ: Så får du ett friskare hjärta på 30 dagar 

"En unik studie"

Forskarna har tittat på hur olika nivåer av fysisk aktivitet påverkade dödligheten 15 år senare, bland annat i hjärt-kärlsjukdom. De använde data från den så kallade ABC-studien (Attitude, Behaviour och Change), där rörelsemätare användes för att mäta aktivitet, och jämför sedan med information om dödsfall och dödsorsak.

I studien tittade man på 1 200 personer utspridda över hela landet. Faktorer som kan ha påverkat sambanden, till exempel ålder, kön, rökning, utbildningsnivå och tidigare sjukdomar, justerades.

– Det här är en unik studie eftersom vi har kunnat följa ett stort antal personer med objektivt mätt fysisk aktivitet i upp till 15 år. I tidigare studier har man frågat om fysisk aktivitetsnivå, men det kan leda till felrapportering eftersom det är svårt att komma ihåg exakt hur länge man har suttit stilla och hur mycket man har rört sig, säger Maria Hagströmer, universitetslektor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet och ansvarig för studien i ett pressmeddelande

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Hushållssysslor kan rädda livet på dig 

10 minuters träning minskar risken

Forskarna kunde se att lågintensiva vardagsaktiviteter hade positiva effekter för hjärtat, men att ersätta stillsittande med fysisk aktivitet på en måttlig eller hög nivå hade som väntat ännu bättre effekt. 

Enligt forskarnas beräkningar kan 10 minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen, till exempel en rask promenad eller en springtur, minska risken för hjärt–kärlsjukdom med 38 procent. En halvtimme om dagen minskar risken med hela 77 procent. 

– Vi har även i en tidigare studie kunnat visa att personer som sitter stilla i sammanlagt mer än 10 timmar per dag har 2,5 gånger högre risk att dö i förtid jämfört med personer som sitter sammanlagt mindre än 6,5 timmar per dag, säger Ing-Mari Dohrn, postdok vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet och försteförfattare till studien i Clinical Epidemiology.