Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 10 apr 2019 19:00

Ny forskning: Sockerkicken existerar inte!

Behöver du energi? Skippa sockret.

Behöver du energi? Skippa sockret.

Foto: Shutterstock

Kastar du dig över närmaste sockrade sötsak så fort orken tryter?

Då är det dags att tänka om din strategi.

Enligt ny forskning är den så kallade ”sockerkicken” helt och hållet en myt.

Slutsatsen kommer från ett samarbete mellan tre olika universitet som har använt sig av data från 31 olika studier med nästan 1300 vuxna deltagare.

Huvudfokus var att undersöka hur socker påverkar olika aspekter av humöret, såsom ilska, alerthet, depression och trötthet. Forskarna tog också i beaktning vilken typ av socker som konsumerades och huruvida deltagarna ägnade sig åt krävande aktiviteter efteråt.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du de nya dolda sockerfällorna

Socker skapar motsatt effekt

Resultatet, som bland annat Science Daily och MåBra skrivit om, visar följande:

Sockerintag har i princip ingen effekt på humöret, oavsett hur mycket socker du konsumerar eller om du ägnar dig åt en krävande aktivitet efteråt.

Deltagare som konsumerade socker kände sig tröttare och mindre alerta jämfört med personer som inte gjorde det.

Fenomenet ”sockerkick” är en myt.

Att dricka en läsk eller äta en bulle för att höja koncentrationsförmågan eller humöret har alltså helt motsatt effekt. Vi blir både tröttare och mindre alerta.

– Vi hoppas att vår studie kan avfärda myten om ”sockerkicken” och bidra till en lägre sockerkonsumtion, säger Elizabeth Maylor, från University of Warwick, enligt Science Daily.

Tron på att socker ger oss en kickstart är så stark att det blivit en del av vår kultur.

– Fynden visar klart och tydligt att det inte finns något stöd för detta. Socker kommer snarare göra att du mår sämre, säger huvudförfattaren Konstantinos Mantantzis från Humboldt-universitetet i Berlin.

LÄS OCKSÅ: Skippa sockret – 8 saker som händer i kroppen 

Sockerchocken hos barn existerar inte

När vi ändå är inne på myter verkar detsamma gälla den berömda ”sockerchocken” som tycks drabba barn när de äter sött. Vi Föräldrars barndietist Sara Ask refererar till minst tolv internationella studier som pekar mot att barn inte blir rusiga av socker. Det gick helt enkelt inte att se skillnad på barn som fått socker och barn som inte fått socker.

– Friska barn håller sitt blodsocker inom snäva ramar. Det är en viktig, väl reglerad funktion i kroppen, säger Annika Janson, överläkare och barndiabetesläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, till sajten.